Smrt bratra

Anonymní
23.5.24 17:23

Smrt bratra

Ahoj, napsala jsem příspěvek do jiné diskuze a nějak mě to semlelo. Ani nevím, co chci/potřebuji slyšet. Možná se jen vypovídat.
Než se naši rozvedli, tak jsem byla „tatínkova holčička“ pěstovali jsme ředkvičky, chodili na ryby a fandit na stadion. Jenže po rozvodu si velmi rychle našel novou paní a měl vytouženého syna. Ještě chvilku se mi snažil věnovat, ale asi v deseti letech mě odstřihl a spokojil se s občasným hovorem. Dárky k Vánocům a narozeninám posílal přes babičku. S mladším bratrem jsem se nestýkala vůbec. Otec si na mě vzpomněl až po dokončení studia, kdy chtěl vidět promoci. Na svatbu mi nepřišel a ani vnoučata ho nezajímala a nezajímají. Jeho žena a můj bratr určitě nejsou špatní, nebyla to žádná zlá macecha, vždy byla milá, ale jak jsem už psala, ten vztah se tam žádný nevytvořil. Minulý týden můj bratr jel z tuning srazu ráno do práce a nestíhal. Tachometr se zastavil na 120, byl na místě mrtvý. Bylo mu 24 let. Otec mi to zavolal. Říkal, že neví, co má dělat, že jejich jediné dítě zemřelo. Jeho žena je pod práškama a on neví, co dělat. Takže mě žádá, zda bych nezařídila věci k pohřbu. Řekla jsem mu, že to musím zpracovat a ozvu se mu. Asi by mělo být mou povinností zařídit bratrovi pohřeb, ale velmi mě zranila ta slova, že jejich jediné dítě zemřelo a nevím, zda tohle zvládnu poslouchat. Děkuji za přečtení.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
65258
23.5.24 17:29

Proč bys měla zařizovat pohřeb ty, oni jsou rodiče, oni se postarají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
117
23.5.24 17:30
@Anonymní píše: Více

Nic mu nedlužíš. Tobě žádnou oporu v životě nedal, právě naopak. Nebyl ani u těch hezkých pozitivních věcí, natož u těch těžkých okamžiků, kterými sis během života určitě taky procházela. Též by se to věc mě pralo, ale asi bych odmítla nést takovou zodpovědnost. Navíc jak budeš zařizovat pohřeb někoho tak cizího a pro vlastně cizí lidi? Poděkovala bych za důvěru a vysvětlila, že to též nezvládneš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3371
23.5.24 17:30

NE. Proč bys měla něco proboha zařizovat ty? S bratrem jsi vztah neměla žádný, otec tě v podstatě zazdil. Ať si tatík zařídí pohřeb svého „jediného“ dítěte sám.

Příspěvek upraven 23.05.24 v 17:31

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10923
23.5.24 17:31

Ne, pohreb bych nezarizovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
148968
23.5.24 17:32

Povinností to není. A jestli to podal tak, že jejich jediné dítě zemřelo, tak měl ale vlastně pravdu, jejich - jeho a jeho druhé ženy to skutečně bylo jediné dítě.
Rozmysli si jestli na to máš sílu a uděláš to, není ostuda odmítnout, záleží jen na tobě. Na tvém místě by mě to mrzelo zřejmě taky že jsi byla vyměněna za druhé dítě, to jsou bolavé křivdy.

Příspěvek upraven 23.05.24 v 17:36

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32158
23.5.24 17:34

Ne, nic bych nezařizovala. Není to tvoje povinnost, to mají udělat rodiče. On se o tebe vůbec nezajímá ani o tvoje děti a tohle by po tobě chtěl? Napsala bych mu, že ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8538
23.5.24 17:35

Já bych do toho nešla. Ono mezi vama prakticky vztah nebyl plus to chování otce, tak jak můžeš připravit pohřeb někomu, koho jsi ani moc neznala. Ještě uděláš něco špatně nebo to nebude podle jejich představ a vyčtou ti to (buď hned nebo později). Chápu, že to pro ně musí být nesmírně těžké, ale tohle musí oni udělat.
Je mi líto, že tě otec takhle odstřihl a teď ti řekl taková slova, která musí bolet slyšet :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10890
23.5.24 17:37

Lidé v krizových/stresových situacích toho napovídají :nevim:. Pohřeb bych zařídila, tobě to nic neudělá, neměla jsi k bratrovi žádný větší citový vztah, nerozhodí tě to tolik. Můžeš reálně a rychle přemýšlet nad organizací…
No a jednou bych se jich na to normálně zeptala, proč měli ke mě takový chladný vztah… A k jiným potomkům ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22051
23.5.24 17:37

Chápu, že je to celé velmi složité a bolestivé, je mi to líto.

Tvůj otec to ale řekl správně – jejich jediné dítě zemřelo.

Ty přece jejich společné dítě nejsi – to byl pouze tvůj bratr… ty jsi měla maminku jinou, jsi pouze otcova dcera. Zrovna toto není vůbec žádný důvod brát si jako nějaký osobní útok nebo cokoliv podobného.

Povinnost zařizovat bratrovi pohřeb každopádně určitě nemáš – to záleží čistě na tobě, zda jsi ochotna se povznést nad nepříliš funkční vztahy a rodině svého otce z dobré vůle pomoci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3025
23.5.24 17:38

Když to teda řeknu blbě, tak kdo věci kolem smrti zařizoval doteď?
Tělo někde musí být a přijde mi zvláštní, že by se měl pohřeb začít řešit až teď.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3371
23.5.24 17:42

Navíc mi teda přijde ultra divný, chystat pohřeb v podstatě úplně cizímu člověku. Chápu, že pro ty nejbližší je to obzvlášť bolestné, ale i toto je přece důležitá součást truchlení a rozloučení.
Naopak se můžeš dostat do velice nepříjemné situace, kdy něco nebude podle jejich představ a vyčtou ti to. Za mě fakt ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65258
23.5.24 17:44
@Bytsamsebou píše: Více

ten, kdo zařizuje pohřeb, dostane úmrtní list, bude jako první zvaný k dědickému řízení a budou na něj faktury za pohřeb. Rozhodně bych do toho nešla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.5.24 17:45

Já vím, že říkal pravdu. Řekl toho mnoho, nebudu to sem vypisovat. Řekl to v tom největším žalu, naprosto ho chápu. Ale stejně to bolí. Navíc můj otec je velmi umanutý a tvrdý. Na svatbě jsem chtěla, aby mě k oltáři vedla maminka. Začal vyšilovat, co tomu řeknou lidi a na svatbu nepřišel, vymluvil se na zdravotní důvody. Odmítnutí bude znamenat asi definitivní konec našeho „vztahu“.

• Citovat
  • Upravit
10890
23.5.24 17:46
@vokishka píše: Více

No tak náklady snad zaplatí otec a úmrtí list mu předá :nevim:. Nic složitého, je to jen o domluvě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová