Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zakladatelko nedelej to, ano je to tragedie kdyz odejde takhle mlady clovek plny sil, ale pohreb je velmi citliva zalezitost pro pozustale, staci spatna formulace slov proslovu, skladba co nebude pasovat do atmosfery a akustiky obradni sine, cokoliv… nemas sanci se trefit do bratrovy osobnosti…
muzes to udelat salamounsky jak bylo uz navrhovano, odmitnout zarizeni pohrbu protoze proste na to nejsi ta spravna osoba, ale trebas nabidnout doprovod, odvoz aj…
tveho otce nekomentuji, tomu nejsi dluzna nic a jeho prosba opravdu neni uvazena, ale chapu ze mas
a byl to bratr…
prober to doma s manzelem, ten bude mit strizlivejsi pohled
@Anonymní píše: Více
tak ani nemohli nic organizovat. Nevíš, jestli nezačnou, až dostanou povolení.
Mozna je to zvlastni sobecky zpusob, jak ti otec chtel sdelit, ze bratr zemrel. Nabidla bych jim, ze jeden z nich pujde se mnou a vybere hudbu, rakev, kvetinovou vyzdobu atd. I z duvodu, aby si rovnou prevzali placeni.
Tezke bude, pokud si z tebe budou delat vrbu a cekat, ze je podrzis v jejich smutku.
Muzes odmitnout, slusne rict, ze se na to necitis, ze je to pro tebe take tezke z nekolika duvodu.
Ja ve světle, co mi provedl muj vlastní otec, tohle nepovažuju za nic hrozného, abych odmítla pomoci zařídit pohřeb.. Ja nevím, ale pomohla bych. A pak bych si to s otcem vyříkala a nebo ho odřízla později.
Mozna blba otazka, ale maji na to penize?
Jestli to treba nechteji prehodit na tebe, abys to i zaplatila.
S tou pritelkyni se znas? Neslo by navrhnout, ze se sejdete vsichni, oni daji hlavy dohromady a vymysli vse kolem, rozdelite rozpocet (nejakou mensi castkou bych prispela) a ty na zaklade vsech informaci to jen s nasbiranymi penezi zajdes do ustavu vyridit? ![]()
Nebo bych zasla do pohrebniho ustavu rovnou a prinesla nebo poslala jim seznam, co je potreba, kolik co stoji. Ostatni musi vymyslet sami. Ty je tam kdyztak odvezes a necim malym prispejes. Treba zaplatis nejake kytky.
Neurazi to, ty nebudes muset mit vycitky, taky jim to urcite aspon trochu pomuze.
Holky maji pravdu, jestli chces pomoci, tak jen jako doprovod a moralni podpora. Sance ze bys neco vybrala spatne je prilis velka. Muzes vybrat treba jednu pisnicku, nebo papir na ktere se parte tiskne, font. Rodice by meli jit oba. Plati se jiz na miste a cela castka, fakt to neni za 10tis.
Je mi jich jako rodicu lito. Hlavne te pani. Nic horsiho se ji stat nemohlo. Tveho otce nekomentuji, ma co chtel. Prestoze ja bych na tvem miste ten doprovod udelala, na jeho pripadne pokusy o obnoveni vztahu bych reagovala dost chladne a musel by se sakra snazit. Pani ma jeste jine dite nebo mela jen toho syna?
Mrzi me, ze tohle zazivas. Pokud se rozhodnes jim s pohrbem nepomoct, tak za me ok, vztah jste nemeli, diky rozhodnuti otce. At tak nebo tak, nema te kdo co soudit. Rozhodni se tedy podle sebe ![]()
Když to vezmu z druhé strany…Kdyby mi font na parte vybíral po mém skonu někdo, koho ani trochu neznám
Prostě mi to přijde mega divný ![]()
Pokud je to jejich jediné dítě, tak ať si to zařídí sami.
@Králičice píše: Více
Být jim oporou je teda silně přes čáru pro mě…na takovýhle typ podpory musí být vybudovaný vztah, je to pro podporujícího extrémně těžké a je fakt příliš žádat to od odkopnutého potomka, který je notabene ani pořádně nezná.
Šla bych s otcem do pohřební služby jako doprovod, jen on si může říct jaký pohřeb chtějí. Jaké kytky, hudbu, co napsat na parte, to přece sama nemůžeš zarizovat. Jak už někdo psal, hlavně se vše platí na místě a není to levná záležitost.
Sama bych nic nezařizovala. Jen bych jim dala najevo, že kdyby potřebovali, abych u toho byla, tak to s nimi pomůžu zařídit. V rámci dobrých vztahů a jestli máš zájem se s nimi stýkat…
Pokud cítíš křivdu a jsi na otce naštvaná, tak se od toho prostě distancuj a řekni, že nic zařizovat nebudeš.
Zakladatelko, soucítím s Tebou, je to ohromná tragédie.
Nicméně, vypravitelkou pohřbu bych v tomto případě být opravdu nechtěla, ale jak psaly některé uživatelky, šla bych s tátou jako doprovod, podpora a pomohla mu s výběrem, ale poslední slovo musí být na něm a/nebo na matce bratra.
Ono nejde jenom o výběr květin nebo rakve, ale důležité je vědět, jak si rodiče přejí naložit s tělem bratra. Chtějí kremaci? Nebo uložení těla do rodinného hrobu/hrobky, či chtějí pronajmout nové hrobové místo pro vložení těla do země?
Chtějí veřejný obřad ve smuteční síni, nebo třeba v rozlučkové místnosti pohřební služby jen pro rodinu, nebo obřad v kostele či nějaké kapli? Nebo úplně bez obřadu s rozloučením se v kruhu rodinném?
Toto vše je potřeba mít rozhodnuté před návštěvou pohřební služby.
Samozřejmě potom i výběr rakve, parte (zda ano, či ne a jaké), případně květin, hudby atd. v případě rozloučení ve smuteční síni. Je toho hodně, co je potřeba mít promyšlené.
Pak také finance - vypravitel pohřbu ho také platí. A jsou to vysoké částky.
Při dědickém řízení by se Ti peníze vložené do pohřbu vrátili, POKUD by bylo ovšem co dědit. Pokud např. bratr dával všechy peníze, které měl navíc, do tuningového auta a to rozmlátil, nemusí tam nic k dědění být (nebo mohou být i dluhy).
Pokud by tam byl majetek zanedbatelné hodnoty, dědil by to vypravitel pohřbu, ale ani to by nemuselo pohřeb pokrýt.
Takže to dobře promysli, abys ještě tatíčkovi nezaplatila pohřeb jeho syna a on se pak na Tebe stejně nevykašlal.
I když bych Ti přála, aby otec pochopil svou chybu, omluvil se Ti a začali jste spolu opět budovat dobré vztahy. ![]()
Příspěvek upraven 23.08.24 v 15:28
Uff, tohle je hodně těžké ![]()
Asi bych s rozhodovala podle toho, jak to mám v sobě srovnané. Pokud už jsi křivdu překročila, žiješ si svůj život a denně si ji neoživuješ (chápu, že to svým způsobem bude bolet pořád), pomoc bych nabídla. Ale jak píší nade mnou - formou doprovodu. Otci bych to vysvětlila zcela otevřeně, upřímně, jak je tu výše už mnohokrát řečeno. Neznala jsi ho. Jinak tedy mám dobrou zkušenost s pohřebními ústavy. Jsou empatičtí, pomohou, vysvětlí, provedou vším tím „praktickým“, co je třeba zařídit. Jednají profesionálně a na vypjaté emoce jsou zvyklí. Pomohla bych, jako člověk člověku, který čelí velké životní tragédii. Co bude mezi Vámi dál.. to se uvidí.
Jediné dítě, jejich společné, bratr byl. Takže to by se mě nedotklo. Táta neřekl „moje jediné dítě. " Ale pohřeb bych nezařizovala. Bratr má rodiče, I když je to velká tragédie.
@vokishka Čekalo se na výsledky laboratoře. Prý to je do druhého dne, ale nebylo. Takže není uvolněno, ale předpokládám, že zítra už by mohlo být. Předpokládám, že dostaneme papír a s tím půjdeme do pohřební služby.