Zkušenosti s jídelníčkem, hubnutím - snížené sacharidy

2801
27.2.23 09:51

Snížené sacharidy

Potřebuji radu od někoho kdo má zkušenosti s jídelníčkem, hubnutím stravou a kalorickými tabulkami:

1. dělám míchaná vejce bez tuku a cibule, jak si zadat do kalorických tabulek? Jen 3 vejce nebo rovnou míchaná vajíčka, protože kalorický rozdíl mezi oběma možnostmi je asi 120 kcal, což je dost. Myslím, že v tabulkách je u míchaných vajec počítáno s tukem a cibulí :nevim:

2. Snížila jsem si dočasně sacharidy, jídelníček si zadám do tabulek a mám sacharidy např. na 70% denního příjmu, občas zařadím den, kdy jsou sacharidy na 50%. Ale ať čaruju jak čaruju, pořád přešvihávám tuky (často 140 % a víc). Je to při nízkosacharidovém jídelníčku běžné, že se zvýší tuky, aby mělo tělo energii nebo je to prostě průšvih?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
35782
27.2.23 10:11

Přidej se na FB do skupiny Hubneme a jíme zdravě s kalorickymi tabulkami, tak ti poradí nejlíp.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22890
27.2.23 10:24

Já zapisuju zvlášť vejce, cibuli a máslo..
jinak já mám většinou součet tuků a sacharidů na 150g

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14105
27.2.23 13:56

Pokud si jídlo děláš sama, zvaž si to. Takže vejce, cibule, tuk zvlášť.

Ano, kdo začíná s KT, přešvihává tuky, my co v tom jedeme skoro rok, v tom umíme chodit. Takže tři míchaná vejce na tuku jsem neměla fakt hodně ale hodně dlouho.

Pokud máš sacharidy vypočítané vyšší a neplníš, tak si můžeš navýšit tuky, snížit ty sacharidy, co neujíš. Ovšem jeden gram sacharidu mam 4kcal, jeden gram tuku 9kcal. (Teď teda doufám, že to píšu správě).

Jinak na fb ta skupina je dobrá, ale doporučuji nejdřív číst, používat lupu. Poslední dobou experti skupiny skáčí jak čert z krabice. Já tam doteď dotaz nepoložila. Raději. ctu a používám lupu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2075
27.2.23 14:08

Neřiď se recepty v tabulkách. Napiš si přesně kolik čeho po jedné surovině.

U nízkosacharichové musíš sacharidy něčím nahradit - tukem, nebo bílkovinou. Takže jedno z toho přešvehneš, pokud si to nenastavíš jinak.

Radím nechodit do extrémů, moc tuků na úkor sacharidů škodí játrům! Bílkoviny jsou zase těžké na trávení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
417
27.2.23 14:14

Ano, pokud chceš snižovat sacharidy, projeví se to na větším příjmu tuků. Tučná jídla jsou nízkosacharidová a naopak.
Možná spíš zařaď do jídelníčku zdravé celozrnné pečivo a uber si na tucích.
Chvíli mi trvalo, než jsem přišla na to, že to bez sacharidů prostě nepůjde.
Já vypustila jen jednoduché cukry, nemlsám sladkosti :lol:
Rozhodně se netrápím hlady a týdně 1 - 1,5 kg sundám.
Míchaná vajíčka dělám na vodě, nebo jen lžičce oleje. Nejsou tak dobrý jako na másle, ale co už :)
Vážím taky všechny ingredience zvlášť.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
andrasteia
27.2.23 14:16

Holky, kdyz jste se tu takhle sesly…

Ja se v tech cislech a pomerech zivin vubec nevyznam. Kolik tuju mam treba denne prijmout? Kolik bilkovin a sacharidu? Jak poznam, ze neco ma „moc“ cukru/tuku?

Intuitivne jim asi celkem dobre, ale zajimaj me ty cisla

Diky moc :srdce:

• Citovat
  • Upravit
417
27.2.23 14:34

@andrasteia Pokud si do Kalorických tabulek vložíš do sledovaných údajů svou váhu a výšku nemusíš se o nic starat app to spočítá za tebe.
Pak už si to jen hlídáš v zadávaných potravinách.
Já první rok jen četla nutriční tabulky na všech jídlech, teď už zhruba vím kolik čeho mohu sníst.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
andrasteia
27.2.23 14:49
@Milis666 píše:
@andrasteia Pokud si do Kalorických tabulek vložíš do sledovaných údajů svou váhu a výšku nemusíš se o nic starat app to spočítá za tebe.
Pak už si to jen hlídáš v zadávaných potravinách.
Já první rok jen četla nutriční tabulky na všech jídlech, teď už zhruba vím kolik čeho mohu sníst.

Diky za odpoved
Naslo mi to jenom placenou verzi aplikace za 5 stovek. Co pouzivas ty?

• Citovat
  • Upravit
417
27.2.23 15:21

@andrasteia Kalorické tabulky, je ke stažení na Obchod Play, placená je premium, ale není podmínkou ji mít.
Vystačím si s Free verzí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16199
27.2.23 15:55

@hopsalka Jestli chceš omezit sacharidy, tak si údajů na kalorických tabulkách vůbec nevšímej. Vygoogli si kalkulačku makroživin (např. na paleosnadno.cz nebo i jinde), tam si zadáš údaje o sobě, pak informaci, kolik sacharidů chceš jíst, a podle toho ti to dopočítá tuky. Čím míň sacharidů, tím víc tuká. Hubnoucí člověk se sacharidy do 30g může mít tuků klidně 120g. Nebezpečné je nahrazovat tuky bílkovinami, to je potom nápor na ledviny. Bílkovin bys měla jíst cca 1g na 1kg svojí váhy (v případě hodně pohybu až 1,5g).
Na těch kalorických tabulkách potom můžeš v nastavení nastavit ty hodnoty makroživin, a pak už ti to bude ta procenta počítat podle toho, co si nastavíš.
Mně při hubnutí omezení sacharidů vyhovuje maximálně, protože si radši dám ta vajíčka na másle a tučného lososa se salátem a majonézou, než abych jedla filé na vodě a suchá vejce. Při stejném kalorickém příjmu mám při omezených sacharidech a navýšených tucích mnohem menší hlad i chutě, stabilní energii. Ale fakt nejde kombinovat klasickou dietu dle kalorických tabulek/STOB klubu apod., s LCHF (low carb high fat).
Jestli umíš anglicky, zkus dietdoctor.com, tam je to všechno dobře popsáno a vysvětleno. A pokud půjdeš do většího omezení sacharidů, doporučuju zároveň s tím najet na půstová okna, a jíst třeba jen 6-8h během dne a 16-18h v kuse nejíst. Výsledky to hodně urychlí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17938
27.2.23 15:57

@hopsalka to rozložení bílkovin, sacharidů a tuků máš stanovené automaticky? A ty sacharidy si snižuješ tolik proč? To jedeš nějakou paleostravu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2801
28.2.23 08:28
@Milis666 píše:
Ano, pokud chceš snižovat sacharidy, projeví se to na větším příjmu tuků. Tučná jídla jsou nízkosacharidová a naopak.
Možná spíš zařaď do jídelníčku zdravé celozrnné pečivo a uber si na tucích.
Chvíli mi trvalo, než jsem přišla na to, že to bez sacharidů prostě nepůjde.
Já vypustila jen jednoduché cukry, nemlsám sladkosti :lol:
Rozhodně se netrápím hlady a týdně 1 - 1,5 kg sundám.
Míchaná vajíčka dělám na vodě, nebo jen lžičce oleje. Nejsou tak dobrý jako na másle, ale co už :)
Vážím taky všechny ingredience zvlášť.

v podstatě téměř na vaření nepoužívám tuk (vše na plechu, max. půlka lžičky másla, či oliváč do salátu apod.), celozrnné pečivo používám, ne tedy nijak masivně. Tabulky mi vypočítaly příjem pro hubnutí 1620 kcal denně, ale prostě nějak se mi hubnout nedaří, tak jsem teď přistoupila k tomu, že 14 dnů, aby se metabolismus zase trochu probral, uberu na sacharidech, ale jak říkám, pak přešvihávám tuky, někdy i o 50 % denního příjmu, tedy na nějakých cca 70 g denně. Tuky beru hlavně z potravin jako vejce, polotučné mléko, chia semínka, libové maso (kuřecí, hovězí)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2801
28.2.23 08:32

@Eliška ano, automaticky mi to stanovily tabulky, jinak jak jsem psala výše, zdá se mi, že se hubnutí dlouhodobě zastavilo, tak to potřebuji zase nakopnout nějakou vlnou a pak se zase vrátit zpátky ke svému jídelníčku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
417
28.2.23 08:42

@hopsalka jo je to individuální, každý si musí najít co bude vyhovovat právě jemu.
Já pokud mám příliš málo sacharidů, cítím se bez energie a unavená.
Ale jak říkám, každý si musí najít to své.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma jóga pro zdravé tělo

Ikona - Karolína Racková

Karolína Racková