Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zdravím všechny ![]()
Chtěla jsem se zeptat jakou ma kdo zkušenost se solarkem v těhu…?
V prvním trimestru rozhodně do solárka nechoď - UV záření toho typu může navodit vývoj vrozených vad. Po ukončeném prvním trimestru se názory různí.
No co vím,tak prvni trimestr se nesmí.pak jsem dokonce četla,že to je i zdravé.No nevím.Já čekala malou od ledna a místo solárka,když jsem chtěla vypadat hezky jsem si zašla do solárka na nášplich.Z horka tam by se mi zvedl kufr a stějně moc nevěřím,že je to zdravé.No a v látě jsem se opálila přirozeně a vydržela jsem teda v těhu bez solárka
.Ale záleží na tobě a na domluvě s doktorem.
Jak někoho muže napadnout opalovat se v těhu ![]()
Promin ale to je nezdravé i pro netěhotnou natož pro těhotnou.I jen ze slunce ti naskočí pigmentové skvrny a nechtěla bych vidět co udělá solárko.
Nedoporučujou se ani samoopalováky.
Vývojové vady díky trochu krásy bych teda fakt neriskovala
Příspěvek upraven 24.04.12 v 17:44
Btw samozřejmě to neznamená, že návštěva solária = vrozená vada, ale může to být rizikový faktor. Kopíruji dr. Kouckého:
Dobrý den pane doktore,
může solárium uškodit v těhotenství a nebo při kojení?Děkuji
Dobrý den, vynechat je ho potřeba určitě v I.trimestru, UV záření ( složka B a C ) je teratogenní,čili může navodit vývoj vrozených vad !. Pak již není nutné se omezovat,ale je pravdou, že různými autoritami nade mnou není doporučováno ani poté - uvádí se riziko přehřátí organismu,následně tedy kolapsových stavů ke kterým mají těhotné mnohem blíž,než netěhotné. Každý si to tedy musí přehodnotit sám.K ovlivnění vývoje plodu ale po ukončení I.trimestru ( po 12.týdnu ) by již nemělo dojít.
vim ze kamoska se paradne po solarku v tehotenstvi osypala a pak se toho rok nemohla zbavit a to do solarka predtim chodila naprosto bezne ![]()
@Naima píše:
V prvním trimestru rozhodně do solárka nechoď - UV záření toho typu může navodit vývoj vrozených vad. Po ukončeném prvním trimestru se názory různí.
tak tak,první trimestr ne,pak se názory rozcházejí.Spíš je to o tom,kdo ti zaručí že trubky a vše je kontrolováno tak jak má.Pokud ne,může to ublížit komukoli a nelajzla bych si zbytečně ohrozit dítě.
Asi tak,ani pára,ani sauna ani přehřívání bříška či nemoc a u té vysoké teloty-není doporučováno v prvním trimestru právě kvůli přehřáti a tím pádem možnosti vady dítěte…Takže do solárka potom můžeš.Tady je zváženou jak moc věříš neškodlivosti solárek a na kolik chceš toto pokoušet.Ale s teplotou to už nemá nic společného.
Tak sím souhlasím myslím že 9 měsícu není tak dlouhá doba aby se to nedalo vydržet ![]()
@Kamča.dalmatinka píše:
Jak někoho muže napadnout opalovat se v těhu ![]()
Promin ale to je nezdravé i pro netěhotnou natož pro těhotnou.I jen ze slunce ti naskočí pigmentové skvrny a nechtěla bych vidět co udělá solárko.
Vývojové vady díky trochu krásy bych teda fakt neriskovala
Ahoj, já občas na solárko zajdu. Ale v těhotenství bych se v solárku ani normálně na sluníčky neopalovala. Porodní asistentka u které jsem byla na kurzu nás před tím přímo varovala.
Já do solárka chodím,ale v těhotenství by mě to teda nenapadlo.Ptala jsem se i v solárku kde chodím a paní mi řekla,že max do 5.měsíce,ale že by nešla ani tak.Pak jak miminko otevírá oči tak že už by se vůbec nemělo.
@Kamča.dalmatinka píše:
Jak někoho muže napadnout opalovat se v těhu
Vývojové vady díky trochu krásy bych teda fakt neriskovalaPříspěvek upraven 24.04.12 v 17:44
Ja mam treba opalovani doporuceno, teda samo s mirou a dr. nemluvila o solarku. Mam malo vitaminu D a ten se nejlepe do tela dostane kuzi. Zatim ho teda jim v tabletach, pac slunce na opalovani fakt moc zatim neni.