Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Nic zde nepropaguji a nikoho tu zde nekrmim a nekrmil nikdo mě. Akorát říkám, že solírium není škodlivé v těhu, tak že by uškodilo plodu. To že je škodlivé ví každý, ale není v takové normě jak je říkáno věřejnosti. Jelikož trubice se enormně normovali a hlídají se. Nepotřebuji se zde dohadovat, to je věc každého. A zjisti si jak normované trubice jsou silné a jakou mají propustnost ( 3 milimetry)! Nepropustí se ani přes pokožku. Rychlé stárnutí kůže ti vznikne i při smažení na slunci, a cituji toho kožaře ( primáře ) raději si zajdu do solárka, neboť slunce v posledních letech je o mnoho horší díky zvětšené ozonové díře. A je prokázané
že se díky slunci enormě zvětšil výskyt rakoviny kůže
. A to co zde propaguješ za info, jsou stále stejné informace které se propagovali před 7 lety. Ale dál neřeš, každý má svoji hlavu a každý zodpovídá za sebe
. Musím panu ( Csc, prim., Doc. ) vzkázat, ať ti sem hodí pár výsledků a svůj názor. Hezký večer ![]()
Solárko a plno jiných věcí v dnešním světě je byznys, bohužel jde jen o peníze. Záleží na štěstí jestli na to doplatite /zdravotně/ nebo ne. Každý si musí toto rozhodnout sám.
Solarko bylo puvodne vynalezem k lecebnym ucelum…jako vedlejsi produkt se zjistilo, ze to opaluje…behem nekolika let se prislo na to, ze to zpusobuje rakovinu…myslim, ze tu clovek muze dostat z ledasceho…tak muj nazor je - proc to podporovat jeste v solarku a ke vsemu tehotna… ![]()
Ahoj holky,
Já do solárka chodila skoro první dva měsíce těhotenství. Nevěděla jsem, že jsem těhu… A mimi je úplně v pořádku. Ted jsem 15 tt a doktor říkal, že máme vše úplně předpisový… Během prvních 2 měsíců jsme i požila alkohol atd a poku je mimi silné, tak se udrzi i tak. Kdyz jsem si uvedomila co vse behem tech dvou mesicu prezilo… Solarium, alkohol, syrové ryby, sushi, reflexní masáže, atd… Tak si rikam, ze musime mit opravdu odolny mimco. Samozrejme od te doby co vim, ze jsem tehu solarium nemavstevuji, ale delam vse s mirou… Ted momentalne jsme na dovolene V Karibiku a na slunko chodim normalne, jen kdyz uz citim unavu, nebo horko, tak jdu do stinu, nebo se zchladit.. Myslim, ze pokud zena dela vse primerene, tak je to dobre i pro odolnost plodu… Samozrejme nektere veci, ktere jsou hodne rizikove vynechat.
Ahoj holky,
tiež se chcem pripojit do diskusie, podĺa mňa, ten kto odsudzuje solárko ho bude odsudzovať vždy a je jedno či je žena tehotná alebo nie, pracujem tiež v solárku a prešla som vela školeniami a jedno školenie bolo aj s dermatologom, opalovanie v tehu doporucuje, v dnesnej dobe ked chodíte do studia kde maju všetko podla EU, certifikáty a podobne tak neškodí keď sa riadite vyškolenou obsluhou, nepíšem to preto, že tam pracujem ale chodia k nám tehulky a všetky sa cítia výborne a nemajú žiadne problémy. V solárku ste len určitú dobu( nie pol dňa) a v solárkach je ventilácia, ktorá sa da nastaviť tak nedochádza k prehriatiu, uv neprechádza do delohy k miminku takže to neškodí, a solárium nesposobuje rakovinu ale to je asi k inej diskusii, prajem všetkým tehulkách krásne tehotenstvo a opalovania sa nebojte ![]()
Eva, plně souhlasím s tebou - též jsem to i při svém těhu konzulotvala jak na seminářích kde se o tom mluví a též i z gynekologem či dermatologem. Solárium je doporučované v malé míře. Ale lidem, co jsou toho odpůrci tak stejně budou mít svůj názor, ale to je věc každého. Solárium, které je podle norem EU, tak se maminky bát nemusí. Jak říkám, u nás též chodí hodně těhotných, a žádná neměla sebemenší problém, naopak měli problém, když byli na sluníčku. Ono spíše lidi by si měli zjistit, jak je slunko poslední 2 roky škodlivé a pak soudit se soláriem. Kamarádka co nikdy nechodila do solária měla rakovinu kůže, x kamarádek, co chodí do solária roky mají pleť jak dětskou prdelku a bez problémů. Ale jak říkáš, je to věc každého a spíše by si lidi měli zjistit, zajít si na nějaký seminář a pak psát to co píši, my nepíšeme bláboly, ale fakta co nám potvrdí lékaři či primáři. ![]()
Do solárka jsem po poradě s lékařem občas zašla když jsem čekala syna a rozhodně si nepříjdu jak nezodpovědná a že bych to z lásky k mimču 9 měsíců nemohla vydržet..poradil mi kratší dobu opalování, aby mi nebylo horko-s tím spojená slabost či závratě a přikrýt si bříško ručníkem, aby se neopalovalo a nesvítilo nic přímo na mimčo, kromě krásy hlavně v zimě je to pro někoho velmi příjemné na už tak bolavé záda, kdy né každý má rád masáže. Rozumná žena zbytečně neohrožuje mimčo, ale pokud je vše ok, tak zajít si 1-2 za měsíc na pár minut je asi stejně škodlivé jako dát si v těhu sklenku piva či vína a to všeobecně vidím, že dělají ženy běžně a dokonce některé tvrdí, že se ptaly lékaře a ten řekl, že sem tam mohou..stejně tak vidím těhotné ženy v létě na koupáku a když už si někdo hraje na matku Terezu, stejně jako solárko ani sluníčko není zdravé a těhotné po koupáku běžně chodí-se zahaleným břichem-stejně tak to lze praktikovat i v solárku a navíc během těhu by se neměly brát antibiotika a léky a stejně je v nutnosti maminky berou, takže okolnosti jakými se dá ublížit mimču je plno a stejně se dějí..v tom případě by raděj každá měla trpět s angínou celý měsíc než do sebe vědomě dát prášek a ohrozit tak dítě, některé osoby zde pěkně přehánějí, muj syn má 5 let a je zcela zdráv, pigmentové skrvny nemám a zatím jsem ani nezemřela, takže 1× za měsí solárko je u mě daleko lepší než dát si sklenku piva či tabletku ![]()
Holky za 10 dnu se vdavam a resim takovy problem…nechtene jsem si vypalila na zadech natelnik, myslela jsem, ze to jeste zaopaluju, ale vzhledem k pocasi to asi nevyjde
jsem zoufala a tak me napadlo solarko, treba 2×-3×…jasne, ze jinak bych tam zbytecne nesla…ale nechci mit v korzetovych satech vypalena tlusta raminka
myslite, ze v tak male mire je to OK? jsem nyni v 15tt…
@Mikejla_a Nemáš k šatům třeba nějaký přehoz, který by sis mohla omotat kolem ramen? Nebo dlouhé vlasy nebo závoj?
Jestli jsi opalená jen na zádech, tak by to šlo docela dobře zamaskovat, vepředu ve výstřihu už by to bylo horší…
Jde o to, abys sis nenadělala více škody, než užitku. V těhotenství máš citlivější kůži, mohly by ti vyskákat pigmentové skvrny - třeba v obličeji nebo v dekoltu a to je asi horší, než „opálený nátělník“… ![]()
Co zkusit samoopalovací krém??
Nebo změna šatů na poslední chvíli??
![]()
Zajímavý, jak ty víš, kde si co studuju
.
Bylo zcela jasně věděcky prokázáno, že solárium enormně zvyšuje pravděpodobnost výskytu melanomu. Kromě jiných dalších negativ, jako je třeba rychlé stárnutí kůže…co to asi tak může udělat vyvíjejícímu se miminu v břiše? Ale nedivím se, že to propaguješ, jestli tam pracuješ…zaměstnavatel tě určitě nakrmil podobnými moudry k lámání zákazníků. Ale na co se tady dohadovat, přijď si o tom pokecat za pár let, až zjistíš jak to solárko vlastně prospívá.
Jo a P. S. - na močáky trpím taky, ale znám spoustu jiných způsobů jak si tyto partie udržovat v teple než jsou návštěvy solária
.