Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Muj tchan pochází ze 4 deti. Jejich otec tri z nich hodně bil. Jen tchana ne, protože ten mel nejakej uraz hlavy a ten vypecenej tatinek se bal ho triskat. Dnes? Všechny tri mlaceny deti, z toho 2 holky, maji zivot uplne na hov.no. Jedna si nastehovala domu nasilnika, kterej ki taky triska, druhá zdrhla do ciziny, nemá deti, a ten treti je potreti rozvedenej a tezkej magor. Jedinej tchan je normalni a ma normalni zivot a vztahy se svymi detmi. Tolik k tomu, jak je mlácení super.
A bracha moji tchyne byl taky bit a dneska je to životní loser, totálně si podelal zivot. Mně ta souvislost neunika.
@Liberalissima píše:
jak myslis, ja to ctu dost jinak. Jestli ti prijde normalni skocit po pubertakovi, kdyz neodevzda na povel mobil, tak prosim, mne takovehle chovani ze strany rodice prijde SILNE pres caru. A s tou sikanou mladsiho sourozence…o mne to matka taky tvrdila. Zaroven ji to kupodivu nebranilo nechat mi ho od deseti let (mych) na vychovani. Protoze realita byla trosku jina, ale jak by si pred ostatnimi ospravedlnila sve mlaceni, ze
No, někteří prostě neuznavaji, ze deti jsou taky lidi. Na dospělýho by si to nedovolili, u dítěte cajk. Tohle je tady dost zakoreneny. Taky mam nekdy takovy sklony, bejt hodně autoritativní a musí bejt po mym a hned… To ale nikam nevede, ty deti nejsou hloupé.
@Makca87 píše:
Ty víš, kdo se začal rvát první? Kdo byl razantnější? Ona chtěla mobil, on jí ho dobrovolně nedal, tak mu jej začala rvát z ruky… Ok, příště, když něco maminka bude po synáčkovi chtít, musí před ním nejprve pokleknout na kolena, milostivě ho tisíckráte poprosit, nejlépe ho oslovit nějakou zdrobnělinkou a když ji bude i dále ignorovat, prostě to za něj jako vždy udělat a ještě mu zvýšit kapesné.
Zakladatelka napsala, že se mu snažila vytrhnout mobil a kluk na ní reagoval, takže to zahájila zakladatelka. Zbytek tvé reakce je dost trapný.
Já jsem taky proti fyzickým trestům, protože jsem toto sama zažila. On je totiž rozdíl, když dítě dostane výjimečně „přes p.rdel“ kvůli tomu, že bylo drzé, hrotilo nějakou situaci až tak, že rodiči ujely nervy (i to dítě většinou chápe proč to nastalo, jen se to nesmí stát pravidlem) a nebo když pravidelně dostává jen proto že je, nebo proto jaké je (živé, hlučné, roztěkané, bordelář, mimoň na matiku apod.‐každý si může doplnit to své). Pokud rodič ( jakožto stěžejní osoba v životě toho děcka, řeší od počátku „problémy“ nářezem, místo aby už od začátku hledal způsob jak se s tím „problémem“ naučit pracovat a žít), tak se nemůže divit, že se dítě postupně uzavře, přestane v něj mít důvěru, zasekne se a rodiče si neváží. Proč by také mělo. A o to víc v pohodě může být všude jinde (škole, kroužcích) protože tam se mu ten respekt v komunikaci dostává.
@Makca87
A tobě fakt přijde normální rvát klukovi mobil z ruky, poprat se s ním o něj a zmlátit ho? Já bych teda rvala z ruky tak nůž batoleti když by hrozil úraz, ale rvát puberťákovi jeho mobil mi přijde úplně na hlavu. To teda ani moje máma která soukromí dítěte naprosto neuznávala, mobil mi i kontrolovala, dveře v pokoji jsem nesměla zavírat, nikdy nepřišla na to, že by se se mnou o něj měla rvát nebo přetahovat. Matka roku fakt nebyla, ale v takových situacích mě prostě seřvala, vyčetla mi že nedělám co mám, a byl nějaký důsledek - třeba příští měsíc ti nekoupím kredit a nebudeš mít telefon vůbec. Ani já nebyla dcera roku, takže jsem se nafoukla, zalezla a příští měsíc si koupila kredit z peněz na obědy a byla o rohlíkách. Ano, hádaly jsme se, trucovala jsem, chodila za školu, byla protivná. On zas byla moc autoritativní, chtěla mít nade mnou plnou kontrolu a neuznávala nějaké moje pocity a přání. Ale nikdy jsme jedna druhou fyzicky nenapadaly. Nikdy. Nikdy mě to ani ve snu nenapadlo, a to proto, že ani ona s tím nikdy nezačala. Prostě v sobě nemám vůbec to, že při konfliktu bych na někoho měla útočit fyzicky, je mi to úplně cizí. Ani tresty nemám spojené s žádným fyzickým napadáním. Nejhorší co se stalo bylo, že jsem ji už někdy po třicítce poslala v afektu do pr…, ano, to se nemělo stát, ale už jsem z toho mnohaletého verbálního ubližování byla tak na dně že to přeteklo. Ale nikomu jinému jsem nikdy žádnou nadávku neřekla. Protože i přese všechno, tohle u nás doma prostě nebylo.
@Makca87 píše:
Ty víš, kdo se začal rvát první? Kdo byl razantnější? Ona chtěla mobil, on jí ho dobrovolně nedal, tak mu jej začala rvát z ruky… Ok, příště, když něco maminka bude po synáčkovi chtít, musí před ním nejprve pokleknout na kolena, milostivě ho tisíckráte poprosit, nejlépe ho oslovit nějakou zdrobnělinkou a když ji bude i dále ignorovat, prostě to za něj jako vždy udělat a ještě mu zvýšit kapesné.
Tak sis trošku zapřeháněla, no ![]()
Hele ospravedlňuj si to jak chceš, ale většina lidí jaksi tuší, že mezi kleknout si před dítě a porvat se s ním jsou i jiné možnosti ![]()
@Liberalissima píše:
Promiň, ale to že si to ty a tvoje maminka dokážete takto racionalizovat vůbec nic nemění na tom, že to týrání prostě jePříspěvek upraven 20.12.21 v 14:44
No vždyť to píšu, že je ![]()
@safina píše:
No vždyť to píšu, že je
Aha promiň, asi jsem špatně reagovala na něco
@Monikap3 píše:
Teda nečetla jsem celou diskuzi, jen několik příspěvků, ale neskutečně mě zaráží, jak se toho paňára zastáváte…15tiletej fracek strčí vší silou do mámy, mladšího bráchu šikanuje, řve, je agresivní a vy se ho zastanete, že je chudinka frustrovanej z rozpadu rodiny a z toho, že sem tam dostal pár facek??? Já jsem taky z rozvedený rodiny, sem tam jsem dostala přes p*del a v životě jsem taková nebyla. Na rodiče si netroufnu ani zvednout hlas. Zakladatelka by na něj měla poslat partnera a případě to řešit rovnou s nejbližším diagnosťákem, případně rovnou policie. Spratek se naučí, že maminku může seřezat a je vymalováno…
Jasně, že „vší silou“, je mu teprve patnáct a máti se na něj vrhla. Až to bude dospělý chlap, bude mu stačit jen část síly.
Jinak představa dítěte, co se nechá mlátit i až bude silnější než ty, je jenom tvůj vlhkej sen. ![]()
@Oli.Lyon píše:k
Muj tchan pochází ze 4 deti. Jejich otec tri z nich hodně bil. Jen tchana ne, protože ten mel nejakej uraz hlavy a ten vypecenej tatinek se bal ho triskat. Dnes? Všechny tri mlaceny deti, z toho 2 holky, maji zivot uplne na hov.no. Jedna si nastehovala domu nasilnika, kterej ki taky triska, druhá zdrhla do ciziny, nemá deti, a ten treti je potreti rozvedenej a tezkej magor. Jedinej tchan je normalni a ma normalni zivot a vztahy se svymi detmi. Tolik k tomu, jak je mlácení super.A bracha moji tchyne byl taky bit a dneska je to životní loser, totálně si podelal zivot. Mně ta souvislost neunika.
Kolikrát stačí i psychické násilí, urážení a shazování, aby člověk měl život na h…o. ![]()