Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Nebyla by lepší právní poradna, ať už placená, či neplacená?
Jinak nejsem právník, ale tak nějak lidsky- vy něco žalujete, resp. spíš něco chcete získat a proč by vám to ten druhý měl ještě zaplatit (soud)?
Nejsem právník, ale podle mě to nevysoudíte, pokud tam ona nemá věcné břemeno cesty. Jednou jsem se po tom pídila, když tady ženská přehradila parcelu, po které chodila celá ves tak padesát let a protože to nebylo v katastru vedené jako cesta, ale jako parcela, vůbec nemělo smysl se bránit. Máte i jinou přístupovou cestu? (třeba i úplně blbou) A soudní výlohy nemusí vždycky platit ten, kdo prohraje.
Tak predpokladam, ze tohle bez advokata nepujde a pak zalezi na soudu, „porazeny“ pravdepodobne zaplati soudni polatek, nejakou cast nakaladu na advokata a posudky protistrany…
Tak na „vydržení“ nemáte nárok - podmínkou pro vydržení je, že min. 10 let užíváte nemovitost (v tomto případě cesta) v dobré víře, že je vaše. Vy ale celou dobu víte a jste si vědomi toho, že ta cesta je jiného majitele, jen jste měli nepsanou dohodu o jejím užívání - to je něco úplně jiného.
Pokud je to jediná přístupová cesta k vaší nemovitosti, tak můžete soudně zřídit věcné břemeno chůze přes pozemek, ale to netuším jak to je po té právní stránce.
Třeba někdo zkušenější objasní líp.
Je to vážně váš jediný přístup k nemovitosti, nebo je to nejsnazší přístup?
Chce se mi napsat: ANO, určitě to vyhrajete a určitě vám to i zaplatí. A dokonce vás odškodní i za posledních 10 let zpátky.
@mokkk píše:
Nejsem právník, ale podle mě to nevysoudíte, pokud tam ona nemá věcné břemeno cesty. Jednou jsem se po tom pídila, když tady ženská přehradila parcelu, po které chodila celá ves tak padesát let a protože to nebylo v katastru vedené jako cesta, ale jako parcela, vůbec nemělo smysl se bránit. Máte i jinou přístupovou cestu? (třeba i úplně blbou) A soudní výlohy nemusí vždycky platit ten, kdo prohraje.
Nooo je možnost ale musela by se trochu upravit
@kvetanak píše:
Je to vážně váš jediný přístup k nemovitosti, nebo je to nejsnazší přístup?
Nejsnazší
@Anonymní píše:
Nooo je možnost ale musela by se trochu upravit
V tom případě vy nemáte nárok na nic, ani na to věcné břemeno. Možnost jiného přístupu máte a hotovo.
Jinak, ano, majitel nemovitosti má právo nenechat přes svůj pozemek proudit davy lidí, když má ten dav možnost jít jinudy… To je hlavní podstata soukromého vlastnictví.
@Anonymní píše:
Mám dotaz. Chceme si " vysoudit právo " na užívání cesty k nemovitosti.Ta cesta byla jiného majitele, který nás tam nechal snad 20 let jednou týdně projít. Taktéž i přes jeho dvůr. Nyní je majitelka jeho dcera, která nás tam už nechce. Má na to právo? Chceme si právo vydržení cesty vysoudit.Chci se zeptat, když vyhrajeme, tak soudní výlohy platí ona???
To byl moc hodný soused
@Anonymní píše:
Nejsnazší
Bohužel, nemáte nárok. Je to o dobré vůli mezi vámi a sousedy.
Takto opravdu postupovat nelze, u nás se soused pokoušel získat soudně právo cesty, nezískal ho. Protože se sám dříve rozhodl, že se nenapojí na sousední pozemek patřící obci - ostatní plocha, bývalá účelová cesta do polí. Získal pouze průchozí chodníček. Cestu pro auto nezískal a na asfaltku se nenapojil. Jeho boj, měl v prvé řadě přemýšlet a pak dělat terénní úpravy.
Ono je fajn mít bližší cestu, zvlášť když se o ní sousedi starají a vy jen potichu přeběhnete… A jaký oni mají z toho užitek? Pomáháte jim v zimě s údržbou v 5 ráno?
@Anonymní píše:
Mám dotaz. Chceme si " vysoudit právo " na užívání cesty k nemovitosti.Ta cesta byla jiného majitele, který nás tam nechal snad 20 let jednou týdně projít. Taktéž i přes jeho dvůr. Nyní je majitelka jeho dcera, která nás tam už nechce. Má na to právo? Chceme si právo vydržení cesty vysoudit.Chci se zeptat, když vyhrajeme, tak soudní výlohy platí ona???
To nevyhrajete.
A upřímně mě by se to taky nelíbilo… jen proto že můj otec někomu něco dovolil, neznamená, že já to musím dovolit taky…
Vím o 2 případech z okolí a měli smůlu.
V jednom případě si dcera s partnerem postavili dům na zahradě, pak si mysleli rodiče že mohou trochu více poroučet dospělým dětem než je zdrávo a to se nepovedlo…A na základě toho, zakázali své dceři a jejímu partnerovi chodit přes pozemek k domů.
No nebýt slušných lidí na radnici, kteří jim odprodali kousek pozemků, který patřil městu…tak mohou do domů tak jedině lítat. Jiná přístupová cesta neexistovala.
Druhý případ je totéž co vy a musejí chodit domů delší cestu než byly zvyknutý
@Anonymní píše:
To nevyhrajete.
A upřímně mě by se to taky nelíbilo… jen proto že můj otec někomu něco dovolil, neznamená, že já to musím dovolit taky…
Vím o 2 případech z okolí a měli smůlu.
V jednom případě si dcera s partnerem postavili dům na zahradě, pak si mysleli rodiče že mohou trochu více poroučet dospělým dětem než je zdrávo a to se nepovedlo…A na základě toho, zakázali své dceři a jejímu partnerovi chodit přes pozemek k domů.
No nebýt slušných lidí na radnici, kteří jim odprodali kousek pozemků, který patřil městu…tak mohou do domů tak jedině lítat. Jiná přístupová cesta neexistovala.
Druhý případ je totéž co vy a musejí chodit domů delší cestu než byly zvyknutý
Tak v tom prvním případě by šanci měli.