Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Tala20 píše:
Mýlíš se. Zde neřešíme vydržení vlastnického práva k nemovité věci. Zde řešíme zatížení nemovité věci věcným břemenem (službností stezky), což umožní oprávněné osobě chůzi po cizím pozemku.Přečti si úvodní dotaz, snad pochopíš o co zakladatelce jde. Stejně jako Ty si to zde pletou i jiní diskutující.
Žádné věcné břemeno tam sjednáno není. A oni mají i jiný přístup.
@Tala20 píše:
Mýlíš se. Zde neřešíme vydržení vlastnického práva k nemovité věci. Zde řešíme zatížení nemovité věci věcným břemenem (službností stezky), což umožní chůzi po cizím pozemku.Přečti si úvodní dotaz, snad pochopíš o co zakladatelce jde. Stejně jako Ty si to zde pletou i jiní diskutující.
Ale chápeš, že pro zřízení takového VB je podmínka, že se ke své nemovitosti jinak nedostanou a tohle je jejich jediný možný přístup? Oni se ale ke své nemovitosti dostanou. Sice jinudy, ale dostanou. To že jim soused dovolil přes jeho zahradu chodit, protože přes jeho zahradu je to kratší, jim nedává absolutně žádný titul pro zatížení tohoto pozemku věcným břemenem. Tečka.
A kdybys četl pořádně všechny příspěvky, tak já jsem ve svém prvním příspěvku o VB psala, to jsem ale nevěděla, že se můžou dostat jinudy.
Takhle nemají šanci.
@catch-22 píše:
Jestli není jiná přístupová cesta, tak vysoudíte právo přístupu téměř jistě.
Ono je bezvýznamné zda existuje či neexistuje jiná přístupová cesta. Už jsem to zde jednou napsal, a mnozí nic z mých slov nepochopili.
Tedy znovu:
Nepůjde o žalobu na zřízení nového práva, nýbrž o žalobu určovací na existenci práva. Jde o stav, kdy zakladatelka bude trvdit, že právo zde již je, bylo konsumováno po dobu 10 let a tím bylo řádně vydrženo (nebo bylo konsumováno po dobu 20 let a tím bylo mimořádně vydrženo).
@Tala20 píše:
Ono je bezvýznamné zda existuje či neexistuje jiná přístupová cesta. Už jsem to zde jednou napsal, a mnozí nic z mých slov nepochopili.Tedy znovu:
Nepůjde o žalobu na zřízení nového práva, nýbrž o žalobu určovací na existenci práva. Jde o stav, kdy zakladatelka bude trvdit, že právo zde již je, bylo konsumováno po dobu 10 let a tím bylo řádně vydrženo (nebo bylo konsumováno po dobu 20 let a tím bylo mimořádně vydrženo).
A jaké konkrétní právo se má nabýt mimořádným vydržením za těch 20 let?
@Tala20 píše:
Ono je bezvýznamné zda existuje či neexistuje jiná přístupová cesta. Už jsem to zde jednou napsal, a mnozí nic z mých slov nepochopili.Tedy znovu:
Ale jim to právo nevzniklo ani před těmi 20 lety. Ke svému pozemku se dostali už tehdy - jinudy. Ale protože soused byl velmi hodný, dovolil jim pouze využívat jeho pozemek jako průchod, protože je to kratší cesta. On dal souhlas a ten souhlas mohl kdykoliv odvolat, klidně na druhý den, klidně za rok, dokonce i za těch 20 let.
@catch-22 píše:
Nehádejte se s ním, to nemá cenu. On je jak kolovrátek ve všech diskuzích.
@werajsik píše:
Ale jim to právo nevzniklo ani před těmi 20 lety. Ke svému pozemku se dostali už tehdy - jinudy. Ale protože soused byl velmi hodný, dovolil jim pouze využívat jeho pozemek jako průchod, protože je to kratší cesta. On dal souhlas a ten souhlas mohl kdykoliv odvolat, klidně na druhý den, klidně za rok, dokonce i za těch 20 let.
A hlavně se ten majitel úplně změnil. Ten nový jim nic nedovolil.
On dal souhlas k tomu, že MŮŽOU přes pozemek chodit, ale ne na PRÁVO chůze přes pozemek.
@lucad77 píše:
Nehádejte se s ním, to nemá cenu. On je jak kolovrátek ve všech diskuzích.
Máš pravdu, ale sorry, je z toho má nová guilty pleasure. ![]()
V dalším kole jestli odpoví, že vlastnické právo, tak se ho zeptám, jestli mu nevadí, že je řeč o služebnosti.
Jestli odpoví služebnost, tak se ho zeptám, jestli mu nevadí, že mimořádné vydržení se týká jen vlastnického práva.
No jo, trochu je mi před sebou stydno. Ale jen trochu. ![]()
@catch-22 píše:
Máš pravdu, ale sorry, je z toho má nová guilty pleasure.![]()
V dalším kole jestli odpoví, že vlastnické právo, tak se ho zeptám, jestli mu nevadí, že je řeč o služebnosti.
No jo, trochu je mi před sebou stydno. Ale jen trochu.
Jestli odpoví služebnost, tak se ho zeptám, jestli mu nevadí, že mimořádné vydržení se týká jen vlastnického práva.
@werajsik píše: To že jim soused dovolil přes jeho zahradu chodit, protože přes jeho zahradu je to kratší, jim nedává absolutně žádný titul pro zatížení tohoto pozemku věcným břemenem.
Hlupačka si může něco takového myslet. Zákon ale říká něco jiného: s dovolením souseda se služebnost vydrží po 10 letech. Pokud nejsou schopni prokázat právní důvod, ale stezku užívali po dobu 20 let s tichým souhlasem vlastníka pozemku, pak tu služebnost vydrželi taky.
Stačí si jen přečíst občanský zákoník, že ano.
@Tala20 píše:
Hlupačka si může něco takového myslet. Zákon ale říká něco jiného: s dovolením souseda se služebnost vydrží po 10 letech. Pokud nejsou schopni prokázat právní důvod, ale stezku užívali po dobu 20 let s tichým souhlasem vlastníka pozemku, pak tu služebnost vydrželi taky.Stačí si jen přečíst občanský zákoník, že ano.
Když myslíš… Vyvracet ti to nebudu.
Ale vím své ![]()
@catch-22 píše:
Nesprávný dotaz.
Pokud došlo k vydržení, pak tazatelka toto právo už nabyla. To právo již existuje. Bylo vydrženo. Napsal jsem Ti přece že půjde o žalobu určovací (na určení existence práva). Nikoli o žalobu kostitutivní (na založení nového práva).
Které právo to je popsala zakladatelka v úvodním příspěvku. V úvahu přichází buď služebnost stezky podle § 1274, nebo služebnost cesty podle § 1276. Zaleží na tom zda tudy pouze chodili, nebo vjížděli vozidlem.
Příspěvek upraven 24.11.22 v 19:27
@werajsik píše: … On dal souhlas a ten souhlas mohl kdykoliv odvolat, klidně na druhý den, klidně za rok, dokonce i za těch 20 let.
Broučku, jsi rozkošně zmatena. Jakmile dal soused souhlas, pak po 10 letech došlo k vydržení služebnosti a on už svůj souhlas odvolat nemohl.
Chápu že je to na tebe příliš složité, i když jsem to tu vysvětlil asi třikrát. Nelam si s tím už hlavu.