Soud o cestu

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Tala20
25.11.22 10:41
@werajsik píše: A ty poctivé úmysly shledáváš v tom, že zakladatelka usiluje proměnit v trvalé právo to, co jí bylo povoleno jen výprosou???

Připomenu, že tazatelka není povinna prokazovat, že nešlo o výprosu. Naopak: vlastník zatíženého pozemku je povinen tvrdit a prokazovat že šlo o výprosu. Neprokáže-li to, nebude mít se svou námitkou úspěch.

Ty paragrafy jsou zajímavě zakroucené, že?

Tuším, že vlastník pozemku existenci výprosy neprokáže, protože výprosa neexistovala v občanském zákoníku 40/1964 Sb.. Výprosa se objevila v českém právním řádu (po dlouhé přestávce) dne 1.1.2014.

Samozřejmě, pokud vlastnice pozemku najde v zásuvce písemnou innominátní smlouvu z roku 2001 (sjednanou mezi jejim otcem a otcem zakladatelky diskuse), jejíž obsah odpovídá smlouvě o výprose podle § 2189, pak by zakladatelka nedosáhla svého cíle. Už jen proto, že práva a povinosti z takové smlouvy nepřešla na dědice smluvních stran.

Příspěvek upraven 25.11.22 v 10:53

• Citovat
  • Upravit
7205
25.11.22 10:48
@werajsik píše:
@Tala20
A ty poctivé úmysly shledáváš v tom, že zakladatelka usiluje proměnit v trvalé právo to, co jí bylo povoleno jen výprosou???
:palec: moje řeč
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tala20
25.11.22 11:02
@werajsik píše:
@catch-22
A já přímo podepřu tvou myšlenku o nemožnosti využití mimořádného vydržení i pro služebnost, a to „tímto článkem“ …

Teď, po zveřejnění rozsudku Nejvyššího soudu č. j. 22 Cdo 3387/2021 ze dne 19. dubna 2022, budou všichni tito opisovači zase ty články přepisovat, aby se trefili do obsahu zákona a do judikatury. A budou kolegům říkat: „No, však já jsem to přece tvrdil odjakživa!“

• Citovat
  • Upravit
catch-22
25.11.22 11:06
@Tala20 píše:
Teď, po zveřejnění rozsudku Nejvyššího soudu č. j. 22 Cdo 3387/2021 ze dne 19. dubna 2022, budou všichni tito opisovači zase ty články přepisovat, aby se trefili do obsahu zákona a do judikatury. A budou kolegům říkat: „No, však já jsem to přece tvrdil odjakživa!“

Čéče, ještě že Tě tady máme, co bychom si jinak počali. :palec:

• Citovat
  • Upravit
7205
25.11.22 13:01
@catch-22 píše: Čéče, ještě že Tě tady máme, co bychom si jinak počali. :palec:

Kdyby radši poradil, jaká čísla vsadit ve sportce, když všechno ví

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11559
25.11.22 18:21

Hele, vůbec ničemu tady nerozumím, ale počteníčko to je, to zase né že ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7205
25.11.22 20:31
@Ivan PPZ píše:
Hele, vůbec ničemu tady nerozumím, ale počteníčko to je, to zase né že ne.

Tady paragrafy jenom lítaj :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24635
25.11.22 21:07

Zakladatelko, suďte se. Mě by fakt zajímalo, jak to dopadne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
smajlik345
25.11.22 21:22
@Tala20 píše:
Ono je bezvýznamné zda existuje či neexistuje jiná přístupová cesta. Už jsem to zde jednou napsal, a mnozí nic z mých slov nepochopili.Tedy znovu:
Nepůjde o žalobu na zřízení nového práva, nýbrž o žalobu určovací na existenci práva. Jde o stav, kdy zakladatelka bude trvdit, že právo zde již je, bylo konsumováno po dobu 10 let a tím bylo řádně vydrženo (nebo bylo konsumováno po dobu 20 let a tím bylo mimořádně vydrženo).

Tak jistě koupím si dům a pak mi bude půlka vesnice chodit po zahradě, brát ovoce ze stromů atd… Protože jim to přeci dovolil minulý majitel, tak jim to teď musím dovolit i já :mrgreen:
I když tady majitelka zdědila pozemek po otci, tak je to skoro stejné a stejně tak nelogické to co zakladatelka diskuze chce vysoudit :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová