Jsem psychicky v háji, co pomůže

Anonymní
23.11.22 15:47

Jsem psychicky v háji, co pomůže

Dobrý den, zažily jste některá že jste na mateřské byly psychicky naprosto v háji? Co vám pomohlo? Žiju s manželem, dětmi a matkou v jednom baráku. Matka je v důchodu a po smrti táty šla bydlet k nám protože by nájem neutáhla a já nemám peníze na to ji platit nájem. manžel je furt v práci a ani on ani má matka mi s nicim nepomůžou. Na děti, máme 3 po dvou letech nejmladšímu byl teď rok, jsem taky sama. Každý den uklízím jak blbec ale furt je tady bordel, sotva uklidím druhou místnost v té první je bordel jako bych tam neuklizela vůbec. Do toho musím delat vánoční úklid protože matka by nesnesla kdybych to neudělala ale jsem taky na to sama. V neděli první advent kdy mám mit uklizeno a vyzdobeno(klasická vánoční výzdoba kromě stromků ten až 22.12) a nemám nic hotovo. Do toho věčně uklízím po jejich kočkách co si přinesla sebou protože v baráku všechno pochc… A já už prostě nemůžu. Nárok na čas bez dětí 0, čas na svoje zájmy 0, volný večer 0. Jak z toho ven. Zažila jste některá ten pocit že byste se na vše nejraději vybodly a od všeho utekly? Už jsem i hnusná na děti, pořád rvu. :,( :,( :,( :,(

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Ou
24138
23.11.22 16:05

Rozděl a panuj a škrtni všechno, co není životně důležité. Nemusíš mít nazdobeno a uklizeno. Fakt nemusíš. Kdo bude remcat, že to není tak jak by chtěl, tak na něj či na ní zodpovědnost radostně předej.

A teda jedinná cesta jak se nezbláznit úplně je o péče o společnou domácnost zapojit všechny její členy, ne aby si to táhla jen ty. Jak trochu děti, tak hodně ostatní dospělé.

Takže vánoční výzdobu a přípravu cukroví a spol ideálně nech na babičku s vnoučaty a co bude, to bude. Jednodušší ji bude namotivovat tím, že potřebuješ její zkušenost a pomoc a jak si to užijou, než že ji teda začneš úkolovat.

Co nebude, to nebude. Svět se nezblázní a tvoji blízcí už vůbec ne. Daleko důležitější je že namísto vánočního magoření to letos zkusíte dělat spíš to příjemné.

No a tedy taky prostě potřebujete s manželem přehodnotit jeho zapojení do péče o domácnost a čas na rodinu.

Ohledně koček - jestli prochcávají něco, co není jejich wc, tak je něco v nepořádku - pak je potřeba to vzít přes veterináře a pokud tam se ukáže že není problém, tak se domluvit s někým, kdo pomáhá s úpravou chování problematických koček jak uzpůsobit fungování tak, aby ti neničily barák a náladu. Náhodně třeba tady, určitě bude i víc lidí co podobné věci nabízí.

https://kocicipolepsovna.cz/…a-odbornika/

Na hrubý úklid - jste schopní dát pár tisícovek měsíčně za pomocnici v domácnosti? Podlahy, santárka, povrych nábytku sezonně okna. Máte myčku a sušičku? Jde u vás případně místo pomocnice v domácnosti používat nějaký robotcký vysavač/mop?

A na provozní dětský bordel - v ideálním případě to chce zbavit se spousty věcí a dobře promyslet úložné prostory, které by měly být dostupné tak, aby jich bylo dost, byly jasně označené a aby bylo snadné pro děti věci uklízet tam, kam mají. Docela hezky to mají vymylšené (včetně toho zapojování do úklidu) v montessori pedagoice - projdi web a zkus se inspirovat.

Část pečení, co nezvládne babička s vnoučaty, můžete udělat jako večírek s kamarádkama - každý připraví jedno těsto ve větším množství, sejdete se u nějaké co má dost prostoru a prostě to upečete zaráz.

A teda proměnu postojů k péči o společnou domáýcnost a děti/vnuky chceš začít posouvat co nejdřív, dokud nejsi zpátky v práci. Pak na to budeš mít ještě mnohem méně sil.

Jinak po 6 letech na rodčáků máš plné právo být frustrovaná, vyčerpaná a nassraná na všechny co využívají tvou práci, nepomůžou a nepoděkujou.

Příspěvek upraven 23.11.22 v 16:09

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35330
23.11.22 16:06

Nechapu, je to vas barak nebo jeji?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
23.11.22 16:08
  • jit si to hodit na prvni strom
  • rozvest se, presunout do bytu, stridavku, ziskas pulku veskereho casu pro sebe
  • prestat delat sluzku, zacit myslet na sebe, zapojit do prace vsechny zucastnene
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
23.11.22 16:10
@Lucie_Sx píše:
  • rozvest se, presunout do bytu, stridavku, ziskas pulku veskereho casu pro sebe
  • prestat delat sluzku, zacit myslet na sebe, zapojit do prace vsechny zucastnene

Jak střídavku, normálně svěřit do péče otce a brát si je jen na víkendy a užít si to s nimi :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
23.11.22 16:11

Jo a teda normálně prostě někdy v lednu si domluv s nějako kamarádkou víkedn někde pryč a doma to prostě oznam. Otec a babička udrží děti na živu, barák nevyhoří a o víc se starat nemusíš. A zjistíš že prostě můžeš odjet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10890
23.11.22 16:13

A matka je ležák, nebo co? Jaký si to uděláš, takový to máš! Počkej až začneš chodit do práce…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13976
23.11.22 16:19
@Anonymní píše:
Dobrý den, zažily jste některá že jste na mateřské byly psychicky naprosto v háji? Co vám pomohlo? Žiju s manželem, dětmi a matkou v jednom baráku. Matka je v důchodu a po smrti táty šla bydlet k nám protože by nájem neutáhla a já nemám peníze na to ji platit nájem. manžel je furt v práci a ani on ani má matka mi s nicim nepomůžou. Na děti, máme 3 po dvou letech nejmladšímu byl teď rok, jsem taky sama. Každý den uklízím jak blbec ale furt je tady bordel, sotva uklidím druhou místnost v té první je bordel jako bych tam neuklizela vůbec. Do toho musím delat vánoční úklid protože matka by nesnesla kdybych to neudělala ale jsem taky na to sama. V neděli první advent kdy mám mit uklizeno a vyzdobeno(klasická vánoční výzdoba kromě stromků ten až 22.12) a nemám nic hotovo. Do toho věčně uklízím po jejich kočkách co si přinesla sebou protože v baráku všechno pochc… A já už prostě nemůžu. Nárok na čas bez dětí 0, čas na svoje zájmy 0, volný večer 0. Jak z toho ven. Zažila jste některá ten pocit že byste se na vše nejraději vybodly a od všeho utekly? Už jsem i hnusná na děti, pořád rvu. :,( :,( :,( :,(

Manžel by měl taky pomov s dětmi, kolik je matce? Po kočkách by si uklizela ona, jestli ne, tak tam prostě nebudou. Tvůj dům tvoje pravidla. Jestlu nesnese, že nebude vánoční úklid nebo výzdoba může to udělat. Chápu jednoduše se to píše, hůř se to dělá, ale mohli by to fakt dopadnout tak, že se seberes a odejdeš. Sama jsem v období kdy se mi vůbec, ale vůbec nic nedaří. Věčně na. srana na všechny a všechno :pocitac:. Nejradši bych se sebrala a na nějakou dobu odešla ať mi všichni políbí… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2082
23.11.22 16:27

A mamka bydlí u vás v domě v odděleném bytě, nebo má jen pokoj?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33736
23.11.22 16:36
@Anonymní píše:
Dobrý den, zažily jste některá že jste na mateřské byly psychicky naprosto v háji? Co vám pomohlo? Žiju s manželem, dětmi a matkou v jednom baráku. Matka je v důchodu a po smrti táty šla bydlet k nám protože by nájem neutáhla a já nemám peníze na to ji platit nájem. manžel je furt v práci a ani on ani má matka mi s nicim nepomůžou. Na děti, máme 3 po dvou letech nejmladšímu byl teď rok, jsem taky sama. Každý den uklízím jak blbec ale furt je tady bordel, sotva uklidím druhou místnost v té první je bordel jako bych tam neuklizela vůbec. Do toho musím delat vánoční úklid protože matka by nesnesla kdybych to neudělala ale jsem taky na to sama. V neděli první advent kdy mám mit uklizeno a vyzdobeno(klasická vánoční výzdoba kromě stromků ten až 22.12) a nemám nic hotovo. Do toho věčně uklízím po jejich kočkách co si přinesla sebou protože v baráku všechno pochc… A já už prostě nemůžu. Nárok na čas bez dětí 0, čas na svoje zájmy 0, volný večer 0. Jak z toho ven. Zažila jste některá ten pocit že byste se na vše nejraději vybodly a od všeho utekly? Už jsem i hnusná na děti, pořád rvu. :,( :,( :,( :,(

Hm, a kdybys měla malinkej byt, tak bys to udělala jak? Ale jako ok, pomohla si mámě, to je od tebe moc hezký. Ona by si ale měla uvědomit, že nejsi její služebná, a měla by se podílet na chodu domácnosti. O kočky atˇse stará sama, žádný, že ty budeš po nich uklízet. Na velký úklid se vybodni. Jestli to máma nesnese, tak ho může udělat ona. Kolik jí je let? Má nějaké zdravotní potíže? Jestli je ok, tak být tebou, každý týden bych jí na den vrazila děti, a někam zmizela. Takhle se přece nedá žít. Jen všem otročíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21919
23.11.22 16:44

Pokud by máma nesnesla vánoce bez generálního úklidu, tak buď se vzdá ona vanoc nebo generálně uklidí sama. Po kočkách si bude uklízet taky sama. S ohledem na to, jaký je její zdravotní stav, tak ji 1× a víckrát týdně nechat děti na odpoledne a večer a ty někam vyraz, buď sama nebo s kámoškou, hlavně s manželem. Potřebuješ čas pro sebe, ne být jen matka a hospodyně. Domácí práce, co máma zvládne tak deleguj na ni, pokud s vámi bydlí, tak se musí podilet na chodu domácnosti, stejně tak i manžel. Nejsi robot, zmírní tempo, děti a práci rozděl mezi matku a manžela, děti nejsou jen tvoje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13220
23.11.22 16:49

Jak matka by nesnesla??? Možná je na čase ji oznámit, že se role tak trochu obrátily…že ona je u vás doma a paní domu jsi ty a ne ona.
A že by se tedy měla přiměřeně podílet na chodu domácnosti, třeba tím, že pohlídá děti…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3796
23.11.22 16:50

Mě jen zajímá, jestli vám ta žena odepíše.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
694
23.11.22 16:58

Ackoli mam vztahy se svymi i s manzelovymi rodici dobre, jsem nazoru, ze vicegeneracni bydleni nikdy nedela dobrotu. A to i v pripade, ze jsou v dome dve oddelene bytove jednotky. Ono to, ze je to tak blizko, hodne svadi k tomu, ze si rodiny vzajemne mluvi do veci, do kterych mluvit nemaji.

V prvni rade bych tedy poresila to, ze bych matce za kazdou cenu sehnala nejake jeji bydleni, na ktere financne dosahne. Zjistila moznosti ruznych pridavku na bydleni atp. Ve sve situaci urcite na neco narok mit bude. A uvidis, ze az tam nebude nikdo, kdo ti bude mluvit do tvych nazoru, tak si psychicky oddychnes. Tohle dle me vycerpava nejvic. Stale se nekomu podrizovat, snazit zavdecit nebo vysvetlovat, proc mas takovy a takovy nazor.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11619
23.11.22 17:08
@Lucie_Sx píše:

Bod 1 je blbost, bod 2 moc náročné a emočně stresující, bod 3 bude, obávám se, obtížně průchozí.

Většinou jsem velmi empatický, ale tady budu možná trochu za kur.vu. Mě by zajímalo, jak tato situace vznikla? Protože evidentně nenastala ze dne na den, tazatelce stav věcí nevadil, nebo vadil, ale neřešila to, a tak se to nahrnulo, asi bych bil na poplech mnohem dřív.

Zkusil bych si promluvit s manželem, a jak píše Ou, co není nezbytně nutné, není důležité. Úklid? Dokud jdou otevřít dveře, neřešit. Pokud nebude manžel spolupracovat, dát nůž na krk, protože máma, co se sesype, jaksi manželství a dětem úplně nesvědčí. Takže je i v zájmu zbytku rodiny, aby tazatelka byla jakžtakž v cajku. A Ježíšek se narodil v chlívku, na to pamatovat především.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová