Soudně určený styk dětí s prarodiči

2
3.2.15 10:16

Soudně určený styk dětí s prarodiči

Ahoj všichni!
Je tu někdo, kdo má soudně určený styk svých dětí s prarodiči? Můžete prosím napsat (klidně i anonymně) jak často vám soud návštěvy u prarodičů nařídil? Je tu někdo, u koho soudce rozhodl, že úprava styku není potřeba?

Přiblížím vám naši situaci:
Mám šestiletou dceru, její otec s námi nežije, nikdy nežil, oženil se a má dvě děti (dvojčata, mají necelé 2 roky). S otcem problém není, o malou má zájem, bere si ji pravidelně, platí, kupuje…
Ale jeho matka, to už je jiná. Už když jsme s bývalým, spolu chodili tak se se svou matkou nestýkal (a už vím proč :cert: ). Jeho matku jsem poprvé viděla v porodnici, když se narodila dcera. Styk s dcerkou jsem jí umožňovala pravidelně, vyprosila si malou kolikrát i na 1 - 2 noci, ale to jsem musela stopnout - dcera doma skoro nebyla, babička ji pravidelně vracela pozdě, dost často nachlazenou nebo s průjmem po sladkostech, nedodržovala její režim, stravování, nic. S malou se nedalo vydržet, celý týden pak byla drzá, vydírala, nechtěla chodit spát a pak vstávat do školky, rýpala jídlo (u babičky obědvat nemusela, mohla si vzít jogurt) atd atd.

Umožňuji babičce styk s vnučkou 1 - 2 soboty od rána do večera a stává se, že si pro ni stejně nepřijede. Napíše mi, že se jí to nevyplatí, že ji chce na celý víkend od pátku do neděle a už pár let kvůli tomu vyhrožuje a vzteká se.
No a teď po další naší hádce mi mezi dveřmi sdělila, že mě dala k soudu a ať v nejbližších dnech čekám pozvánku a vyřídím to také jejímu synovi ;) Malou chce prý 1 víkend v měsíci od pátku do neděle, nějaké dny o svátcích a týden o prázdninách.
Víte, co mě dostalo? Při předávání dcery bývalému jsem mu to řekla a on se jenom usmál a řekl: Super babička. O malou se soudí a kluky chtěla vidět všehovšudy 2× 8o

Vím, že má babička na vnučku ze zákona nárok. Můj dotaz ale zní, jak velkou šanci má dostat dceru přes noc na celý víkend? Otec ji má na každý druhý víkend v měsíci + další víkend babička? Chtějí ji i naši a co já jako matka?
Na sociálce moc konkrétní nebyli. Dozvěděla jsem se jen, že víkend pá - ne dostane babička těžko, spíš se prý dává jen jeden celý den, ale hodně prý záleží na soudci.

Jak jste dopadli u soudu s prarodiči vy? Za každé vaše zkušenosti s touto problematikou budu hrozně ráda :kytka:

Jana

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1210
3.2.15 10:30

My sami zkušenost nemáme, máme v rodině - soudkyně řekla, že přiřkne návštěvy prarodičům na úkor styku s otcem, takže buď otec zajistí návštěvy s dítětem u svých rodičů sám, o „svých“ víkendech, nebo soudně bude mít on jeden víkend v měsíci a prarodiče jeden víkend v měsíci. Prarodiče nakonec žádost stáhli s tím, že se domluví se synem. Jednalo se o čtyřletou holčičku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.2.15 10:31

Ahoj, uz jsem to psala v jine diskusi. U nas soud v rodine styk s prarodici naridil. Jednalo se ale o uplne jinou situaci. Snacha v dobe manzelske krize s prarodici (tedy rodici sveho tehdejsiho manzela) zila a oni ji vnuka pomahali vychovavat, bylo mu cca 1-3 roky. Pote se ale po rotvodu z niceho nic odstehovala a zpretrhala jakekoli kontakty. Soud nasledne naridil ve vnukovych cca 5 letech styk s prarodici jednou za mesic. Takze jednou za 14 dni ho ma otec a za dalsich 14 dni prarodice. Styk s prarodici byl a stale je pro dite prinosny, dnes je mu 15. Vase situace je jina a opravdu zalezi, jak se k tomu soudce postavi a jak se k tomu take vyjadri otec ditete. U nas v rodine se nakonec na teto variante vsichni dohodli.

• Citovat
  • Upravit
4542
3.2.15 10:32

V oboru pracuju, z praktické zkušenosti můžu říct, že návrhy babiček na styk jsou málo časté, zejména za situace, kdy se s vnučkou v podstatě bez problémů stýká a ty s tím nemáš problém. Těžko teda vyhodnotit, jak dlouhý styk se určí a jestli vůbec, protože není moc podobných věcí… přesto si troufám odhadnout, že babička úspěšná nebude, když navíc se dcera bez problémů stýká i s otcem (ten styk se musí tomu styku s otcem přizpůsobit - to už by doma vůbec nebyla) Řekla bych, že tak, jak to máte teď, je to rozumné.

Ostatně, na to jednání bude pozván i otec dětí, on by k tomu taky mohl říct svoje, ať na to má soud objektivní náhled :-).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2
3.2.15 10:44

Díky všem za příspěvky! :kytka:

@fialína Návštěvy na jeden den se mi také zdají ideální. Dcera o babičku nepřijde a zároveň mi babička nestihne za jeden den narušit moji výchovu :) Dcera se teď v chování hodně zlepšila… Můžu se ještě zeptat, zda je běžné si k takovému soudu brát právníka? Dost nad tím uvažuji :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7332
3.2.15 10:45

To je krásné, otec chce, babi chce a maminka nemůže trávit s dítkem společný víkend?…přijde mi to dost omezující

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7332
3.2.15 10:46

@NickJill a proč bys nemohla právníka? :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4542
3.2.15 11:48

@NickJill v opatrovnických věcech se právníci sice až tak často nevyskytují, ale mít ho tam samozřejmě můžeš, pokud potřebuješ mít pocit podpory. Není to složité právně, ale pokud tam nechceš být sama, vem si ho, jen nepočítej s tím, že náklady ti někdo zaplatí (ta možnost náhrady nákladů i v těchto věcech sice je, ale standardem je náklady řízení nepřiznávat).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1907
15.2.15 08:29

Ahoj, chci se zeptat, kdyz se dva rozchazeji a je soud o svereni ditete do pece muze mama ditete rovnou pozadat o zakaz styku ditete s prarodici (i kdyz otec ditete u nich bydli)? Jako duvod by byl uveden alkoholismus dedy a tim padem strach z toho, ze dite bude alkohol do budoucna povazovat za neco normalniho. A jak toto dokazat, ze je alkoholik?
Jeste mam otazku, jak casto se stava, ze dite sveri otci? Otec je po psychicke strance trochu… no proste pri vetsi hadce vyhrozuje ze se zabije nebo naopak vyhrozuje urezem sve partnerce.ALe jak to u soudu dokazat(treba telefonni hovory od operatora?), aby matka nevypadala jako zalobnicek a otec jako chudinka, kteremu dite nakonec sveri?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.6.15 18:08

Ahoj, prosím o radu zda s tím má někdo zkušenost. Běda mého syna si soudně vymohl styk který nedodržuje a nejezdí, což nás o velkých prázdninách omezuje. Nevíte co je na tom pravda že se běžný styk o hlavních prázdninách nekoná pokud to není určené soudem? Podotýkám že styk se koná každé lichý týden ve čtvrtek na tři hodiny.

• Citovat
  • Upravit
500
19.6.15 18:14

Anonymni podle me zalezi na vyroku rozsudku. Pokud mate urcen styk o hlavnich letnich prazdninach (vetsinou se musi do konce dubna nahlasit, kdy si dite chteji vzit) tak podle me bezny rezim neplati

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102082
19.6.15 18:55

Pokud je v rozsudku pouze že každý lichý čtvrtek, tak to podle mě platí i o prázdninách… na druhou stranu pokud nejezdí, tak já osobně bych mu nic neříkala a odjela, ano je to nedodržování rozsudku, ale je šance, že to buď vůbec nezjistí a nebo z toho pravděpodobně bude jen bububu… Do budoucna bych ale každý neuskutečněný styk hlásila na OSPOD a připravovala si tím půdu pro jeho omezení či zrušení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kobea
19.6.15 19:11

Já jsem si nechala do rozsudku dát větu, že o prázdninách (a jejich přesný výčet) neplatí běžný styk. Právnička mi řekla, že se má za to, že prázdniny mají jiný režim. Můj ex to už bude mít konečně naprosto přesně definované, protože se dožaduje svého, i když na to nemá nárok :nevim:.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
20.6.15 08:37

Nemám zkušenost se stykem s prarodiči, ale máme soudně určený styk s otcem dítěte. Pokud je v rozsudku nějak definován prázdninový styk, automaticky neplatí běžná úprava i když není zmíněno jako u @Kobea . Můj ex s tímhle neuspěl ani u soudu a dostalo se mu takovéto poučení. Podával stížnost, že neumožňuji styk během prázdnin tzn. „jeho“ víkendy, přitom prázdniny máme upravené půl na půl. Soudkyně v odůvodnění uváděla, že striktní dodržování běžné úpravy a úpravy prázdninové by znemožňovalo plnohodnotný styk se mnou, respektive bychom nemohli odjet ani na dovolenou ani děcko na tábor apod.

• Citovat
  • Upravit
102082
20.6.15 10:17
@Anonymní píše:
Nemám zkušenost se stykem s prarodiči, ale máme soudně určený styk s otcem dítěte. Pokud je v rozsudku nějak definován prázdninový styk, automaticky neplatí běžná úprava i když není zmíněno jako u @Kobea .

Tak to je celkem jasný, ale tady myslím jde spíše o situaci, kdy žádný prázdninový styk určen není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí