Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky,
jaké mají vaše děti návyky? V jídle a v denním režimu?
Mám na mysli jestli uznáváte jedení u televize, malé děti u počítače, sladkosti, coca colu u dětí a tak podobně. ![]()
Mám takovou švagrovou a jednu kamarádku, mají mě za divnou, když se mi tohle moc nezdá. Jedna z nich dokonce nechá pít svého 6 letého syna energetické nápoje každý den
Jaké máte názory co se týká návyků dětí? Dodržujete vše? Čištění zubů ráno a večer…v této souvislosti mě napadli obrázky které přidávám.
Jak to u vás chodí a jak moc dětem povolujete to, co pro ně není vůbec dobré? Jak dítěti vysvětlujete že mu nekoupíte colu co má jeho kamarád? Nebo že vaše dítě nesmí energeťák a bratranec ano
Kdyby někoho zajímalo proč se ptám, tak mě jen zajímá, co je více normální, jestli to, že se mi to nezdá v pohodě, nebo jestli tak, jak to mají doma holky, je to běžné
Nemám kde jinde srovnávat.
Díky za odpovědi. ![]()
@isp podle mě uvádíš zrovna ty extrémy. Energetický nápoj bych 6 letému určitě nedala - to je na palici asi ta tvoje švagřice, či kamarádka
colu taky ne (ani kofolu a pod.). Jedení u TV nebo PC nevedeme, jíme za stolem, zuby 2× denně nebo víc, jestli je potřeba. 12 letá si občas mlsne chipsy, prcek krade na návštěvách slané tyčinky
Vzhledem k tomu, že oboje je jen výjimečně, tak to neřeším.
Tak energeťák fakt nedávám, ten je pro děti nebezpečný..jako jo, třeba ochutnat 1 lok dám i 3 letému, ale tak jednou za dva měsíce. však už prý možná budou prodejný až od 18. jedení u televize, nedrobivý věci neřeším, u počítače občas koukají na pohádky, colu mteda občas dávám, v průměru 1 skleničku měsíčně.
Většinu věcí nehrotím, ale všeho moc škodí.
@Black Cat taky si myslím, že to děti okoukaj od rodičů
akorát můj mladej pořád nechce pochopit proč on nesmí a bratránek ano
nevím jak vysvětlit, protože já jsem u všech exot, co cpe děti zeleninou ![]()
Já myslím, že stejně jako u cukru všeho s mírou.
Touha po dokonalé výchově, která skončí dokonalým dítětem mívá opačný efekt.
@Black Cat píše:
Můj názor? Monkey see monkey do.
presne… chipsy a colu, ktere doma nejsou, neni treba zakazovat ![]()
na druhou stranu, ja jsme posledni dobou spis obklopena bio-matkama, pred kteryma je mi stydno dat diteti kousek susenky, protoze se vzapeti dozvim, jake vsechny svinstva to obsahuje (treba cukr, bu bu bu)
![]()
@Patejl1 píše:
Já myslím, že stejně jako u cukru všeho s mírou.Touha po dokonalé výchově, která skončí dokonalým dítětem mívá opačný efekt.
To je ale extrém
@isp Tak na televizi asi kouká každý dítě, to by nesměla být doma. Dcera se dívá na pohádky i v počítači a občas u toho jí. Nevadí mi to. Energetický nápoj bych jí určitě nedala, to nepiju ani já. Bublinkový nápoje zatím nechce a taky jsou pro děti zbytečný. Sladkosti nejí denně, občas si dá kousek čokolády. Prostě všeho s mírou ![]()
@Patejl1 píše:
Já myslím, že stejně jako u cukru všeho s mírou.Touha po dokonalé výchově, která skončí dokonalým dítětem mívá opačný efekt.
máš pravdu, ale energeťák 6 letému děcku??
To už mu rovnou může dát loknout okenu ![]()
@Ali-Ali ano to slyším právě často, přesně to co píšeš že je to jen bu bu bu
Dcera má 7, chodí do školy: může koukat na televizi, určitou předem stanovenou dobu, to samé počítač, taky může, ale jenom určitou dobu. Počítač je navíc chráněn heslem.
Když je to přes týden, tak až potom, co má úkoly a všechno připravené na další den.
Obědy o víkendu se snažíme dodržovat všichni společně u stolu, ale ostatní jídla nějak nehrotíme, nevstáváme najednou, večer taky nemáme všichni hlad najednou.
Slazené nápoje - minimálně, jen v případě krizovek a spíš jen ochucené nebarvené minerálky, když nemáme nic u sebe v restauracích pak džus. Energetické nápoje vůbec, rychlé občerstvení vůbec, snažím se držet na uzdě sladkosti.
Občas remcá a chce do mekáče, ale vysvětlíme, že to není moc zdravé a zatím to funguje. Zatím bere domácí „hranolky“ nakrájené brambory opečené v troubě.
Asi by to nefungovalo, kdyby jsem si já dávala to, co jí „zakazuji“
@Patejl1 píše:
Definuj?
No měla jsem na mysli tu touhu po dokonalém dítěti, že to je extrém.