Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Co jedi deti znamych mi je fuk. U nas se cisti zuby 2× denne, ji se u stolu a pokud mozno vsichni spolecne. Colu, Mirindu a chipsy kluci znaji, ale dovoluji jen svatecne, cca 1× za mesic. Stejne tak obcas dostanou hranolky s kecupem nebo parek, bonbon ci susenku. Nedrzim je od toho dogmaticky, ale taky je tim nonstop necpu. A je to moje vec, myslim, ze to delam dobre
. Stejne tak je veci kohokoli, kdyz to dela jinak..
Energetak bych ale diteti nedala, to uz mi prijde moc ![]()
Tak já byla ještě jako tehotna rozhodnutá, co moje dítě jíst bude a nebude, a dítě mi nakonec ukázalo zač je toho loket. Jsem matka dítěte nežravce a jsem nakonec ráda, když sní aspoň něco, i když to není úplně koser. Takhle necpu dceři k jídlu koblihy, tatranky, jiné sladkosti či slané pochutiny apod. A i ta nezdrava jídla se snažím udělat zdravější, nahrazují zdravými složkami, nicméně už ochutnala i rybí prsty pečené v troubě a nehroutim se z toho. A tento týden bude mít kynute knedle ze spaldove mouky a já jsem vděčná, že mi aspoň jednu sní
nicméně Colu piju i já sama výjimečně, doma já vodu, mala čaj, občas si obě dame džus. Občas dostane kosticku kvalitní hořké čokolády a i to se může někomu zdát přes čáru. Už máš dítě ve školce? Já jen ze školky co znám se teda s extra zdravým vařením moc pyšnit nemůžou ![]()
@isp snažím se vše vysvětlit, ale když už se mi to zdá, že to říkám pořád dokola, tak to ukončím tím, že proto, že s tím nesouhlasím (ten mekáč
) a že to tak bude. A taky to, že u nás doma platí pravidla, které určují její rodiče a u kamarádek pravidla kamarádčiných rodičů. A na prázdninách u babičky a dědy platí zase jejich pravidla. A šmytec
.
A ještě oblíbená věta „mami, ale všechny děti mají x!“ Za x lze doplnit mobil, tablet, „hodinky s vodotryskem“…
Osobně si myslím, že většina dětí do určitého věku se raději hrá něco s rodičem, pokud na si na to rodič udělá čas.
Moje dítě žije stejně jako já (kdo by to byl řekl). Ale přiznávám se že jednou jsem ho dala spát a natajňáka sežrala dvacet deka vlašskýho salátu z obchoďáku, který jsem mu dát nechtěla
Diskutuji jen do určité míry, pak připomenu, že jsem si ho pořídila proto, abych ho mohla buzerovat, proto to ho lituju, že má se mnou strašný život, ale to je tak všechno co pro něj můžu udělat.
@wobludka, jednou? Ja mlsam zasadne, kdyz deti spi. Kdyz mam chut na celou margotku nebo lzickou bagrovat nutelu, tak prece jim nebudu davat spatny priklad. Oni tu trosicku nutely pak dostanou maznutou na pecivo nebo jim dam hroznove lizatko. Ale praseciny si nechavam natajnacku ![]()
Snažím se řídit zdravým rozumem. Nabídnu radši ovoce, jak oplatek, ale teď zrovna holky ujíždí na takových těch kuličkách. Složení je docela dobré. Snídáme u televize
Oběd zásadně u svých stolečků. Svačinky jí za chodu a večeře taky u obýváku… Zoubky zatím jen večer.
U PC je občas starší u pohádek, televizi nějak nehrotím, ona je ani jednu moc nezajímá. Energeťáky, colu, brambůrky apod. nekupujeme, nejíme ani my dospělý, takže děti taky ne. Ale párek sem tam máme
Kupuju v Lidlu s vysokým podílem masa. Tvrdé bonbony taky nekupujeme, občas si malá vezme v obchodě gumové medvídky nebo tak něco - koupím jí to, obě sní pár a nechtějí to.
Sladkosti jim neupírám, ale ani je jima nezahcuju a očividně jim nechybí, sami je ani nechtějí.
Když kupovala kamarádka malé 13 měsíční hranolky u MC Donalda (byli jsme na výletě a trvali na tom), tak jsem nestačila zírat. Ale když si je dá někdo v restaraci a malá ujídá, nehrotím to - je to tak 2× do roka, ale cíleně jí je neobjednám.
Starší je už tak naučená, že když jsme někde na oslavě (kde neovlivním stavbu jídla), tak se mě sama ptá na každou brambůrku
Mladší nebude tak opatrná, to vidím už teĎ ![]()
Trochu jsem se rozepsala
ale snad jako názor stačí ![]()
Já si myslím, že každý extrém je špatně, jak už bylo psáno. Cpát je hnusama, je jedna věc, ale držet silně „zdravě“, druhá…
Známá bránila tomu, aby si malá ve dvou letech dala na Vánoce linecké kolečko, dávala jí jen bílé jogurty. KDyž nakrajovala dort její sestřenice, odvedli ji vedle, aby to neviděla a nechtěla… těžko říct, co nastane, až si bude malá „sama řídit“, co sní a co si koupí - ve škole a tak.
Patříme k takovýmu středu asi
Zuby 2× denně, kontroly u zubařky pravidelný. Z prasečin- colu dám cucnout lok dva, chipsů pár lupínků. Na tv koukají vždycky večer, snažím se vybírat, aby to nebyl primitivní střílecí seriál pro 10ti letý kluky..Snídají u svého stolku, obědváme spolu u velkýho, večeře jak kdy. Svačiny taky jak kdy, většinou jíme venku. Jako sladkost dopřeju víceméně cokoliv, ale v míře typu čtvereček dva čokolády. Jogurty někdy obyč ovocný, jindy bílý + nasypaný musli, jindy lipánek nebo montík. Výšku váhu mají holky odpovídající věku (4,5 a 3r).
Tak podle mě je úplně jedno jak to má bratranec nebo kamarádka ne?
U nás je přítelův syn každý víkend a taky si musel zvyknout že tu máme jiné stravovací návyky než má s mámou. Sladké nápoje jen svátečně (oslavy, vánoce),hranolky vůbec, energiták bych nedala nikdy (ségra z něj měla zánět jícnu). Večeříme, obědváme i snídáme všichni společně.
Do KFC chodíme za odměnu jednou za čas, čokoládu si taky klidně dáme. K Mikuláši kluk dostal tašku plnou exotického ovoce, většinu ani neznal a měl z toho radost celý víkend ![]()
Švagrová dává dětem jenom hroznové bonbony, u tchýně se jednou vrhly na stromeček a za chvíli tam vysely jenom obaly a na svatbě snědli snad všechny koláčky až jim bylo fakt zle ![]()
@isp v tom případě je hlavně problém v tom, že ty si nejsi jistá svým stylem výchovy a neumíš ho synovi vysvětlit. Zrovna u coca coly je to dost jednoduché - nebude v noci spát, bude tlustej, bude mít zkažený zuby. Kromě toho už by měl pochopit, že na děti, které všechno smí, jejich rodiče vlastně dost kašlou a jestli by to taky tak chtěl.
Zapracuj hlavně na sobě a na své sebedůvěře jakožto rodič. Chápu, že to je dost těžké. Ale polož si otázku, PROČ konkrétně syn nesmí dělat to či ono.
@KPKristy no, asi jo
já nějak tyhle nálety neprovozuju, občas takhle koukám a hledám jestli nemáme nějakou tu prasárničku, to zase jó, ale stačí mi prasit po troškách
Ale tak samozřejmě když mládě s mužem vypadnou z domu tak večeřím s nohama na stole a noťasem na klíně, to si to zase užiju ![]()