Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
@Šáruší po posledním problémů je děti nechteji vidět. Mladší dítě se jí vyloženě boji.
Bydlí 120 km. Pokud jezdí, tak na celý den.
tak bych je nezvala na celý den, napsala bych po obědě na návštěvu. A klidně bych tam do té zprávy napsala, že od posledního incidentu k ní děti nechtějí, tak aby je viděla, tak aby přijela, že se bude muset na děti pozvolna, aby se to urovnalo. A zvala bycj ji méně šasto, jednou měsíčně nebo za tři týdny.
tady hele
Právníci se shodují, že šance uspět u soudu a dosáhnout toho, že bude soudně nařízen styk vnoučat a prarodičů, má ten, kdo prokáže, že dítě bez kontaktu s ním strádá. Zpravidla se rozjede nepříjemná mašinérie, při které dítě vyslýchají sociální pracovníci, soudci, psychologové. Je to zkrátka stejné, jako když se rozvádějící se manželé handrkují o to, kdo, kdy a jak dlouho se s dítětem bude vídat. Pokud soud dojde k závěru, že styk s prarodiči je pro dítě důležitý a dítě samo po něm touží, může rodičům opravdu nařídit, že ho musí umožnit.
Takže jde o dítě, ne o prarodiče.
https://www.i60.cz/…-na-to-pravo
Takže bych jí klidně napsala třeba email, že jí ve styku s dětmi bránit nebudete, že se můžete dohodnout, že jednou za tři týdny mohou přijet a děti vidět. Ale jen tak, jak to bude vyhovovat dětem, že děti se jí po incidentu bojí, jet k ní nechtějí. Takže ať přijede ona a pokusí se zase polehoučku získat důvěru dětí. Pokud se jí děti bojí a nechtějí tam, vy ji zvete, že může děti vídat, a řekla bych, že jednou za tři až čtyři týdny je tak optimální, tak nemá šanci.
Ale je potřeba, bohužel, z vaší strany iniciativa, kterou doložíš, kdyby fakt to hnala přes soud.
@fialína prosím o radu. Přítel je závislý na alkoholu, je agresivní, několikrát byla volana policie, byl na léčení, bez úspěchu. Napadl svou matku, policie jej odvedla v poutech na zschytku poté do léčby.. Jeho matka to napadení pak ututlala, podporuje ho.. Kupuje mu flašky, on bydlí u matky. Máme spolu dceru, bojí se ho, pláče, když ho vidí. Má 3 roky.. Jeho matka se měsíc neozve, jak se její vnučka má.. Nezajímá se.. Mi na volání ani SMS neodpoví. Nechci, ať se s otcem stýská a s babičkou také ne.. Protože to není v zájmu dítěte, byt v takovém prostředí.. Dřív jsem chtěla, ať je babička součástí dceřiná života, ale teď mám strach. Aby neměla nějaké trauma z návštěvy. Když babička bydlí s jejím otcem alkoholikem. Jak jsem již zmínila, babička zájem nejeví. Měsíc se mi neozvala, zeby chtěla vnučku vidět. Má i po tom všem na styk právo? Dekuju.
@Šáruší po posledním problémů je děti nechteji vidět. Mladší dítě se jí vyloženě boji.
Bydlí 120 km. Pokud jezdí, tak na celý den.