Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@KristynaD998 píše: Více
Je mi to moc líto
ale bude zase dobře, uvidíš ![]()
Vy jste byli na odběru plodovky a výsledek byl, že může a nemusí? Vždyť je to genetické onemocnění, z plodovky se zjistí bezpečně.
Ne mam syna as+Adhd a druhe zdravé po 10 letech… a do 3 bych nešla ani náhodou jedno zdravé stačí
@terien byla šance ze syndrom byl jen v placentě a nemusela ho mít malicka..
Ano, to ale zjistí pri odběru choriových klků a pro potvrzení se dělá právě odběr plodovky, kde uz to zjistí s určitostí. Navíc se to da zjistit i ultrazvukem. Máte to nějaké zvláštní.
@terien turneruv syndrom opravdu nezjistíte utz…
mela jsem v těhotenství vysoké hormony ( což některé maminky mají a některé ne a to je prej normální ) tak se me doktor genetik zeptal jestli si odběr plodové vody. Souhlasila jsem a po měsíci po odběru přišli s tímto syndromem, že ale to neni jisté, že syndrom muže být v placentě a malinka ho nebude mít. Taky doktor řekl, že pokud nebude mít srdeční vadu ( byly jsme u speciality v Plzni na kardio ) tak nevidí důvod proč by jsme ji dávali pryč. Tyhle holčičky ( ženy ) s turnerem žijí plnohodnotný život… jsou normální. Jen jsou menšího vzrůstu, píchá se jim růstový hormon a v dospělosti ženský hormon. Kdyz chtějí miminko musi na IVF. Takze podle srdíčka jsme se rozhodli. Ale tento syndrom opravdu nelze poznat na utz.. na malinkou, když se podíváte ona nemá žádný náznak, turnerova syndromu je jen menší miminko. Zkuste si o tom počíst. Ty věci s kyclema a plíci nikdo nevěděl.. to se zjistilo až když malinka vylezla.. Takže pokud by se neudělal odběr plodové vody, tak nikdo vůbec neví, že máme nějaký turner. To by jsme zjistili až třeba kolem 10 let věku.
Někdy mohou být na utz vidět příznaky, např. zvýšená šíjová řasa. Ale potvrzuje se to samozřejmě z plodové vody.
@terien u nás právě nic na utz nebylo. Na utz opravdu zdravé miminko. Šíjové projasnění bylo v pořádku. Neudělat tu plodovku opravdu o tom nikdo nevíme. I ted na JIP rikala doktorka, podívat se na malou tak by ji zadnej turner vůbec neřekla. Co jsem cetla opravdu na to přijdou buď v pubertě nebo až když chtějí miminko a nejde jim to.. tak zjisti ze maji turnera.
První je PAS, diagnozu jsme se dozvěděli v době, kdy už jsem čekala druhé (ne, že bychom si nevšimli, že je s prvním něco jinak, ale zkrátka nás všichni utěšovali, že to bude v poho). V okolí i lékaři nás tehdy ubezpečovali, že čekáme holku a toto se týká většinou jen chlapců. No, máme druhé, holku, PAS+. Aktuálně první jde do puberty a to bývá mazec i bez dg, druhé je pořád ve stadiu batolete. Třetí už bychom si fakt nelajzli ![]()
Ano, ale z plodovky se prostě potvrdí. Bud vám to špatně vysvětlili nebo jste to špatně pochopili, ale po plodovce není výsledek možná jo, možná ne.
Navíc šíjová řasa a šíjové projasnění není to stejné, máš v tom trochu hokej.
@terien rikam to co nám říkali doktoři.. ono to bylo celkem těžký.. nikdo nebyl schopny si s nama sednout a promluvit si o tom. Jestli nám doktoři řekli, ze to muze byt jen v placentě tak to asi řekli aby jsme měli nějakou naději
všichni doktoři odpovídali, ze nemaji zkušenosti s tímto syndromem, tak jsme museli pátrat na internetu. Ale jak říkám at v tom mam hokej nebo ne, na utz zdravé miminko nebyl tam nikde vůbec žádný náznak ničeho, proto jsem se nebála, že by z plodovky vylezl nějaký syndrom. Opravdu ani ted na maličký neni zadnej náznak.. nema nateklý krk ze zadu ani protocene nehtíky jak maji turnerky
aspon vidíte jakej guláš nám tu dělali v hlavě cele těhotenství. ![]()
Ve finále je to jedno, dítě je na světě.
První dítě má hraniční PAS (jedna psycholožka by tomu tak už říkala, další ne, s dítětem je to těžké, ale třeba školu zvládá normální, dokonce bez asistenta, rozhodně by mohlo být hůř).
Druhé dítě má různá dys, poruchu pozornosti a celkově je prostě pomalé, opožděné, nešikovné. Intelekt průměrný, ale práce i tak spousta.
Třetí dítě (když jsem otěhotněla, bylo starším čerstvě 3 a čerstvě 1 rok, nevěděli jsme - respektive teď zpětně to jasně vidím, ale tehdy jsem nevěděla a přišla jsem si prostě neschopná) je zdravé. Ta úleva! Žádná logopedie, fyzioterapie, neurovyvojovka, žádná ppp ani spc, žádný psychologové. Dokonce ani rovnátka, foniatrie, orl, urologie, ortopedie, neurologie, genetika). Místo toho chodí do ZUŠky, doma mi pomáhá, je schopná, samostatná, chytrá, skvělá.
Já bych do toho šla, ale jednak jsme měli štěstí, a jednak, dvě starší děti jsou náročné, ale nejsou vysloveně postižené, jednou budou jistě samostatní a normální dospělí.