Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Máte to těžké. Já osobně bych asi do dalšího dítěte nešla.
A dodám, že v blízké rodině mám pár, kde je autismus vázán na pohlaví, už po mnoho generací. A protože už to vědí, tak svoje zdravé děti, až budou mít správný věk, informují. A ty děti pak mohou řešit třeba IVF s výběrem pohlaví.
Pro vysvětlení, ženě z toho páru zemřela maminka, když byla ještě hodně malá. Otec se o ni nestaral, vyrůstala s babičkou. A že v rodině maminky mají na mužské pohlaví vázánu PAS, zjistila až poté, co byla jejich 3. dítěti (synovi) diagnostikována PAS (těžká forma autismu). První 2 dcery mají zdravé.
Příspěvek upraven 26.09.25 v 14:23
Nešla bych do toho. Děkovala bych, že druhé dítě je zdravé a neriskovala.
Nešla bych do toho. Máme to samé a 3 bych nikdy neriskovala.
První PAS, druhé zdravé, třetí má jinou diagnózu než PAS, čtvrté je zdravé.
Nechápu že jsi po prvním dítěti neřešila diagnózu, aby i druhé náhodou nebylo nemocné.
Tohle jsi měla mít pořešené už před prvním dítětem a ne řešit až po druhém.
Stejný případ máme v okolí. První dítě má těžký PAS + další diagnózy a rodiče strašně chtějí druhé dítě. Místo aby si nejdříve vyléčili zdraví. Takové lidi jako vy nechápu.
@kavenka já jsem právě vždy chtěla tři děti. Pořád po tom třetím toužím. Ale zase si říkám, co kdyby na tom bylo mnohem hůř než první syn..první syn má hlavně potíže s řečí, ale pracujeme na tom, je extrémně hyperaktivní, ale jinak se s ním dá dělat všechno, fungujeme naštěstí úplně normálně. Brášku miluje, sice trvalo delší dobu než ho přijmul ale teď ho chrání, pusinkuje, hladí. Miluju se na ně dívat, jak se mají rádi. Ale asi člověk nemůže mít všechno, hodně bych si vyčítala, kdybychom se připravili o ten normální i když v lecčem těžší život, který zvládáme. Jen se s tím nedokážu vyrovnat, že už to nikdy nezažiju, jsem ještě hodně mladá.
Jinak jak už jsem psala, to že je syn autista nám bylo potvrzené až když jsem byla v 9 měsíci s druhým. Staršímu jsou teprve 3 roky. Takže jsme to nemohli tušit.
@Anonymní píše: Více
Druhé měli dřív, než přišla diagnóza prvního. Vždyť to zakladatelka píše.
A tu poznámku „Místo aby si nejdříve vyléčili zdraví,“ nechápu.
Tak to má syn mnohem lehčí formu než ten můj příbuzný chlapeček. Chápu tvoji touhu po dalším dítěti, ale skutečně neriskuj. A jak už bylo psáno, buď ráda za zdravého druhého syna.
PAS vyléčit nejde. A znám rodinu, kde měli podobné dítě, PAS, ADHD a ještě jiné problémy a šli do druhého dítěte. Proč? Protože právě chtěli zažít a vychovat zdravé dítě. Ano, těmto dětem se také říká tzv. skleněné děti, mají to v něčem těžší než děti bez postižených sourozenců. Sama nevím, jak bych se rozhodla…
Ne, i tři zdrave deti jsou naloz, není na ne stejne casu jako na dve. A ty máš jedno dítě, o které se musíš starat velmi.
Kdyby jste byli v situaci, kdy první dítě má PAS, druhé je zdravé, šli byste ještě do třetího? Nebo byste měli obavu, že může mít třeba nejtěžší formu autismu, když k tomu máte v rodině pravděpodobně predispozice? Druhé dítě přišlo dříve, než diagnóza staršího, pokud bychom to věděli, pravděpodobně bychom tak brzo děti po sobě neměli.