Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše: Více
hádám, že děti jsou ještě malé, to i ty moje se pusinkovaly atd., počkej za pár let…počítáš s variantou, že třetí bude nemocné a to pak nebude o pusinkování a hezkém vztahu mezi sourozenci? a vše půjde na úkor prvních dvou? ![]()
Pochybuju ze kvuli PAS v rodine je nechaji vybrat si pohlavi pri IVF.
A k dotazu, pokud bych opravdu vzdy touzila po 3 detech, tak asi bych do toho sla.
Příspěvek upraven 26.09.25 v 18:17
@saddreamer píše: Více
Obe holky maji adhs, ads a aspergra, na vse se prislo az v pubertě. Mladší byla ale od 2 let velke vybuchy a nebylo to vždy lehke ale nikdy jsme si nepripsdaly, ze by jsme meli postižené deti. Problemy vetsi s tím prisli v pubertě a urcite to mají v životě tezsi nez „zdravi“ lide.
Ale znsm heden par, kdy matka jr ve spektru, ale prisla na to az meli vsechny 3 deti. Starší je taky ve spektru ale je v pohode, prostredni je zdrava a ta nejmladsi ma horsi PAS, intelektualne je v norme, ale musela chodít do speciálních škol, nebot nezvladala absolutne vetsi kolektiv.
@hani28 píše: Více
No já doufala, že tohle je dostatečný důvod. Tak uvidíme, až budou holky v příslušném věku.
V teto situaci bych nesla do tretiho. Mela bych obavy, ze casem to muze byt s tim prvnim ditetem narocnejsi - vychovne, casove…Jinak jsem se ridila tim, ze chci mit tolik deti, abych se jim vsem zvladla dobre venovat a zvladla se o ne dobre (i financne) postarat.
Nebála bych se ani tak opakování pas jako spíš celkové náročnosti. I 3 zdravé jsou nálož jako prase, natožpak ještě ta nemoc do toho. Rozložit dostatečnou péči mezi všechny 3 je šílené. Na druhou stranu, zase by měl zdravý sourozenec parťáka, nebyl by odkázán jen na toho s pas. ![]()
Ja ted porodila pred 8mi dny holčičku s turnerovym syndromem, displazii kyčlí, se špatnou levou plící a malou porodní váhou.. věděli jsme jen z odběru plodové vody, že muže a nemusí mít tento syndrom, to ostatní jsme nevěděli. I kdyz nemáme PAS, do dalšího miminka uz nepůjdeme… a to bych ve Vašem případě asi taky udělala… musíme myslet na ty děti.. oni s tím onemocněním nebo syndromem či s čímkoliv žiji ten život…a na ten svět se žádné dítě neprosilo. Mají nějaká omezení
takze nemyslet na svoje touhy a přání ale na to, že tu bude další človíček ( mozna ) s případnými problémy zdravotními či psychickými… Divim se, že nad tim vůbec přemýšlíte, když víte jaké to je… ja se chodím koukat na malou na JiP na hadičkách a je mi ji strašně líto…
A co genetické testy nejde to nějak zjistit zda se nestahuje jen na jedno pohlaví nevím??
@Jiřina a píše: Více
Pokud vím, tak se zatím nevím, který gen je zodpovědný za PAS. V mojí rodině je ta PAS na mužích zcela zjevná, všechny ženy jsou zdravé. Ale jinde to tak jasné být nemusí. Jsou i rodiny, kde mají PAS děti obou pohlaví.
@KristynaD998 Tak to nebylo jen v placentě
Je mi to moc líto. A ještě ty problémy s kyčlemi. Ach jo. Moc držím palce, ať je maličká co nejvíc v pořádku 🙏
@KristynaD998 je to hrozné a moc mě to mrzí kdo to nezažil nepochopí je to teď čerstvé a třeba za pár let to uvidíte jinak přeji hodně štěstí a věřím že se malinká bude lepšit a potká ji co nejméně komplikací. Vaše druhé dítě to mít nemusí případně chlapec ne. Mužete udělat klidně sbírku u dobrého anděla třeba na nějakou speciální léčbu ráda přispěji a věřím že spoustu dalších.
Známá má 1 dítě s Downovým syndromem 2 je naprosto zdravé a 3 bylo také zdravé a v 10 letech neoperovatelný nádor mozku… je za ně ráda drží ji nad Vodou to zdravé dítě nikdy nevíme co nám život nadělí
Aha nevím to proto se ptám je to smutné