Sourozenci stále v sobě a já jsem z toho nervní matka

Máte zkušenost s Cpress Sourozenci bez rivality?

Přidejte zkušenost s Cpress Sourozenci...
Napsat příspěvek
Velikost písma:
14064
12.11.14 16:12

Mám holky 3 a 5 let.
Vedu je k tomu, že je normální, že jsou na sebe občas naštvané. Snažím se, když to jde, se vyvlíknout z té nevděčné role jejich soudce, aby vyřešení jejich sporu leželo na mně. Když se nemůžou domluvit, tak ať jdou od sebe, jedna ať je v obýváku, druhá v pokojíčku. Nesmí se bít, nesmí si nadávat, můžou zvýšit hlas. Někdy si vydrží hrát hezky hodiny, někdy je řev několikrát za odpoledne… Ta tříletá potřebuje ještě rok, ještě nemá úplně rozum na nějakou sourozeneckou diplomacii, na férové dělení hraček, školka jí ale hodně prospívá. Ta starší už je v pohodě, dá se s ní dohodnout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22092
12.11.14 16:13

@santape, V tomto věku to není o žádném „oni si nesednou“ - nelze v žádném případě usuzovat na nějakou kvalitu nebo nekvalitu sourozeneckého vztahu, to je v tomhle věku nesmysl, toto přichází daleko později - takovými názory se nenech znervóznit.

Problém je především v tom, že jsou oba ještě malí a nedovedou spolu komunikovat. Třeba ten případ, že mladší přišel ke staršímu a ten ho žďuchl… nejde o nic víc než o to, že starší neuměl situaci vyřešit jinak než strčením. Mladší mu skočil do řeči a on nedovedl najít jiné řešení.

„Pleskl mu bez důvodu do přilby“ - on nějaký důvod v tu chvíli měl, jenom jsi ho nepostřehla. Ať už něco přímo zapříčiněného tím mladším - nebo třeba jen ta (speciálně pro kluky typická) „agresivní láska“. Hlavně kluci často vyjadřují potřebu kontaktu agresivním projevem - obejme tak, že drsně stiskne - plácne do hlavy místo pohlazení… leckdy i tatínkové nebo jiní dospělí muži v rodině to v nich podporují, protože se tak sami projevují. Táta dá synovi láskyplně herdu do zad, apod… je to určitý klukovský způsob fyzického kontaktu.

Zkus si přečíst třeba knížku Sourozenci bez rivality - kdyby Ti to nedalo nic jiného, přinejmenším Ti to vysvětlí myšlenkové pochody obou kluků.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kobliha51
12.11.14 16:28

Nevím, na které televizi, ale viděla jsem, jak tohle řeší profesionální chůva. A vždy začíná u rodičů. Když se zklidní rodiče, zklidní se i děti. Ale jednoduché to opravdu není. Ale fakt nevím, na kterém kanále to běží a ani jak se to jmenuje. Až si vzpomenu, napíšu. :pocitac:

• Citovat
  • Upravit
36556
12.11.14 16:29
@rozumbrada píše:
Mám holky 3 a 5 let.
Vedu je k tomu, že je normální, že jsou na sebe občas naštvané. Snažím se, když to jde, se vyvlíknout z té nevděčné role jejich soudce, aby vyřešení jejich sporu leželo na mně. Když se nemůžou domluvit, tak ať jdou od sebe, jedna ať je v obýváku, druhá v pokojíčku. Nesmí se bít, nesmí si nadávat, můžou zvýšit hlas. Někdy si vydrží hrát hezky hodiny, někdy je řev několikrát za odpoledne… Ta tříletá potřebuje ještě rok, ještě nemá úplně rozum na nějakou sourozeneckou diplomacii, na férové dělení hraček, školka jí ale hodně prospívá. Ta starší už je v pohodě, dá se s ní dohodnout.

Tohle jsem jako Dítě na sourozenectvi nenáviděla nejvíc. Z mého pohledu Mé sestra šikanovala a rodiče se Mé Nikdy nezastali. Odnesla jsem si z toho, že jim na ME nezáleží a ze u nás v rodině plati právo silnějšího. Neexistovalo žádné dovolání, prostě : Já vím nebudu dělat soudce, vyreste si to samy. :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
47759
12.11.14 16:46

Asi tě nepotěšim, ale u nás je to samé :? Mam 3 syny, 12 let, 3 roky a 17. měsíců, pokud jsou oddělený, tak je všechno v pohodě a v klidu, jakmile jsou pohromadě, tak je křik a pláč. Nejstarší syn většinou reaguje neadekvatne na jednání svých sourozenců, no občas z nich silim. Ještě že jejich spory většinou řeší tatínek, protože chlap je na MD a já chodím do práce :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
12.11.14 17:08

@BohunkaP Já jsem chtěla především říct, že ten idylický pohled „sourozenci spolu musí báječně vycházet, jinak je v rodině chyba“ je chybný. Někdy to prostě neklape, i když rodiče dělají vše správně.

Ale rozhodně nepopírám, že to u zakladatelky může být věkem a že se to rapidně nezlepší :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22092
12.11.14 17:35

@Bábrdl, „Báječně“ spolu vycházet nemusejí. Ale nevycházejí-li až tak zásadně, pak v tomto věku prakticky vždycky nějaká chyba na straně rodičů je. Jak nakonec vidíš na příkladu svých vlastních rodičů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
12.11.14 17:39
@BohunkaP píše:
@Bábrdl, „Báječně“ spolu vycházet nemusejí. Ale nevycházejí-li až tak zásadně, pak v tomto věku prakticky vždycky nějaká chyba na straně rodičů je. Jak nakonec vidíš na příkladu svých vlastních rodičů.

Možná. Ale není chyba rodičů, že některé děti jsou povahově velmi odlišné, nebo že někdo je samotář a nemá rád společnost a i kdyby byl sourozenec ze zlata, jemu by vyhovovalo být jedináček (to bývají většinou takový ti inteligentní zasmušilí chlapečci), atd. s tím výchova nic neudělá.

Ale, jak se často píše na emiminu, kdo nezažil, nepochopí ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22092
12.11.14 17:55

@Bábrdl, to se samozřejmě stává. Ale i takové - resp. PRÁVĚ takové - sourozence musejí rodiče naučit, jak spolu komunikovat a jednat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
13.11.14 00:01
@BohunkaP píše:
@Bábrdl, to se samozřejmě stává. Ale i takové - resp. PRÁVĚ takové - sourozence musejí rodiče naučit, jak spolu komunikovat a jednat.

To rozhodně ano. Ale stejně tam častěji hrozí ty hádky a spory. Byť se rodiče snaží sebevíc.

I sourozenectví je loterie. (někdy přijde výhra až v důchodu, taky znám takové případy, kdy po letech ignorace z obou stran zachránila sestra ségru před životem na ulici a teď je z nich roztomilý pár babiček, teda ta jedna druhou furt trochu sekýruje, ale asi v rámci mezí :mrgreen: )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
542
13.11.14 14:45
@BohunkaP píše:
@santape, V tomto věku to není o žádném „oni si nesednou“ - nelze v žádném případě usuzovat na nějakou kvalitu nebo nekvalitu sourozeneckého vztahu, to je v tomhle věku nesmysl, toto přichází daleko později - takovými názory se nenech znervóznit.

Problém je především v tom, že jsou oba ještě malí a nedovedou spolu komunikovat. Třeba ten případ, že mladší přišel ke staršímu a ten ho žďuchl… nejde o nic víc než o to, že starší neuměl situaci vyřešit jinak než strčením. Mladší mu skočil do řeči a on nedovedl najít jiné řešení.

„Pleskl mu bez důvodu do přilby“ - on nějaký důvod v tu chvíli měl, jenom jsi ho nepostřehla. Ať už něco přímo zapříčiněného tím mladším - nebo třeba jen ta (speciálně pro kluky typická) „agresivní láska“. Hlavně kluci často vyjadřují potřebu kontaktu agresivním projevem - obejme tak, že drsně stiskne - plácne do hlavy místo pohlazení… leckdy i tatínkové nebo jiní dospělí muži v rodině to v nich podporují, protože se tak sami projevují. Táta dá synovi láskyplně herdu do zad, apod… je to určitý klukovský způsob fyzického kontaktu.

Zkus si přečíst třeba knížku Sourozenci bez rivality - kdyby Ti to nedalo nic jiného, přinejmenším Ti to vysvětlí myšlenkové pochody obou kluků.

Moc hezky napsáno. tu knížku si asi musím přečíst, protože já jsem v už takovém stavu, že jsem nervní a hned vyjedu a to je špatně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí