Sourozenci,plácání a rada "Vrať mu to"

Napsat příspěvek
Velikost písma:
5453
14.2.14 13:25

Ja to rikam taky :nevim:.Proste kdyz Mates (o rok starsi)stipne Beatu, tak ji taky reknu at mu to oplati a nerve :mrgreen: a tak i obracene.Oni s tim jednou prestanou, i kyz asi za hodne dlouho :roll: :roll:.A nejaky domlouvani vubec, ale vubec nepomaha. Stejne se porad strkaj, stipou, placaj :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26335
14.2.14 13:27
@KriJona píše:
táááák..teď jsem si vzpomněla jak mu včera přesně řekl..vrať mu to, jsi starší a basta..

hele, řešila jsem doma s dětmi totéž - starší kliďa, mladší záškvara. Bylo třeba mé intervence ve prospěch staršího, aby si mladší uvědomil, že není pánem nad všemi hračkami. Já jsem musela mít oči na šťopkách a jen jsem viděla náznak útoku, musela jsem zakročit - nejen slovně, mnohdy bylo třeba mladšího odchytit, zabránit mu bráchu třísknout. Byl to dlouhý běh, ale vyplatilo se - teď jsou schopni spolu vycházet bez násilí. A ve chvíli, kdy se staršák „pochlapil“ a hračku nedal (nebo si ji vzal zpátky či vrátil ránu), tak se mladší srovnal - došlo mu, že tudy cesta nevede.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12272
14.2.14 13:30

Podle mě tím, že říká staršímu aby to mladšímu vrátil mu říká, že agresivita je v pořádku. :think: S tím bych taky nesouhlasila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
14.2.14 13:30
@KriJona píše:
táááák..teď jsem si vzpomněla jak mu včera přesně řekl..vrať mu to, jsi starší a basta..

To mi přijde s prominutím teda úplně stupidní… :oops: Jako ano, v té situaci je starší v právu, ale spíš bych už začala učit mladšího, že se musí zeptat, pokud něco chce, že nesmí škubat někomu něco z ruky a pak ho ještě jako bonus majznout :lol: Pak nebudeš muset řešit, jestli má starší vracet, nebo nemá.

Jinak já učím děti spíš se bránit slovně - jak se naučí to řešit ručně, tak jsou s tím pak hrozné problémy. Já jsem nosila poznámky, že agresivně napadám spolužáky (rozuměj, bránila jsem se slovním či jiným útokům) snad každý týden :roll: Jestli toto chcete řešit, tak ať se děcka místo dohody naučí mezi sebou pořádně mydlit :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
14.2.14 13:33
@neumisa píše:
hele, řešila jsem doma s dětmi totéž - starší kliďa, mladší záškvara. Bylo třeba mé intervence ve prospěch staršího, aby si mladší uvědomil, že není pánem nad všemi hračkami. Já jsem musela mít oči na šťopkách a jen jsem viděla náznak útoku, musela jsem zakročit - nejen slovně, mnohdy bylo třeba mladšího odchytit, zabránit mu bráchu třísknout. Byl to dlouhý běh, ale vyplatilo se - teď jsou schopni spolu vycházet bez násilí. A ve chvíli, kdy se staršák „pochlapil“ a hračku nedal (nebo si ji vzal zpátky či vrátil ránu), tak se mladší srovnal - došlo mu, že tudy cesta nevede.

Jj, souhlas - počíhat si na malého a učit ho, co a jak. Ne je nechat servat jak koně :lol: Já jsem to hlídala třeba i proto, že kdybych to nechala naopak na nich, tak si malá nikdy nic nepůjčí. Kdyby došlo fakt na věc, tak nemá proti o 9 kg těžšímu bráchovi nejmenší šanci :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1228
14.2.14 13:54

To je normální, stejně se mezi sebou budou mlátit až budou starší a ty se nebudeš dívat. :mrgreen: Mám o 7 let staršího bratra a co my jsme se mezi sebou namlátili, jééé. Snad až do mých 16/17 let, no a jak se dnes máme rádi. :srdce: Teda to jsme se měli i předtím, když bylo třeba se spiknout proti rodičům, tak jsme hezky drželi spolu. :mrgreen: Jednou jsem ho skoro zmrzačila, protože on jak byl logicky silnější, tak jsem musela vymýšlet různé zákeřnosti, aby ho to taky bolelo a jednou jsem mu plnou vahou skočila patou na prsty u nohou (oba jsme byli bosky) a měl je pak celý modrý chudák. :oops: No, ale oba jsme přežili a vyrostli z nás, řekla bych, slušní lidi. Jinak nás naši taky vychovali, tak, že nemáme žalovat a máme si to s dotyčným vyřídit sami, i kdyby to znamenalo oplácet násilí a žádní agresivní násilníci z nás fakt nevyrostli. Taky myslím, že jen táta chce, aby to plácání starší mladšímu zarazil jednou pro vždy, ten mladší to prostě zkouší co brácha vydrží. Zkuste to plácání od mladšího co nejvíc eliminovat (ono to stejně bude prd platný) a staršímu jednou ta trpělivost dojde. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
206
14.2.14 14:04

Vy toho s tou agresivitou nadelate 8o manžela chápu, taky dcery učím že když jim někdo ublíží, a je jedno jestli mezi sebou nebo někdo z venku, mají to vrátit. Kupodivu jsou to normální klidné holky, žádné agresorky, jen si nenechají věci líbit. Násilí je bohužel běžnou části života a já chci aby mé děti znaly jak to dobré, tak to zlé

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1788
14.2.14 14:04

Já bych to nevracela, to už může vést k tomu, že se budou „legálně“ bít!
spíš bych domlouvala mladšímu, aby to nedělal a nebo bych plácla mladšího já! Mám taky dva kluky, ale zatím ještě skoro mimina, mají 14m od sebe, tak mne to taky čeká!
Ale vím, že je pobízet k tomu aby si to vraceli nechci!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6021
14.2.14 14:06

Závidím všem, který přesně vědí, co je správné.
Ja to nevím, a to mám dětí několik. :nevim: Ženy říkají: „Nevracet, naučí je to agresivitě.“ Chlapi říkají: „Jen ať si to vracejí, alespoň nebudou otloukánci.“

Já po deseti letech výchovy převážně kluků pořád nevím, co je správně. Protože když jsme razili teorii neplácat, ale vysvětlovat a věnovat se ublíženému (podle knihy „Sourozenci bez rivality“), tak mladší pořád plácal, kousal, měl z toho srandu, a starší držel jako hluchý dveře, a z očí mu kapaly slzy jako hrachy.

Když sme začali razit „teorii vracení“, tak se rvali jako koně.

Když jsme razili teorii, že je potřeba kluky vzdělávat v empatii - a teda jsem se snažila s nimi rozebírat, jak se asi cítí ten druhý, tak se mladší príšerně vztekal, a starší se cítil ublížený…

Každopádně, teď kluci chodí do školy, a ten starší ví, že když si na něho někdo dovoluje, má se ohradit slovně. Když to nepomůže, má se obrátit na učitelku. Když ani tak dotěrný spolužák nepochopí, má na něho zařvat, a jako poslední možnost mu může jednu vrazit. Díky zkušenostem alespoň ví, jak na to, aby si u toho nezlomil ruku. Rváč z něho není, mlátí jenom mladšího bráchu.

Mladší brácha, ten agresivnější, řeší věci asi víc tělesně než ústne, ale i tak ve škole nikoho nemlátí - ale ani se nenechá mlátit.

KAždopádně @KriJona, máš kluky ještě malé, tak bych spíš zkoušela nějakou mírovou metodu, ale zase ani manželův postup bych nezavrhovala. Ten můj učil kluky nejen vracet, ale i to, jak a kam vracet, aby si kluci neublížili…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1998
14.2.14 14:06

Mame rozdil mezi detma 5 let. Mladsi teda starsiho hodne drti, on ji to nevrati- vi, ze se to nedela, ale umi si ji srovnat - vezme ji panenku, snazi se ji vysvetlit, ze braska se nemlati. Kdyz ona nereaguje, zacne rvat jak ucitel - Nelo Miskovicova, to se nedela! a pak nasleduje :,, Mamíííííííííííí,..ona mi (bere hracky, mlati me, hazi po me auta, bere mi garaz, skrabe, kouse,) Snazim se, at si to resi sami a kdyz se nedohodnou, tak staci vejit mezi dvere a mladsi prestane (jakoby tusila (vedela),ze dela neco nema). Mladsi jsou 2 roky, Synovi 7 let

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12272
14.2.14 14:10
@Sphynxik píše:
Vy toho s tou agresivitou nadelate 8o manžela chápu, taky dcery učím že když jim někdo ublíží, a je jedno jestli mezi sebou nebo někdo z venku, mají to vrátit. Kupodivu jsou to normální klidné holky, žádné agresorky, jen si nenechají věci líbit. Násilí je bohužel běžnou části života a já chci aby mé děti znaly jak to dobré, tak to zlé

No já radši než agresivitu mám asertivitu a tu se člověk taky musí učit a čím dřív, tím líp. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8911
14.2.14 14:10

@KriJona U nás se říká: „Oplácet se nemá.“ Říkám to já i manžel. ALE, manžel má taky ke staršímu „promluvy“, že se nesmí od mladšího nechat bít. Že to neexistuje, aby si mladší na něj dovoloval. Že mu v tom má zabránit, nemá se nechat…

Když se stane, že starší to mladšímu vrátí a ten si přiběhne „stěžovat“ a fňukat, tak já zase hlásím: „Nechoď mi tu brečet, když sis začal…“. Protože on je teda děsný pokušitel. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6021
14.2.14 14:11
@Helenie píše:
spíš bych domlouvala mladšímu, aby to nedělal a nebo bych plácla mladšího já! Mám taky dva kluky, ale zatím ještě skoro mimina, mají 14m od sebe, tak mne to taky čeká!

Tak to je asi to nejhorší, takové schizofrenní chování: „Ty plácat nesmíš, to smím jen já!“
To se nám neosvědčilo, děti stejně opakují to, co děláte vy rodiče. Akorát mladšího trestáš za něco, co děláš ty sama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
206
14.2.14 14:13

:hug: @tiffany
vždyť jasně, to se dítěti v třídě plné jiných děti, kteří k asertivite nebyli vedeni bude náramně hodit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12272
14.2.14 14:14
@Helenie píše:

Agresivní může být jen maminka. Taky dobrý. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect