Sourozenec ve škole jako diskriminace?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2155
5.5.18 15:38

@Kakachna Ano. Nevidím žádný zásadní rozdíl v tom, když si děti ve školce povídají o tom, které zvíře je domácí a které divoké a když si ve škol povídají třeba o tom, které ovoce je bobule a které peckovina atd.
A jasně, že aspekt „hlídání“ je pro rodiče relevatní, ale to i pro rodiče prvního stupně ZŠ. Školky si to uvědomují, a vycházejí vstříc, aspoň tu u nás jsou skutečně zavřeny asi jenom týden o Vánocích a dva týdny v létě a státní svátky a jinak otvírají podle zájmu aspoň jednu třídu nebo zástupní školku v létě. To neznamená, že nevzdělávají aže by přístup dětí měl být omezen podle toho, jak moc kdo hlídání potřebuje, nehledě na to, že potřebu hlídání nelze spravedlivě měřit. A ručím, žepokud učitelkám v MŠ na konci roku doneseš kytku a poděkuješ za hlídání, tak je zas moc nepotěšíš a některých se tou formulací možná i dotkneš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12072
5.5.18 16:01
@j.a.n.i1 píše:
Ale ono to vzdělávání je, i když tobě to možná přijde směšné a i v té škole je sakra vidět, které dítko vzdělávané bylo a které ne.

A toto „vzdělávání“ na takovéhle úrovni dítě dostane jen ve školce a jako učitelka ve škole dozajista poznáš, které dítě nastoupilo do školky ve 3 letech a které až v 5. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12072
5.5.18 16:09
@selia píše:
@Kakachna Ano. Nevidím žádný zásadní rozdíl v tom, když si děti ve školce povídají o tom, které zvíře je domácí a které divoké a když si ve škol povídají třeba o tom, které ovoce je bobule a které peckovina atd.
A jasně, že aspekt „hlídání“ je pro rodiče relevatní, ale to i pro rodiče prvního stupně ZŠ. Školky si to uvědomují, a vycházejí vstříc, aspoň tu u nás jsou skutečně zavřeny asi jenom týden o Vánocích a dva týdny v létě a státní svátky a jinak otvírají podle zájmu aspoň jednu třídu nebo zástupní školku v létě. To neznamená, že nevzdělávají aže by přístup dětí měl být omezen podle toho, jak moc kdo hlídání potřebuje, nehledě na to, že potřebu hlídání nelze spravedlivě měřit. A ručím, žepokud učitelkám v MŠ na konci roku doneseš kytku a poděkuješ za hlídání, tak je zas moc nepotěšíš a některých se tou formulací možná i dotkneš.

Bez urážky paní učitelek ve školce, aspekt hlídání je v tomhle věku u školky nejdůležitější. Pak zábava a socializace a vzdělání je tam až na posledním místě. Nebo si myslíš, že když dítě nastoupí do školky až v 5 místo ve 3, že skončí jako analfabet? Upřímně to, že rodina matky samoživitelky neumře hlady mi přijde jako mnohem větší přínos, než že si dítě začne povídat ve školce o zvířátkách o rok dřív…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12072
5.5.18 16:49
@selia píše:

Hele a co se teda při tom předávání kytky očekává? Nikdy mě nanapadlo o tom přemýšlet. Mně adekvátní formulace přijde: „Děkuji vám, že jste se mi o Pepíčka celý rok tak hezky starala.“ Nebo to někoho může urazit? To se vážně předpokládá, že řeknu něco jako: „Děkuji vám, jaké jste mému synovi poskytla vzdělání?“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101927
5.5.18 16:50
@Kakachna píše:
A toto „vzdělávání“ na takovéhle úrovni dítě dostane jen ve školce a jako učitelka ve škole dozajista poznáš, které dítě nastoupilo do školky ve 3 letech a které až v 5. :)

Ne, klidně ho může dostat i doma, ale nic to nemění na tom, že se mu ho dostává i ve školce, takže je to vzdělávací a nikoliv hlídací instituce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2155
5.5.18 18:03

@Kakachna stejně tak když nastoupí do skoly v osmi misto v šesti, tak s individualnim pristupem v destei nepoznas, ktere kdy nastoupilo. Kdyz to bude domskolak, tak to tkay nepoznáš. A když ji reknes, co se všechno naučil, co sis na něm vsimla, tak určitě potěšís víc, než když řekneš, jak dobře hlídala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10425
5.5.18 18:12

Z pozice budoucí učitelky (v procesu doplňování studia, ale už jsem ve školství pracovala, stejně tak všechny mé spolužačky) mohu říci, že minimálně většině holek, které znám, to znění zákona moc nesedí. Myslím to, že MŠ je vzdělávací zařízení a tím pádem je nárokové pro všechny a nikoho nesmí diskriminovat atp. zvláště teď s tím supráckým vylepšením o dvouleťácích, u kterého sama Valachová argumentuje slovy, že maminky potřebují kvůli penězům do práce a proto mají mít dvouleťáci nárok na školku. Takže tady se hodí, že je to hlídárna, ale jakmile jde o kritérium zaměstnání matky, tak to ne, to je diskriminace. Ono by samozřejmě bylo krásné nabídnout ta místa ve školce úplně všem, kdo o ně mají zájem, ale to je při současném stavu financování školství prostě nereálné…

Pardon za OT. Cítila jsem potřebu mírného inputu „z oboru“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3359
5.5.18 21:31
@sakota píše:
Z pozice budoucí učitelky (v procesu doplňování studia, ale už jsem ve školství pracovala, stejně tak všechny mé spolužačky) mohu říci, že minimálně většině holek, které znám, to znění zákona moc nesedí. Myslím to, že MŠ je vzdělávací zařízení a tím pádem je nárokové pro všechny a nikoho nesmí diskriminovat atp. zvláště teď s tím supráckým vylepšením o dvouleťácích, u kterého sama Valachová argumentuje slovy, že maminky potřebují kvůli penězům do práce a proto mají mít dvouleťáci nárok na školku. Takže tady se hodí, že je to hlídárna, ale jakmile jde o kritérium zaměstnání matky, tak to ne, to je diskriminace. Ono by samozřejmě bylo krásné nabídnout ta místa ve školce úplně všem, kdo o ně mají zájem, ale to je při současném stavu financování školství prostě nereálné…Pardon za OT. Cítila jsem potřebu mírného inputu „z oboru“.

Jenže jak chceš posuzovat zaměstnání matky? Třeba já jsem měla poslední smlouvu na dobu určitou, od září cbych chtěla najít práci, snad mi syna vezmou do školky, že… A pokud ne, nemůžu si práci ani hledat… :nevim: A co když matka otěhotní, přijde o práci, to to dítě vyřadí ze školky? :nevim: Starší dcera je lednová, do školky se dostala až ve 3 a 3/4 letech, já musela nastoupit do práce v jejich 3 letech. To byl masakr… Nakonec jsem dávala v červnu výpověď, nebylo jak se postarat o prázdninách o děti… Dodnes s chlapem vzpomínáme na toho 1/2 roku, kdy jsme si zkusili " stridavku"… Dělala jsem 12 a to pa, so, ne a dlouhý týden, st, pa, so, ne…chlap natáhl v praci ostatní dny, takže jsme se skoro neviděli… Brr, už nikdy :lol: Je to složité, myslim, ze 2 leté děti do školky nepatří, jsou to ještě prtata, mělo by být něco mezi školou a jeslickami… A hlavně by se stát měl postarat o dostatek míst, všechno rozprodali, je to samá hospoda a na školku aby byl pořadník… :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11196
6.5.18 21:05
@Kakachna píše:
@selia Já vím, ale vážně bys to nazvala vzděláváním? Mně to přijde spíš jako zábava. To pak můžeš nazývat vzděláváním i to, když se „učí“ dítě v jesličkách paci paci, nebo když nechám dítě doma oškrábat okurku.

Tak na dcerce je poznat, že se ve školce hodně naučila, taky mají různá témata atd… Ano, já bych ji to asi naučila taky, ale musím chodit do práce. Stejně jako bych ji asi naučila číst, psát a počítat, nějaké základy přírodopisu, zeměpisu, historie, literatury, angličtiny atd… Vlastně i v té škole dítě primárně hlídají:-), aspoň na prvním stupni… A na tom druhém i střední škole, tam asi taky, protože ve výsledku vše se dá nastudovat doma z knížek a jiných zdrojů:-).

Ono to vzdělávání ve školce probíhá tak, aby korespondovalo s věkem žáků (dětí), tedy je méně náročné a hravější než ve škole, školkové děti by asi neseděly 45 minut a neposlouchaly výklad paní učitelky o něčem, čemu nejsou schopny ještě porozumět. Já to beru jako takovou kombinaci vzdělávání, hry, socializace…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1208
6.5.18 22:45

@alena36
Gratuluju a řeči některých si nevšímej. Ono kdyby tam měli dát svoje děti tak by se čertili. U nás je taky jedna taková základní škola a je to opravdu výkvět. Normální člověk tam děti nedá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin