Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Nezlob se na mně,ale já nebudu každou minutu stát u psa a okřikávat ho,aby neštěkal na lidi co jdou kolem plotu.To bych tam byla každou minutu lidí tady chodí dost.
LN píše:
K tazatelce - myslím, že na dítě zbytečně přenášíte nervozitu. Nedivila bych se, kdyby měl později fóbii ze psů… Psala jste o opakovaných akcích, že se vám i vytrhlo dítě a vběhlo do silnice, takže zjevně ojedinělé to nebude. Máte jít jinudy nebo přejít na druhou stranu. Majiteli bych maximálně slušně sdělila, že by byl hodný, kdyby okřikl psa, když je přítomen. Víc nezmůžete.Pár příspěvků mě trochu naštvalo, tak vám napíšu můj příběh. Jsem majitelka staforda - štěněte. Je to naprosto bezproblémová fenka, dokud byla malinká, všichni si jí hladili, mazlili se s ní, pak nastal okamžik, kdy vyrostla a někteří začali mít předsudky. Fenka mi bohužel utíká za každým, s každým se chce přátelit - holt mají to v genech (nikdy nezaútočit na člověka).
Ale k věci, měla jsem své dva pejsky - stafordku a kříženku jezevčíka na volno v lesoparku. Stafordka se zrovna mazlila s paní a pak z vesela vletěla do lesíku, přivolávali jsme jí, protože jsme si všimli, že asi 100 metrů od nás jde mladý pár s kočárkem. Své psy přivolávám vždy, nicméně se u stafordky - vzhledem k jejímu věku - stane, že neposlechne nebo jí to trvá déle. Tak tedy stafordka si lítala radostně po lese, rozdováděná od té pani a najednou ta s tím kočárkem začala na tu dálku naprosto hystericky řvát, ať si toho psa okamžitě chytneme. Opravdu neskutečný hysterický výstup. My jí v tu dobu už přivolávali, ale jakmile naše fenka uslyšela tu ženskou (teprve po tom jejím ječení je zaregistrovala), tak se k ní s vrtícím ocasem rozběhla a následně za ní běžela i jezevčice. Manžel hned vyběhl a chytnul je. Nic se nestalo, fenka se jen u jejich nohou radostně kroutila. Chápu, že člověk, který nemusí psy nebo se bojí o dítě (měli korbičku, nikoliv sporťák, kam by mohl pes dosáhnout na dítě), může takto reagovat. Po celé akci jsme si samozřejmě ještě vyslechli spoustu slov… Co ale bylo překvapující na celé věci? Jakmile popošli kousek za nás, tak spod kočárku z toho košíku vysadili čivavu.
Věřím, že zúčastněná doteď vypráví, jak je napadnul staford (nebo spíše pitbul, rozdíl určitě nevidí…). Pro mě je paní neskutečná kr…, protože vozit psa v kočárku je naprosto bezohledné. Už proto, že kdyby je nějaký pes měl napadnout, bude to nejpravděpodobněji kvůli jejímu psu a tím, že ho má v kočáru, ohrožuje život dítěte.
Kdybych si jejího psa všimla dřív, tak jí taky něco od plic řeknu.
Takže dle mého - na první pohled jsme byli možná my nezodpovědní, ale řekla bych, že na druhej na tom ti druzí byli mnohem, mnohem hůř.
Promiň, ale k-áva je tu někdo úplně jinej… Jako já mám fobii ze psů, jsem po úraze od takové strašně hodné pitbulky a majitelé jako ty bych nakopala do zadku, pokud ti pes nepřiběhne na první zavolání, tak ho nepouštěj z vodítka!!! Ty jo, to je neskutečné, ty jsi ještě uražená, že někomu vadí pobíhající zmetek… Dobře, že jsi nepotkala mě… ![]()
A k zakladatelce, nesnáším psy, bojím se jich, ale jako sorry, ale vynadat majiteli, že mu pes štěká na jeho zahradě? Že defakto dělá jen to co má? Jeden extrém vedle druhého…
tatumi píše:
Co na to říct? Čivavu v kočárku jsem zatím nepotkala.
Co se týká toho, jestli je někdo lepší či horší člověk, myslím si, že pokud nechá bezohledně štěkat svého psa bez okřiknutí, tak je to nevychovanost. Jo, a pejskaři - na co tedy vyrábí protištěkací obojky, když je štěkot tak přirozený?
Kvůli přihlouplým lidem, kterým to vadí. Jako pes si obojek nevynalezl a fakt po něm neprahne
![]()
Anonymní píše:
Ještě pro doplnění:
http://www.muj-pes.cz/…30--580.html
Správný hlídací pes štěká jenom tehdy, když je skutečně ohroženo jeho teritorium. Do té doby je v podstatě klidný a zbytečně na sebe nepoutá pozornost. Sice po očkuje sleduje, kdo kolem prochází, ale pokud jde člověk běžným tempem a nezastavuje se, nijak zvlášť na něj nereaguje. Pokud se procházející člověk zastaví, správný hlídač se zvedne, aby vyhodnotil situaci. Začíná štěkat až tehdy, pokusí-li se kolemjdoucí vstoupit do jeho teritoria. Štěkotem upozorní majitele, že se něco děje. Podle reakce svého pána si pak jde po svých, nebo je připraven zasáhnout.
No vida, odborný podklad pro to, co si už dávno myslím
Pak mi tu vykládejte, jaký máte skvělý hlídače, když štěkaj na kolemjdoucí jak pominutí.
Ale to je furt dokola, prostě pes je obrazem svýho pána.
sexyfraga píše:
Nezlob se na mně,ale já nebudu každou minutu stát u psa a okřikávat ho,aby neštěkal na lidi co jdou kolem plotu.To bych tam byla každou minutu lidí tady chodí dost.
Když si ho vychováš, tak se bude chovat tak, jak bylo popsáno v článku z Můj pes. A nemusíš mu pořád stát za zadkem.
monika32 píše:tatumi píše:Kvůli přihlouplým lidem, kterým to vadí. Jako pes si obojek nevynalezl a fakt po něm neprahne
Co na to říct? Čivavu v kočárku jsem zatím nepotkala.
Co se týká toho, jestli je někdo lepší či horší člověk, myslím si, že pokud nechá bezohledně štěkat svého psa bez okřiknutí, tak je to nevychovanost. Jo, a pejskaři - na co tedy vyrábí protištěkací obojky, když je štěkot tak přirozený?![]()
![]()
![]()
Já už mám pocit,že nejsme na emimino.cz,ale na epes.cz - většina se bude naváže do matky s dětmi. ![]()
Nevím, proč lidi, co jim vadí psí štěkot a budí jim děcka jsou přihlouplí…?Já neprahnu po psím štěkotu…
Tak se odstěhuj na samotu, tam tě nikdo nebude rušit. Jako trochu ohledu, co kdyby vadili sousedovi tvoje děti, furt matka s dětma, to souseda fakt nemusí zajímat, že se tvoje dítě bojí psího štěkotu… Znovu opakuji, nemám psy ráda, ale prostě tu s námi žijou a mě by nenapadlo aby mi vadil pes za plotem… Jojo holka, přála bych ti chodit okolo jedněch trotlů tady, ti mají 2 psy navolno v zahradě, ale bohužel nezavírají bránu do zahrady… To by ti mělo právo vadit, ale pes kterej štěká ![]()
Nechtěla jsem zabíhat do mezních detailů,ale přeci neexistuje rovnítko mezi pes a dítě… nebo snad ano?
Já svoje děti vychované mám a nikoho neobtěžují. Obrat, že něco někoho „fakt nemusí zajímat“ mi přijde víc než bezohledný. Je smutné, bohužel, že je to trend dnešní doby, bezbřehá bezohlednost. Jsou to malí děti, proboha, tak na ně nenechám štěkat mega dogu, když se jí bojí a jsem u toho. To snad pochopí i zarytý pejskař… ![]()
ahoj, napisu svuj nazor, je mi to lito, ale asi s tim nic nepujde delat. Muzes na to souseda upozornit, ale pokud je hloupy a bezohledny, tak to stejne nepomuze. Mame neco podobneho na chalupe, pes steka jak pominuty, je sice za plotem, ale skrz sprusle prostrci ctvrtinu tela, takze je mi to fakt neprijemne, ulicka je uzka, jinou cestou jit nemohu, protoze je to jedina cesta. Vzdycky trnu, jestli se nejak neprosmekne. Podle me chytry pes tohle nedela, jen te z povzali pozoruje, pokud by doslo k ohrozeni, vstupu na jeho pozemek, tak teprve zareaguje. Vadi mi hodne bezohlednost a hloupost pejskaru, na ulici na me bezi stekajici rotvajler a z 30 metru na me zena rve, ze je neskodny. Me to nezajima, az me pokouse, tak rekne, to nikdy neudelal a co ja si z toho vezmu. Psi by meli byt na ulici na voditku, pak mi nevadi. Nebo at si je pusti na sve zahrade. Prijde mi, ze spousta pejskaru je zaujatych a nema smysl se o tom s nimi bavit nikdy to neuznaji a melou si svou( je neskodny, mouse by neublizil), jednou je to zvire (mnohdy ma 80kg) a nikdo mu do hlavy nevidi. Lide by k sobe meli byt vice tolerantni a respektovat, ze nekdo se psu proste boji. A neuprednostnovat psa pred clovekem.
Anonymní píše:
Když tuto „diskusi“ shrnu, místo toho, abych se konstruktivně dozvěděla, jak řešíte podobné situace - pomíjím radu přejít na druhý chodník, když neexistuje. Tak jste se většina - zřejmě těch odvážnějších - do mne pustily, že jsem nervní mamina, učím své děti fobii ze psů, nemám ráda psy, atd. atd. No, i přesto děkuji za vaše příspěvky…
Já jsem ti ale napsala, jak jsem obdobnou situaci řešila
myslím, že je lepší naučit dítě zvládat i takové situace s klidem, než řešit zda něčí pes má nebo nemá štěkat, nebo zda jej jeho pán měl či neměl okřiknout…
Marketa1111 píše:
ahoj, napisu svuj nazor, je mi to lito, ale asi s tim nic nepujde delat. Muzes na to souseda upozornit, ale pokud je hloupy a bezohledny, tak to stejne nepomuze. Mame neco podobneho na chalupe, pes steka jak pominuty, je sice za plotem, ale skrz sprusle prostrci ctvrtinu tela, takze je mi to fakt neprijemne, ulicka je uzka, jinou cestou jit nemohu, protoze je to jedina cesta. Vzdycky trnu, jestli se nejak neprosmekne. Podle me chytry pes tohle nedela, jen te z povzali pozoruje, pokud by doslo k ohrozeni, vstupu na jeho pozemek, tak teprve zareaguje. Vadi mi hodne bezohlednost a hloupost pejskaru, na ulici na me bezi stekajici rotvajler a z 30 metru na me zena rve, ze je neskodny. Me to nezajima, az me pokouse, tak rekne, to nikdy neudelal a co ja si z toho vezmu. Psi by meli byt na ulici na voditku, pak mi nevadi. Nebo at si je pusti na sve zahrade. Prijde mi, ze spousta pejskaru je zaujatych a nema smysl se o tom s nimi bavit nikdy to neuznaji a melou si svou( je neskodny, mouse by neublizil), jednou je to zvire (mnohdy ma 80kg) a nikdo mu do hlavy nevidi. Lide by k sobe meli byt vice tolerantni a respektovat, ze nekdo se psu proste boji. A neuprednostnovat psa pred clovekem.
Má slova - díky. A poslední větu by si zarytí majitelé štěkajících a nevychovaných psů měli víc než uvědomit. ![]()
Kvatapka píše:Anonymní píše:Já jsem ti ale napsala, jak jsem obdobnou situaci řešila
Když tuto „diskusi“ shrnu, místo toho, abych se konstruktivně dozvěděla, jak řešíte podobné situace - pomíjím radu přejít na druhý chodník, když neexistuje. Tak jste se většina - zřejmě těch odvážnějších - do mne pustily, že jsem nervní mamina, učím své děti fobii ze psů, nemám ráda psy, atd. atd. No, i přesto děkuji za vaše příspěvky…myslím, že je lepší naučit dítě zvládat i takové situace s klidem, než řešit zda něčí pes má nebo nemá štěkat, nebo zda jej jeho pán měl či neměl okřiknout…
Kojence a velmi malé děti zvládat takové šokové situace s klidem prostě nenaučíš. Pokud víš, jak na to, ráda se přiučím. Prosím, ale o detailní popis.
Anonymní píše:Kvatapka píše:Kojence a velmi malé děti zvládat takové šokové situace s klidem prostě nenaučíš. Pokud víš, jak na to, ráda se přiučím. Prosím, ale o detailní popis.Anonymní píše:Já jsem ti ale napsala, jak jsem obdobnou situaci řešila
Když tuto „diskusi“ shrnu, místo toho, abych se konstruktivně dozvěděla, jak řešíte podobné situace - pomíjím radu přejít na druhý chodník, když neexistuje. Tak jste se většina - zřejmě těch odvážnějších - do mne pustily, že jsem nervní mamina, učím své děti fobii ze psů, nemám ráda psy, atd. atd. No, i přesto děkuji za vaše příspěvky…myslím, že je lepší naučit dítě zvládat i takové situace s klidem, než řešit zda něčí pes má nebo nemá štěkat, nebo zda jej jeho pán měl či neměl okřiknout…
Ale takovým situacím se prostě nevyhneš a nezbyde nic jiného, než dítěti vysvětlovat a uklidňovat. Tím, že ho před takovými situacemi uchráníš mu do budoucna nepomůžeš. Dcera měla velký strach z projíždějících náklaďáků - lekla se, zastavila, zakrývala si hlavu… Prostě jsem jí vysvětlovala, uklidňovala, ukazovala z bezpečné vzdálenosti a pomohlo to. Hlavně bych dítě předem varovala - když už vím co se bude dít, i moje roční dcera ví, co se objeví, když řeknu bude tu haf haf.