Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Už se mi to blíží. A začínám se bát, jak magnetické rezonance, tak výsledků (to taky nějakou dobu trvá). Teď jsem to měla tak hektické, do toho nemoci, že jsem to úplně vytěsnila a zůstala jen poznámka v diáři. Málem jsem na to zapomněla. To by byla ostuda nepřijít tam. Trochu se bojim, že nevydržím ležet a nehýbat se. Kdo z vás byl na MR, jak dlouho to trvalo? Měli jste nějaké nepříjemné pocity z toho?
Byla jsem dvakrát už před dost lety, jedno byla hlava a pak hrudní pater. Trvalo to tak cca 15 minut možná nevím. Překvapilo mě, jak moc ta MR hučí, že je to dost hlasite. Byl to trochu sci-fi zážitek, ale nic nepříjemnýho. Fouká tam cerstvy vzduch, je tam kamera, ktera snímá, jak se tvářís, kdyby personal viděl, že se ti třeba dělá zle, vypne to a vyjedes ven. Máš v ruce taky tlačítko, kdyby něco, zmacknes a opět tě vytáhnou ven. Nepříjemný bylo akorát zafixovani hlavy, mohla jsem jen mrkat.
Byla jsem pred 2 lety, do usi hrala hudba a jinak velke bouchani, zavri oci a mysli na neco jineho (ja myslela na sve dite co mam doma a v te dobe na to, ze to podstupuju a chci dite c.2
).Vysledky byly za 2 tydny.Taky jsem se bala, ale pokud tam neco je rikala jsme si, lepsi na to prijit driv, nez dyl. Hodne stesti, at to dobre dopadne
Holky OT, ale - jak se pocitově liší vyšetření CT a MR pro pacienta? nebo se neliší?
@stinga píše:
Holky OT, ale - jak se pocitově liší vyšetření CT a MR pro pacienta? nebo se neliší?
U CT pokud neni s kontrastní látkou je nad tebou jen takovy oblouk a jinak nic moc necítíš. U MR vjizdis do tunelu skoro celá, jen nohy ti trčí ven. Takže je to jen o tom hluku a pocitu klaustrofobie, který je u MR.
Pokud je CT s kontrastní látkou piješ hodinu předem jodovou vodu, zavedou ti kanylu a máš u vyšetření pocit tepla, divný pocit v ústech a teplo kolem močového měchýře, jako by ses měla počurat.
@Anonymní píše:ďěkuji moc za odpověď
U CT pokud neni s kontrastní látkou je nad tebou jen takovy oblouk a jinak nic moc necítíš. U MR vjizdis do tunelu skoro celá, jen nohy ti trčí ven. Takže je to jen o tom hluku a pocitu klaustrofobie, který je u MR.
Pokud je CT s kontrastní látkou piješ hodinu předem jodovou vodu, zavedou ti kanylu a máš u vyšetření pocit tepla, divný pocit v ústech a teplo kolem močového měchýře, jako by ses měla počurat.
Sla jsem protoze jsem mela doma brneni tvare a pak celkovou slabost.Mela jsem MR mozku (od zadanky 14 dni v Pardubicich, tam to jde fakt rychle)Mam tam pravdepodobne malou asi cystu, ale to je vse, jinak to dopadlo dobre, zadny nalez nebyl.
Byla jsem v prosinci, na mozku, v lednu na krční a v dubnu na hrudní…všechno trvalo různé, nejdéle mozek, asi tak 15 minut. Noc to není, prostě jsem si polezeoa v menším rachotu. Stejně dostaneš sluchátka. Někde pouští i hudbu. Teď půjdu pravděpodobně zase, neřeším, nebojím se. Vyšetření na pohodu. Oproti Lumbální punkci která ze me udělala mrzáka na pár měsíců je irelevantní se bát MRI. Radši budu jezdit tisíckrát do tunelu, bohužel i ta LP mě znova asi čeká.
@Anonymní píše:
To teda nevím, jestli to dám. CT bylo v pohodě. Ale celá v tunelu, to nevím, jestli se mi klaustrofobie neobjeví.
@podzim píše:
Sla jsem protoze jsem mela doma brneni tvare a pak celkovou slabost.Mela jsem MR mozku (od zadanky 14 dni v Pardubicich, tam to jde fakt rychle)Mam tam pravdepodobne malou asi cystu, ale to je vse, jinak to dopadlo dobre, zadny nalez nebyl.
No a ta cysta - nemůže dělat nějaké problémy? A od čeho ty problémy máš?
@biedronka105 píše:
Byla jsem v prosinci, na mozku, v lednu na krční a v dubnu na hrudní…všechno trvalo různé, nejdéle mozek, asi tak 15 minut. Noc to není, prostě jsem si polezeoa v menším rachotu. Stejně dostaneš sluchátka. Někde pouští i hudbu. Teď půjdu pravděpodobně zase, neřeším, nebojím se. Vyšetření na pohodu. Oproti Lumbální punkci která ze me udělala mrzáka na pár měsíců je irelevantní se bát MRI. Radši budu jezdit tisíckrát do tunelu, bohužel i ta LP mě znova asi čeká.
To mě mrzí. Co se stalo? Mně ji jednou měli dělat, ale večer předtím se můj stav zlepšil, tak jsem se tomu vyhnula. Já se spíš bojím, abych se nepohnula a nezkazila tím vyšetření. Na zádech nevydrzim ležet - kvůli jistým potížím.
Jsi už v pořádku?
@Anonymní píše:
@podzim @Nefesh Jak vám to dopadlo?
Oboje dopadlo dobře. Bylo podezření na RS. Měla jsem zhoršenou citlivost v pravé části těla, brnění obličeje, rukou a nohou. Lumbální punkce byla mnohem horší, než MR. Asi dva tři roky jsem měla v páteři otok a nemohla se zaklánět, tlačilo to a bolelo. Na nic se nepřišlo.
@Anonymní píše:
To mě mrzí. Co se stalo? Mně ji jednou měli dělat, ale večer předtím se můj stav zlepšil, tak jsem se tomu vyhnula. Já se spíš bojím, abych se nepohnula a nezkazila tím vyšetření. Na zádech nevydrzim ležet - kvůli jistým potížím.
Jsi už v pořádku?
Ne já mám komplex neurologických potíží, které zatím nemají ryzí příčinu takže lékaři mě rok nechávají se motat, špatně vidět, mít bolesti, špatně slyšet atd, lítá mi bublina v oku černá, zakalky, vlní se mi obraz atd, denně mě bolí hlava, vibruje noha, dreveni, slabosti končetin, bolí prsty, cukání svaly (ty už méně) krupe páteř, bolí rameno, bolí mě žaludek atd, je toho hodně. Takový multisystomovy průsvih a nikdo neví proč, těch promennych je tam hodně. Zatím kromě boreliózy se na nic nepřišlo. Teď teda po roce se na mě zaměřila oční a je podezření na něco, kvůli tomu mě tlačí do další lumbalky, protože mě asi hrozí ztráta zraku a vysvětlovalo by to celoroční opilost. Ale fakticky mě nikdo už pak neřešil a musela jsem se s problémy naučit žít. Po lumbalce, která mi byla dělaná 14 dní po porodu jsem byla 4 měsíce ležák.
To je krátká doba. Zkusím nad tím popřemýšlet, že bych se teda zkusila objednat někam jinam.