Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@Anonymní píše:
Já to blbě napsala bylo to jako divný cukani jakoby tik a napsala jsem to blbě omlouvám se… Nějak jsem nad tím ráno nepřemýšlela až teď když jsem přišla domů
no jak myslíš, je to tvé oko a tvé zdraví - ze spadlého víčka a nemožnosti skoro otevřít oko je cukání ve víčku… já končím… je to tvá věc jen ty víš jak to bylo tak se drž
@jdukolem píše:
takže - ráno ti padá víčko, neotevřeš oko, v práci se to opakuje a tebe nenapadne, že je něco špatně?Opravdu ne?
kdyby se mi to stalo podruhé, tak už bych k lékaři šla. možná bych trochu pohledala na netu, co to může být - no a pak bych už letěla tryskem. to, že jí to netrklo hned ráno, z ní ještě nedělá blbku. zeptala se, rady se dozvěděla, ted púůjde k lékaři. naštěstí se jí (zatím) nic horšího nestalo, není třeba z toho dělat drámo.
Podle mě to mohlo být z ofouknutí. Často z toho vzniká úplná nebo částečná paréza (ochrnutí) faciálního (lícního) nervu. Padá víčko, poklesne koutek úst. Rehabilituje se to, nahřívá a za nějaký čas se to zase zlepší a svaly začnou fungovat.
Chtěla jsem se zeptat, jak to dopadlo.
Také i já mám už delší dobu někdy po ránu problém se „spadlým“ očním víčkem (většinou obě). Jen jsem doposud nedovedla problém popsat, myslela jsem si, že oko je dočasně opuchlé a proto ho nemůžu otevřít. U mne se to stává hned po probuzení, do pěti minut je vše v pořádku. Dnes v noci, kdy se to stalo jen na jednom oku, tak jsem zjistila, že ani opuchlé není, jen jsem ho měla otevření napůl.
Zajdi si k lékaři, ať vyloučí vážnější příčiny - např. myastenia gravis.
Zmíním se při kontrole. Četla jsem, že u MG je to spíše večerní problém.
Mně se stává poměrně často, že nemůžu po ránu otevřít oko, většinou jedno, dokonce jsem si pomáhala i rukou
Říkala jsem to dr. a prý nějaký ochablý nerv, ale ani se na mě nepodíval ![]()
@Natysek36 ![]()
Taky si říkám, že je to v pohodě, když po pár minutách je to v pořádku, spíš něco přeleželé, ale nebaví mne chodit po ránu skoro poslepu, když potřebuji vidět ![]()
@Anonymní píše:
@Natysek36
Taky si říkám, že je to v pohodě, když po pár minutách je to v pořádku, spíš něco přeleželé, ale nebaví mne chodit po ránu skoro poslepu, když potřebuji vidět
Já se léčím se ŠŽ, tak jsem to říkala doktorovi tam, jestli to třeba nemá něco společného. Už to je dýl, co mi to začalo, tak dva tři roky, ale neměla jsem to třeba teď delší dobu ![]()
Ráno jsem se probudila se spadlým víčkem. Nic mi není. Cítím se dobře. Jsem na dovolené v zahraničí. Oko normálně otevřu, zavřu, jen to víčko mi tam překáží. Co by to mohlo být? Druhé oko je naprosto v pořádku. Po přečtení diskuze mě trochu zachvátila panika. Pořád doufám v nějakou banalitu. Oko jsem namazala. Shodou okolností mám mastičku na oči.
Co to bylo u vás, co jste to tady řešili?
@Anonymní píše:
Ráno jsem se probudila se spadlým víčkem. Nic mi není. Cítím se dobře. Jsem na dovolené v zahraničí. Oko normálně otevřu, zavřu, jen to víčko mi tam překáží. Co by to mohlo být? Druhé oko je naprosto v pořádku. Po přečtení diskuze mě trochu zachvátila panika. Pořád doufám v nějakou banalitu. Oko jsem namazala. Shodou okolností mám mastičku na oči.Co to bylo u vás, co jste to tady řešili?
já bych to nemazala, to můžeš ještě zhoršit, spíš obklad z hoodně studené vody
@Anonymní píše:
Ráno jsem se probudila se spadlým víčkem. Nic mi není. Cítím se dobře. Jsem na dovolené v zahraničí. Oko normálně otevřu, zavřu, jen to víčko mi tam překáží. Co by to mohlo být? Druhé oko je naprosto v pořádku. Po přečtení diskuze mě trochu zachvátila panika. Pořád doufám v nějakou banalitu. Oko jsem namazala. Shodou okolností mám mastičku na oči.Co to bylo u vás, co jste to tady řešili?
I s banalitou bych šla raději k lékaři, přeci jen, když si nejsem jistá co to je, těžko budu vědět co s tím dělat. Zašla bych rovnou na oční. Já tam kdysi šla s akutním případem, když syna píchla vosa, aby mi řekli co s tím dělat a hlavně jestli je to potřeba řešit nebo ne. Protože přeci jen žihadlo v ruce a oku je rozdíl. Syna zkontrolovali, zrak v pořádku, nakonec ukázal i oko, které si schovával a zjistilo se, že žihadlo dostal do víčka, což je furt ta lepší varianta.
@stinga píše:
já bych to nemazala, to můžeš ještě zhoršit, spíš obklad z hoodně studené vody
Zhoršit namazáním oční masti? Jakto? Myslela jsem, že tim nemůžu nic zkazit.
@Anonymní píše:
Zhoršit namazáním oční masti? Jakto? Myslela jsem, že tim nemůžu nic zkazit.
Tak záleží co s tím okem je. To je jako brát si antibiotika, když mám jen teplotu.
@Fiveone píše:
Tak záleží co s tím okem je. To je jako brát si antibiotika, když mám jen teplotu.
Tak já myslím, že to je spíš jako vzít si paralen - ten neuškodí, ne? Zrovna tak oční mast neuškodí.
Ale třeba se mýlím.