Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Preventivně neuděláš nic - max vás 2 separovat. Jestli jsi spalničky měla? Stačí zajít k dr, on to zjistí - buď z karty, nebo testy z krve. ![]()
Zkus se zeptat na post-expoziční očkování.
http://www.vakciny.net/…i/pr_10.html
A ty si zjisti u obvoďáka jestli jsi je měla a každopádně to nahlaš gynekologovi. Můžeš si nechat udělat i protilátky.
Ahoj, maminka mi vcera rekla, ze mluvila po tel se svoji.mudr, ta po telefonu diagnostikovala 6. Nemoc… Mala mi zacla v noci. horeckovat, kasle a.ma prujem, nejspis sme to chytly tez…
zakladatelka
Ahoj, maminky prosim, mam prosbicku… Jsem 22+1 tt a zjistila jsem, ze ma svagrova spalnicky, uz teda tu nejhorsi dobu ma pry za sebou… Ja osobne nevim, jestli jsem spalnicky mela, ale spise ne… Chtela bych vedet jestli to je nakazlive a pro me „rizikove“, popripade kde se na to zeptat, u obvodni dr nebo na gyn? Budu s ni nejspis asi az za tyden. Prosim o radu, dekuji.
Ahoj holky, budete některá vědět? Teď řádí spalnicky a já se trochu bojím. Mám ještě 2 děti (10,12) a jsem v 19 týdnu.
Co by se stalo kdybych to třeba chytla? Očkovaní jsme, ale prý se to chytí i když očkováni jsme ![]()
Díky moc za rady
@Anonymní píše:
Ahoj holky, budete některá vědět? Teď řádí spalnicky a já se trochu bojím. Mám ještě 2 děti (10,12) a jsem v 19 týdnu.
Co by se stalo kdybych to třeba chytla? Očkovaní jsme, ale prý se to chytí i když očkováni jsme
Díky moc za rady
„Spalničky v těhotenství mají horečnatý průběh, kdy může následovat potrat či předčasný porod. Infekce v prvním trimestru může způsobit rozštěp rtu, mentální postižení, hluchotu a srdeční vady.“
Příspěvek upraven 25.01.19 v 13:36
@alifie děkují, to jsem četla, takže je to takto nebezpečné 2 i 3 trimestr
ach jo , je to šílené.. ty spalnicky fakt řádí skoro pořád ![]()
@Anonymní píše:
@alifie děkují, to jsem četla, takže je to takto nebezpečné 2 i 3 trimestrach jo , je to šílené.. ty spalnicky fakt řádí skoro pořád
Pokud máš ty i děti ještě dostatečné hladiny protilátek po očkování, tak je pro vás spalničková „epidemie“ jen plus - při styku s virem se vám hladiny protilátek proti spalničkám zvýší a budete chráněni před onemocněním déle.
A jestli chceš mít jistotu, jak na tom s protilátkami jste, tak si nechte udělat testy na protilátky.
@alifie u nás je nikdo neprodělal a četla jsem, že po tak dlouhé době uz v těle protilátky nejsou
já se právě vyhýbám většímu kolektivu a ti co jdou na krev tak většina z nich jsou nemocní. To je fakt pořád neco ![]()
@Anonymní píše:
@alifie u nás je nikdo neprodělal a četla jsem, že po tak dlouhé době uz v těle protilátky nejsoujá se právě vyhýbám většímu kolektivu a ti co jdou na krev tak většina z nich jsou nemocní. To je fakt pořád neco
Není potřeba jít na odběr k doktorce. Dají se najít najít soukromé laboratoře, které nejsou součást polikliniky ani nemocnice) a tam infekční lidi nechodí - tj. nechodí jich tam víc než jich potkáš v obchodě. Stejně je to placené, takže je v podstatě fuk, kde ti ty testy udělají. ![]()
Ale v podstatě si nijak extra nepomůžeš, ani když budeš vědět zda protilátky máš nebo ne. Akorát tě může uklidnit, když zjistíš, že protilátky máš. Jenže pak se zase klidně můžeš strachovat, že chytíš nějaký jiný virus, proti kterému se ani neočkuje, a který může poškodit plod. (Kamarádka má postižené dítě, protože chytla v těhotenství nějakého vira, který nemá ani české jméno.
)
A pokud protilátky nemáš nemáš, tak se stejně v těhotenství nemůžeš nechat naočkovat. ![]()
Říká se, že nejhorší průběh mají jedinci s nedostatkem vitamínu A a a podvyživení. Předpokládám, že podvyživení nejste, tak dlabejte mrkev a červenou řepu, které obsahují betakaroteny, ze kterých si tělo ten vitamin A udělá, dejte si „listí“ (třeba ledový salát nebo řeřichu), které obsahuje kyselinu listovou - ta je proti rozštěpu, cpěte se potravinama, které obsahují zinek (tělo ho potřebuje k využití vitaminu A), a dejte si kakao nebo hořkou čokoládu - obsahuje hořčík, který pomáhá zvládat stres - tj. nebudete panikařit kvůli něčemu, co nemůžete změnit. ![]()
@alifie píše:
Není potřeba jít na odběr k doktorce. Dají se najít najít soukromé laboratoře, které nejsou součást polikliniky ani nemocnice) a tam infekční lidi nechodí - tj. nechodí jich tam víc než jich potkáš v obchodě. Stejně je to placené, takže je v podstatě fuk, kde ti ty testy udělají.![]()
Ale v podstatě si nijak extra nepomůžeš, ani když budeš vědět zda protilátky máš nebo ne. Akorát tě může uklidnit, když zjistíš, že protilátky máš. Jenže pak se zase klidně můžeš strachovat, že chytíš nějaký jiný virus, proti kterému se ani neočkuje, a který může poškodit plod. (Kamarádka má postižené dítě, protože chytla v těhotenství nějakého vira, který nemá ani české jméno.
Říká se, že nejhorší průběh mají jedinci s nedostatkem vitamínu A a a podvyživení. Předpokládám, že podvyživení nejste, tak dlabejte mrkev a červenou řepu, které obsahují betakaroteny, ze kterých si tělo ten vitamin A udělá, dejte si „listí“ (třeba ledový salát nebo řeřichu), které obsahuje kyselinu listovou - ta je proti rozštěpu, cpěte se potravinama, které obsahují zinek (tělo ho potřebuje k využití vitaminu A), a dejte si kakao nebo hořkou čokoládu - obsahuje hořčík, který pomáhá zvládat stres - tj. nebudete panikařit kvůli něčemu, co nemůžete změnit.)
A pokud protilátky nemáš nemáš, tak se stejně v těhotenství nemůžeš nechat naočkovat.
Prosím o zachování anonymity, zatim nejde o potvrzenou informaci.
ale tu čert vem…
Prosím pěkně maminky, právě sem se dověděla, že sme s malou pravděpodobně s malou přišli do styku s dítkem, které má splaničky. Nemám to potvrzené, musím čekat do pondělí, jak se vyjádří maminka dotyčného.
Malá má 18 měsíců, očkovaná zatím není, celé jaro nás trápily virózy se 40… já nevim zda sem spalničky měla…nejde udělat něco preventivně? Nesetkala jste se tím některá?
A ještě jedeme v sobotu na dovolenou
Díky za info, něco sem pohledala na netu, ale moc info sem nenašla.