Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Milé zkušené maminky, jak jste řešily nápravu toho, že jste naučily dítě spát v tichu? Malá má 7m a postupně to graduje a z každé návštěvy, zvonku pošťačky, zaštěkání psa se začíná stávat problém. ![]()
@Mariana2016 snažila jsem se od miminka učit spát v hluku, výsledek byl, že přes den nespala vůbec. Začala jsem ji tedy dávat spát do ložnice, kde je klid, návštěvy musí chodit potichu, nezvonit, teď uz mi spí pouze po obědě. Když spala i dopoledne a s pošťačkou nebyla domluva zvonek jsem vypla.
Rekla bych, ze tohle je normalni. Proste na spani potrebuje klid. Vsechno ji zajimava, tak ji taky vse vzbudi. Dcera to zvladala zhruba do 1 mesice. Pak ji vse zacalo budit, takze proste musel byt klid. Rekla bych, ze je to normalni vyvoj ditete. Svagrova tohle nerespektuje a dite je v roce totalne rozhozeny a nema spankovy rezim.
Každý na spánek potřebuje klid, i dospělý. Takže u nás se taky dodržoval klidový režim, když dítě spalo.
Jako né že bysme chodili po špičkách a i přes zavřené dveře do ložnice ani nemluvili, ale prostě, když dítě šlo spát, tak sem netřískala s nádobím (kuchyně vedle ložnice), snížila hlasitost na telefonu i na televizi, malýmu jsem do ložnice zatáhla závěs a zavřela dveře.
My zvonek doma nemáme, ale třeba ségra ho po dobu spaní vypínala.
Myslím, ze to je dost individuální. Část širší rodiny včetně me spi jak špalek, me treba ve fazi hlubokého spanku neprobudi ani požární alarm. Usnu pri chrápání, tíkani hodin, televizi. Ale rusí me světlo.
Děti to mají po mne, hned tak něco je nevzbudi.
Příbuzná a jedno její dite je opacny extrém, vzbudí je i sustnuti papíru.
Myslím, že s tím mnoho neuděláš, každý to má jinak.
Mě třeba děti spí i v poměrně hlučném prostředí (v noci je nevzbudí vůbec nic, ani novoroční ohňostroj pod okny), ale zase třeba nikdy moc nefungoval spánek v kočárku (pohyb, světlo, nevím).
Maximálně se můžeš pokusit nechávat jí vzdálený hluk (otevřít dveře od ložnice, něco vedle ní tlumeně dělat apod.), ale počítej s tím, že to třeba ani fungovat nebude a budeš mít doma nevyspalou protivku ![]()
Mala vzdy spala v loznici kde bylo otevreno, na provozni hluk - konvice, potichu tv, vana, pracka, nadobi, jsem ji zvykala a jako mimino spala, od 7m ji zaclo vse budit, musi mit klid, tak se podrizuju, proste je ticho
@Anonymní píše:
Máme ročního syna a už od miminka sice spí v ložnici i přes den ale v noci se snažíme být ticho a přes den neberu ohledy. Luxuju, uklízím, mám puštěnou hudbu, a nevzbudí se. To musí být fakt velká rána aby se probral. A v noci když si povidame tak se také neprobudí. Prostě já tady nebudu chodit po špičkách aby se pan nevzbudil.. Je to o zvyku.. On je zvyklý a okrikovat návštěvu že dítě spí?Trošku trapný.. Musí se naučit přizpůsobit.. A my nemáme problém..
Asi si za tím tak moc nestojíš, když to musíš psát anonymně, což?
![]()
Já jsem syna od mala učila spát v běžném hluku domácnosti. Máme malý byt tak to zas takový problém nebyl
no a výsledek je ze dnes (je mu rok a třičtvrtě ) musí mít na spaní klid.
@Anonymní píše:
Máme ročního syna a už od miminka sice spí v ložnici i přes den ale v noci se snažíme být ticho a přes den neberu ohledy. Luxuju, uklízím, mám puštěnou hudbu, a nevzbudí se. To musí být fakt velká rána aby se probral. A v noci když si povidame tak se také neprobudí. Prostě já tady nebudu chodit po špičkách aby se pan nevzbudil.. Je to o zvyku.. On je zvyklý a okrikovat návštěvu že dítě spí?Trošku trapný.. Musí se naučit přizpůsobit.. A my nemáme problém..
A jeste by to chtelo baterky a dalkove ovladani, coz?
to by bylo dite uplne dokonale a nerusilo rodice takovou banalitou, jako jsou jeho potreby.
A abych odpovedela zakladatelce - taky chodime po spickach, spani u nas je dost hruza, jsem rada, kdyz spi aspon za ticha
a to jako uplny prcek nesla vzbufit nijak.
@Anonymní píše:
Mě rok a půl stará dcera normálně usnula v kuchyni v postýlce, kolem ni deset kluků ve veku 10 let, syn mel oslavu narozenin a dalsi dve dcery. Spala tak 20 minut
Vzbudila se v pohodě a spokojená. Má 22 měsíců, kdyz spí, normálně vařím, mixuju,luxuju.Kdy to jako mam delat? Když je vzhůru, chci se ji věnovat, chodit ven, mezitim se učím. Je jasne, ze jsou práce, ktere děláme spolu, vse bych nestihla. Nikdy nemela problém spat v kočárku na dětském hřišti.
Na druhou stranu je pravda, ze v tomto veku už to neni mimino, snižuje se potřeba spánku. Pokud se dite vzbudí, beru to tak, ze spat proste nepotřebuje. Nikdy jsem extra nelpela na režimu, nechceš spat, Tvuj problém.
@Mariana2016 píše:
Milé zkušené maminky, jak jste řešily nápravu toho, že jste naučily dítě spát v tichu? Malá má 7m a postupně to graduje a z každé návštěvy, zvonku pošťačky, zaštěkání psa se začíná stávat problém.
Tohle nevím jestli změníš, já se takhle budím celý život. Do dneška mě vzbudí i to, že muž vstane z postele, vzbudí mě cupitání psa… jediné, co mě moc nebudí jsou takové ty konstantní zvuky - když třeba za okny furt jezdí tramvaj, ale stejně jsem se tak nějak divně převalovala, ty první ranní tramvaje mě vzbudily a většinou jsem se pořádně nevyspala. Takže spíš zkusit zařídit tichý režim, spoustě dospělým by takové zvuky vadily taky ![]()
@Anonymní píše:
To je teda citlivé téma ![]()
Fakt si nějak všichni moc zvykli na používání anonymity při každé blbosti ![]()