Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím, ráda bych se zeptala - má někdo nějaký tip na to, jak docílit postupně toho, aby se roční dítě odnaučilo v noci budit co hodinu a půl a vyžadovat kojení? Přes den kojím jen dvakrát - ráno a v době odpolední svačiny, v noci, po vydatné večerní kaši ale prakticky co dvě hodiny… konejšení v náruči, nabídka dudlíku, vodičky atd. nezabírá - dcerka řve a řve, než docílí svého - přisátí se na prso. Uvažovala jsem taky o tom, že bych už přestala kojit, ale nevím moc, jak na to, když je na kojení dcerka evidentně psych. závislá (hlavně v noci). Díky za vaše tipy.
@8356 neporadím, máme doma víceméně to samé. Doufám, že je to jen období a trošku se to srovná. U nás začal syn takhle špatně spát asi od září, to byl trochu nastydlý, pak měl šestou nemoc, zuby, teď zase nastydlý. Tak to prostě beru, že mu to kojení aspoň trošku pomáhá.
Měla jsem to samé se všema třema dcerama. Co jí večer? Nemá žízeň? Není jí těžko? Nebo naopak, nejí málo, nemá vyloženě hlad.
Pak to můžou být zuby.
Moje zkušenost je taková, že to časem prostě přejde. Už kolem 15 měsíců chápaly, že mlíčko není a vzali si dudel. Případně spát jinde a nechat ji jen s tatínkem nebo babičkou např. Ony z nás ty děti to mlíko prostě cítí.
@8356 u nas podobne. syn ma 13 mes, kojim rano, v poledne a pak vecer a znova vecer a zase vecer a v noci a v noci…
i u prvniho syna to bylo podobne.
nijak zvlast mi to nevadi, lezim vedle nej, tak se jen prisunu, nabidnu prso, on se zahackuje, napije a pak si dudla nebo se pusti. ja jsem v polospanku a pak spim dal.
muze to byt hlad, zizen, bolest zubu nebo proste potreba pritulit se. jsem tu pro nej, dam mu vse co potrebuje. nevim proc bych mu to mela odpirat.
takze za me rada, vem si ditko do postele.
@8356 a jak ti jinak jí? Typla bych si, že nic moc a nebo tě má jen za dudlíka a nesaje. Uspáváš ještě u prsa? K usnutí každý potřebuje klíč - většinou je to poloha v leže, tma, přikrytí.. Dítě pokud si udělá klíč na usnutí z prsa, potřebuje při každém probrání na 1/2 oka zase svůj klíč - prso. A jako jiné věci i toto se dá odnaučit. Já přestala v noci kojit syna v deseti měsících. Už jsem nemohla.. vykojená jsem byla na 43 kilo, strašlivě vyčerpaná a on se budil častěji a častěji. tak jsem se rozhodla, že v noci se kojit už nebude. Párkrát se mu podařilo po náročném dni spát dobře a dlouho, takže jsme měla potvrzené, že hlady neumře
Roční dítě už nepotřebuje v noci pravidelně jíst, respektive vůbec. Už zvládne po vydatné večeři do rána bez jídla. Bud to vydržíš a počkáš až to přejde samo, což může přijít dříve nebo taky později.. nebo se rozhodneš to utnout. Ale musíš si být jistá, jistá, že to děláš pro sebe i své dítě. Že se oba kvalitněji vyspíte, že ty budeš pohodovější odpočinutá máma a ta je důležitější než noční cumlání. Já se připravila na 3 prořvané noci a válku nervů a konejšení a nabízení lahvičky.. lehce si můj závisláček poplakal 2× na pár minut první noc a bylo.. začal spát do pěti do rána, pak do šesti a během pár měsíců spal až do 7-8 hodiny v kuse. Kojila jsem dál 2× denně ještě dalších 8 měsíců. Ale nepouštěj se do toho, pokud nebudeš pevně rozhodnutá..marné pokusy jen vystresují dítě a naučí, že je to jen otázka, jak dlouho se vydrží dožadovat svého. Druhé se budilo 1× za noc a to mě nijak neobtěžovalo, takže jsem noční kojení nijak neutínala a šlo to do ztracena spolu s kojením jako takovým. Jediný problém a zlozvyk byl usínání u prsa a tak tatínek 14 dní dovolené přes Vánoce ukládal místo maminky a v 15ti měsících se nám druhé naučilo usínat samo.. taky bez pláče.. tatínek kozy nemá, to věděla už dávno a to jsme měli odzkoušené, když jsem asi 2× nebyla večer doma
A po 14ti dnech už si nevzpomněla, že by maminka měla předvést při ukládání něco jiného než básničku
Každé dítě je jiné, však to nějak vymyslíš.
Zhruba před měsícem to u nás bylo podobně. Budil se každou 1,5 h - rostly mu zuby. Poslední dobou to bylo lepší a dnes se zase budil častěji. Pro mne je jednodušší ho nakojit, než ho utěšovat nějak jinak. Spí se mnou v posteli, takže vyndám jen prso a vlastně ho kojím v polospánku.
Když jsem dávala na noc kaši, tak měl hrozně neklidné spaní. Teď dávám hustou polévku a spí klidně, jen se tedy každé 3 h vzbudí na kojení
.
Já pamatuju, že u nás to byl masakr do 15m. Ona je dost budivá, a ještě jak jí rostly zoubky, tak se při každém zvuku zvedala, a pokud nedostala prso, tak byla auf a hodinu jsem ji přemlouvala, že si nebudeme hrát, ale že je potřeba spinkat.
V 15m už jsem fakt nemohla, a tak jsme se odstěhovala ze společného pokoje a měla jsem ji jen na chůvě… a dobrý. Pochopila, že maminka fakt nemůže, a dala pokoj. Možná i toto by byla cesta.
Každopádně i kdyby to neklaplo, nejpozději do dvou let se to zlepší ![]()
Tak tohle je spis o tobe, pokud ti to nevadi, nech to byt a casem to snad odezni samo, pokud ano, chce to se obrnit a uz nepovolit, idealne dat prcka do sveho pokoje aby te necitil a vydrzet pripadnych par noci breku. Takhle stare dite uz nocni jidlo nepotrebuje, je to spis o zvyku. Ja odstavila v roce, dle meho to bohate staci ale ja uz kojila minimalne takze to nebyl problem. Osobne bych takhle casto fakt nedavala, uz to neni zadne mimino. Hodne zdaru ![]()