Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky starších dětiček…
Za měsíc bude našemu malému 5 let, doposud se nenaučil spát v pokojíčku celou noc. Večer po pohádce za svitu lampičky v pohodě usne cca kolem 20h. Spí nepřerušeně do půlnoci a pak začne cestování k nám do ložnice-opakovaně ho chodíme ukládat, někdy ho najdu jak chodí po bytě a všude je rozsvíceno
Nebo ho najdu v 5h ráno jak si hraje v pokojíčku ![]()
Lampičku mu kolem 21h vypínám a zapínám takové svítící kytičky takže v pokojíčku nemá úplnou tmu. Prý se tam někdy bojí, někdy chce jít prostě za námi do ložnice. Už jsem vyzkoušeli opravdu všechno aby vydržel spát sám bez přerušení…Bohužel bez efektu. Už jsem opravdu vyčerpaní a nevíme zda nebude lepší pro jeho i naše zdraví aby spal místo otce v ložnici ![]()
Jinak je to hodné dítě, bezproblémové, nekonfliktní a ani doma není v nějakém „špatném ovzduší“ ![]()
Prosím o přispění jen těch co s tímhle mají zkušenosti a mají podobně stará dítka. Děkuji
Moje šestiletá princezna spala bez problémů ve svém pokoji do té doby,než šla v pěti letech do školky. Pak jako když utne. Nejdřív brečela, že se bojí a pak se nastěhovala k nám do postele. Vyřešili jsme to tak,že manžel spí u ná v pokoji, protože strašně chrápe. A já s Kačkou spíme v ložnici. Vyhovuje všem. Nějak jsem to nehrotila, protže jí to přejde. Jako všechny nešvary. A je krásné,když usínáme a držíme se za ruce.
Veru, Štěpí s námi spala v posteli od narození do šesti let. Bála se bubáků. Když začala chodit do školy, zjistila, že je to trapný a sama začala spát v pokoji.
Třeba se malej opravdu něčeho bojí, tyhle mrňata mají bujnou fantazii.
My máme skoro 4 letá dvojčata a taky k nám skoro každý den v noci cestují obě
takže tu pak jsme jako sardinky, nebo až usnou uteču k nim do pokojíku. Chtěla bych aby spaly samy ale taky brečí že se bojí atd. Snad je to jednou přejde ![]()
Veru, ten váš kluk má určitě trauma
Je rád, že spíte a on může šéfovat vaší domácnosti!!!
Třeba mu právě vadí to „dobré ovzduší“
Jsi zdravotník, tak mu dej něco do večeře
![]()
Asi to moc řeším, nechám ho spát v ložnici ![]()
Car- ty jsi fakt prdlá ![]()
Mišuno- přišel ti balíček, Jsem ti zapomněla napsat že jsem ho odeslala
Promiň
No my máme dcerku (v dubnu 5) a mladší (v březnu 3), a spí s náma v ložnici, mame ji dostatečně velikou, takže tam mají své postele vedle sebe. Pokojíček mají připravený, ale nechtějí a my to nijak nehrotíme, až budou chtít samy, ještě se nám po nich bude stýskat
. Takhle v noci třeba zavolá a já jen odpovím a v klidu spinkají dál, nemusím k nim jít nebo ony k nám. Prostě nám to vyhovuje všem, až budou samy chtít, přestěhujeme jim jen postele a bude ![]()
Jdu si pro radu co s naším pětiletým klukem. Defacto nikdy nespal sám v pokojíčku. Nejdřív spal u nás v ložnici, cca ve 3 letech jsme ho přestěhovali do pokojíčku. Tam ale nedokázal spát sám celou noc a pořád nás vyvolával. Většinou to skončilo tím, že manžel tam za ním šel a stále častěji tam u něj usínal a spal s ním až do rána. Pak se narodilo mimčo a to se mnou zůstalo v ložnici a manžel se postupně přestěhoval do pokojíčku za tím starším. Manžel spí na svojí posteli v pokojíčku, ale i tak mu syn do té postele několikrát za noc leze. Manžel už s ním v jedné posteli ale spát nechce, protože ani to není záruka celé prospané noci, navíc malej pořád kope, šátrá rukama, nohama…takže neskutečná otrava. Navíc se syn v noci pořád budí a ani neví co chce. Jednou se budí na wc, ale to ostatní je, že se chce přemístit k tátovi to postele nebo ani neví co chce. Občas se stává, že se probudí a řve a nedokáže říct proč a co chce (děsy to nejsou, ty jsme prožívali mezi 3 a 4 rokem). Štve mě, že si ani na to wc nechce dojít sám, musíme ho tam v noci doprovázet. Poradíte někdo co s ním? Hlavně manželovi už zoufale chybí prospaná noc a nechat se 5tiletým dítětem budit 5× za noc je fakt už moc.
@Colombina A nedělá to proto, že chce být s tebou a miminkem? Vzala bych ho k sobě, syn skoro 6let taky špatně spí, nikdy nespal celou noc ale ví, že má být potichu. Noční děsy měl taky, ale okolo těch 3 let…pak žárlil na miminko a když byl v noci se mnou, přestal dělat naschváli a bráchu budit
@axaxa píše:
@Colombina A nedělá to proto, že chce být s tebou a miminkem? Vzala bych ho k sobě, syn skoro 6let taky špatně spí, nikdy nespal celou noc ale ví, že má být potichu. Noční děsy měl taky, ale okolo těch 3 let…pak žárlil na miminko a když byl v noci se mnou, přestal dělat naschváli a bráchu budit
Když není manžel doma, tak usíná ve své posteli, ale budí se pořád. Dojdu za ním do pokojíčku, dám ho vyčůrat, uložím, jdu si lehnout, za pět minut kvičí, dojdu za ním, pohladím, něco řeknu, začne kvičet za další čtvrt hodiny a takhle je schopný to dělat několikrát. Nakonecc to skončí tím, že jde k nám do postele, ale tam se budí taky a hlavně i mně, protože kope a osahává.
Ještě jsem vlastně zapomněla napsat, že my víme, že je schopen lepšího spánku. Bohužel jsme na to přišli tak, že když měl syn jednou nějaký průser a věděl, že si to nemůže u nás ještě zhoršit, tak si i v noci dokázal na wc dojít sám a spát sám v posteli celou noc. Takže podle mě jsme si ho rozmalili, ale už nějak nedokážu odhadnout jak moc neústupní v jeho samostatném spaní bychom mohli nebo měli být. ![]()