Spánkový režim pro kojence

2.1.24 22:26

Spánkový režim pro kojence

Ahoj, chci se zeptat na nějaké tipy a zkušenosti.
Všude čtu, jak je důležité, aby mělo miminko pravidelný režim. Mému synovi je 2,5 měsíce a režim zatím žádný nemá. Nevím, jak ho udělat, když spí jak dlouho chce (už ho nebudím), kojí se kdy chce. Někdy kratší dobu a někdy delší. Sám docela hezky už rozlišuje den a noc. V noci se budím jen jednou, dokáže spát klidně 4 hodiny. Nicméně „rady“ říkají, že by mělo zalehnout v nějaký čas a ideálně to podpořit večerním rituálem - koupáním.
Opět: Když mi jednou spí déle přes den a jednou kratčí dobu, jak mám dodržet nějaký čas usínání? A hlavně koupání podle nových poznatků vůbec nemá být každý den, ale ideálně 2-3 týdně. Řekli nám to i v porodnici. Časté koupání a mazání není pro pokožku dobré (ani u dospělého člověka) a přehnaná péče a dezinfekce může zvýšit riziko autoimunitního onemocnění. Zkusila jsem tedy alespon začít ho převlékat do „pižama“, v noci nerozvěcet nebo jen slabě. U přebalování a převlékání pak pouštím ukolébavku z mobilu. Jenže další problém, co mám je, že mi miminko usíná nejčastěji na prsu. Napije se a usne a manžel ho odnese vleže do postýlky. Případně když pláče nebo se budí, tak zabere chození se zavinovačkou. Jenže tady se člověk zas dočte, že se má dítě někdy nechat vyplakat (asistovaně, ne samo vyřvat), že usínání s prsem pak dítě naučí, že neusne jinak. A je pravda, že když bych ho dala bdělé do postýlky, protože je čas jít spát, tak bude rodeo.
Co s tím? :(
v jakém měsíci jste začali dělat řád? Jak rychle se to podařilo? Co pomáhá jako rituál kromě koupání a jak sjednotit časy?
 Díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
16221
2.1.24 22:31
@erza scarlet píše:
Všude čtu, jak je důležité, aby mělo miminko pravidelný režim. Mému synovi je 2,5 měsíce a režim zatím žádný nemá. Nevím, jak ho udělat, když spí jak dlouho chce (už ho nebudím), kojí se kdy chce. Někdy kratší dobu a někdy delší. Sám docela hezky už rozlišuje den a noc. V noci se budím jen jednou, dokáže spát klidně 4 hodiny. Nicméně „rady“ říkají, že by mělo zalehnout v nějaký čas a ideálně to podpořit večerním rituálem - koupáním.
Opět: Když mi jednou spí déle přes den a jednou kratčí dobu, jak mám dodržet nějaký čas usínání? A hlavně koupání podle nových poznatků vůbec nemá být každý den, ale ideálně 2-3 týdně. Řekli nám to i v porodnici. Časté koupání a mazání není pro pokožku dobré (ani u dospělého člověka) a přehnaná péče a dezinfekce může zvýšit riziko autoimunitního onemocnění. Zkusila jsem tedy alespon začít ho převlékat do „pižama“, v noci nerozvěcet nebo jen slabě. U přebalování a převlékání pak pouštím ukolébavku z mobilu. Jenže další problém, co mám je, že mi miminko usíná nejčastěji na prsu. Napije se a usne a manžel ho odnese vleže do postýlky. Případně když pláče nebo se budí, tak zabere chození se zavinovačkou. Jenže tady se člověk zas dočte, že se má dítě někdy nechat vyplakat (asistovaně, ne samo vyřvat), že usínání s prsem pak dítě naučí, že neusne jinak. A je pravda, že když bych ho dala bdělé do postýlky, protože je čas jít spát, tak bude rodeo.
v jakém měsíci jste začali dělat řád? Jak rychle se to podařilo? Co pomáhá jako rituál kromě koupání a jak sjednotit časy?
Díky

Syn má rok a 4 měsíce. Do neceleho roku usinal u prsa večer. Nejdřív v náručí, pak jsem ho přenesla do postýlky, později usinal u prsa, že byl u nás v posteli a teď chodí lehnout s tátou. Koupeme tak co 3 dny a vyloženě přesně časově rituály jsme nikdy neměli. Vždy je to cca. Ale někdy rozdíl hodiny třeba. Podle toho, kdy vstane ráno, nebo kdy je zase unavený, atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
438
2.1.24 22:36

Ahoj.
Náš syn neměl žádný režim od narození až do nějakých 1,5 let.
Každé dítě je jiné, ale myslím si, že ten režim si udělá sám.
Jsou mu teď 2 roky a ráno vstává mezi 7-8h. Nasnídá se, pomůžu s převlékáním a jde si hrát. Celý den má přísun něčeho k zakousnutí a pití. Samozřejmě když jí, tak ho učím, aby u toho seděl. Po obědě mezi 12-13h jde spát a vstává kolem 14:30- 15h. Jdu si s ním hrát, učím ho novým věcem, nebo jdeme na procházku. Večeři má v 18:30 a v 19h koupání. Po koupání si dá ještě zeleninu, nebo ovoce a kolem 20:30 jde spát s flaškou mléka.
Syn od narození celou noc spal, nikdy jsem ho nebudila na kojení, ani přes den.
Ale znám takové blázny, co linkují celý den svému dítěti. Kdy bude vstávat, kdy bude kojit (pokud kojí), kdy bude jist a pít, co v daný čas má dělat, kdy bude spát ( dítěti se nechce spát, ale ta máma ho bude i dvě hodiny uspabat, protože by měl jít spát) apod. Což si myslím, že to dítě je chudák.
Ale každého věc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
438
2.1.24 22:38

Jinak od narození spí syn sám v pokojíčku. Žádné uspávání, nakojila jsem a dala do postýlky. Nikdy s námi nespal v posteli, nebo že bych ho musela nějak uspávat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2.1.24 23:06

@Dahlia0409 @Rézina7
díky moc za názor.
Já právě mám taky malého na prsu a usne. Ale s tou postýlkou to sám nedává no. Když ho položím usnutého, tak je v pohodě a spí. Někdy se zavrtí a spí dál. Ale musí být hodně nalomený, jinak v postýlce sám neusne. Máme ted mini postýlku v ložnici. V posteli s námi nespí, spal asi 4× vždy ráno, když jsem byla unavená a prostě jsem si ho vzala na kojení k nám a usnuli jsem pak oba. Až se začne přitahovat a sedat si, přemístíme ho do jehko pokojíčku do velké postýlky.
Ale jsem ráda, že obě dvě jste nechali režim až na později. Trochu mě to uklidnilo :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2357
2.1.24 23:12

Mam dceru necele 4 m.ze zacatku zadny rezim, totalni chaos. Kdyz mi nekdo rekl, zda mame nejaky rezim, tak jsem myslela ze vylitnu z kuze.
Nyni mame rezim jen pred spanim. V 19 h koupani nebo otiracka, cca 19:20-19:30 krmeni a v 19:40 vetsinou uz lezime. malou polozim v zavinovacce vedle sebe na postel a cekam az usne, pak presunu do postylky.
Pres den spi v kocarku, malokdy usne doma (jedine v kosiku po uvozeni) a posledni dny je pres den urvana, to nebyvala :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
616
2.1.24 23:31

Jo jo, informační exploze. Matky (vlastně kdokoliv s připojením k internetu) jsou vystaveny přílivu informací, které si často zcela protiřečí. Taky jsem četla, pátrala, zkoumala a dospěla k závěru, že někdy je nejlepší se na to vykašlat. Pozoruj své dítě, vylaď si svůj systém a především se hoď do pohody, děti jsou v mnohém překvapivě odolné. Když je budeš koupat 2× týdně, je to OK. Ale když budeš mít vodníčka, který to miluje, proč nekoupat krátce denně? Protože by se mělo, by se nemělo? Nemělo by se uspávat u prsu. Proč ne? Že se to nenaučí jinak? Tak časem budeš muset koupit větší postel, aby se k vám vešla i jeho manželka. Rozumíš, kam tím mířím? ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2721
2.1.24 23:59

Nesouhlasím prakticky s ničím, co píšeš. Pokud chceš jakýsi režim, musíš ho přizpůsobit tomu dítěti a soustavně měnit, jak se mění zvyklosti dítěte. A nebo se na režim vykašlat.
Usínání u kojení a spaní u mámy je ideální. Až si začne sedat, nebo co píšeš, dost možná se od tebe nebude chtít hnout, v noci se bude budit atd., takže s plány na vlastní pokojíček bych brzdila.
Koupání ok, ale samozřejmě spíš záleží na tom, nakolik je „špinavý“ a nakolik se mu koupání líbí.
No prostě neřeš často nesmyslné rady a dělej, co vyhovuje chlapečkovi a tobě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
3.1.24 00:30

Vzdyt to jsou vsechno nesmysly.

Delej co funguje!!

U miminka je dulezite si ho napozorovat a naucit se odhadnout, co zrovna potrebuje, jestli uz je unavene na spani, jestli chce jeste koukat, jestli chce nosit, nakojit, znovu nakojit.. je dobry vnimat jeho potreby a tak nejak nenasilne se s tim sladit.

Rezim ve smyslu „v sest najist, v sedm spat“ je nesmysl a zbytecny stres pro vsechny.

Usinani u prsa je skvela vec, jak miminko uspat. Super ti to funguje, tak to delej.
Jasne ze pozdeji bude usinat zase jinak. Ale na to je casu dost.

Vnimej svoje miminko a delej to podle nej.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13010
3.1.24 00:41
@erza scarlet píše:
Opět: Když mi jednou spí déle přes den a jednou kratčí dobu, jak mám dodržet nějaký čas usínání? A hlavně koupání podle nových poznatků vůbec nemá být každý den, ale ideálně 2-3 týdně. Časté koupání a mazání není pro pokožku dobré (ani u dospělého člověka) a přehnaná péče a dezinfekce může zvýšit riziko autoimunitního onemocnění. Zkusila jsem tedy alespon začít ho převlékat do „pižama“, v noci nerozvěcet nebo jen slabě. U přebalování a převlékání pak pouštím ukolébavku z mobilu. Jenže další problém, co mám je, že mi miminko usíná nejčastěji na prsu.
Díky

děti jsem měla hodně režimové, hlavně to první, dle mě je to povaha, i dnes miluje svůj režim, svoje večer ve stejnou dobu si vlézt do vany a. t. d…

už tehdy, neznaje modní poznatky jsem večerní koupání občas vynechala, ale na dítěti bylo vidět, že miluje svůj režim, a tak se spíše koupalo, nakrmilo, šlo spát, denně stejně a ve stejnou dobu, s rituálem, říkankou a. t. d… a dítě spokojené až až

něco jako řád jsme začali dělat cca ve 2 měsících…vydržel cca do roka, pak se rozbil, ve smyslu, že se dítě začalo budit x krát v noci na kojení a nespalo…toto proběhlo u všech stejně

ale každé dítě je jiné, ne každé jedno je vyloženě režimové…ty moje docela byly, hlavně to první…ten klid, ten mír, když byl jeden den podobný jak druhý a jelo se v zavedených kolejích :mrgreen:, to je vyloženě povaha…dnes už to vidím přesně, je prostě takovej a byl už od mimina…akorát mi nikdo k němu nezabalil návod, musela jsem to vykoukat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13010
3.1.24 00:45

P, s, u nás se dokonce i kojilo po cca 3 hodinách, vždy jen z jednoho prsa, takže na střídačku, nějak tak to vyšlo, zavedlo se a už se u toho zůstalo…děti rostly pěkně, nikdy žádné koliky, řvaní, kroucení se, nikdy žádná lahvička jen kojení… :nevim: přesto to není univerzální recept pro každého, u nás to nějak kupodivu fungovalo… :think:…neznala jsem co je to brečet a naříkat, jako kojenec a kroutit se a hodinu plakat…jej

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68940
3.1.24 07:58

Ráda? Méně číst :lol: Každé dítě je jiné, to je asi jediné všeobecné moudří, co lze říci. Poslouchej svoje dítě a poslouchej sebe, co ti vyhovuje. Jste spokojeni? Dítě je v pohodě, přibírá, netráví půl dne pláčem? Tak pokračuj v tom, co děláte. Věnují mu maximum lásky a blízkosti, co jen potřebuje. Je to malinké miminko, kdo jiný na světě už by měl mít nárok na to řídit si život dle svých potřeb? A hlavně ho nenechavej vyrvat, prosím. Vždyť je to miminko.
Mám dvě děti. Každé naprosto jiné. Režim si určovaly samy a občas se ze dne na den měnil a mně nezbylo, než se přizpůsobit. Starší už je na gymplu a i když mu bylo jako mimcu dopřáno usínat si, jak potřebuje, kupodivu večer usně a ráno vstane, jak jen provozní doba instituce velí. Ale ano, jsou i mimca, kterým režim velmi vyhovuje a jeho nastavení se nebrání, tak proč ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6654
3.1.24 08:31

@erza scarlet neblbni ;) proste vnimej potreby sveho miminka a snaz se je uspokojit. Nejlepsi je jit cestou nejmensiho odporu, usetrite si tim nervy vsichni. Rezim je fajn pro deti, ktere ho potrebuji a ver, ze si ho tve dite casem vytvori samo. Nema smysl mu cpat nejake sve predstavy o rezimu, navic ty mas jeste hrozne malinke miminko, to si nejaky svuj rezim zmeni jeste mockrat. Muj syn byl do roka zcela nerezimove dite, nejaky pevnejsi rezim, ktery vyzadoval, si sam vytvoril az nekdy kolem roka a pul.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3017
3.1.24 08:38

V tomhle věku dětí jsem je měla v kuse na prsu a na žádný režim nešlo ani pomýšlet.
Snažila jsem se akorát pouštět u posledního večerního kojení tu samou písničku a mít už tmu a v noci nerozsvěcet.
Starší si pak kolem 5 měsíců zvykla chodit spát v půl sedmé a to jsem se radovala jak jsem nastolila ten režim a že to je určitě těma „opatřeníma“.
Do chvíle, než to později ze dne na den přestalo a začala usínat na delší noční spánek před devátou.
Mladší začal usínat tak nějak v pravidelný čas až kolem roku.
Dokud fungovalo nakojit a pak přeložit do postýlky, dělala jsem to tak.
Později jsem zkoušela bílý šum, čtení pohádky, zpívání, hlazení po bříšku..
S první to šlo hůř a pár večerů se vztekala, ale byla jsem u ní a dokola jí mazlila a ukládala do lehu, až to nakonec vyšlo.
Mladší se nevzteká, ale zkouší jestli by z toho nešlo vytřískat ještě nějakou zábavu, tak dělám to samé -pokládat, zpívat..
Ve velké posteli nechtěli spát ani jeden. Žádný zázračný rituál a železný režim neměli, protože to nefungovalo.
Dokud usíná na prsu, tak to vůbec neřeš-vždyť je to sotva odrostlý novorozenec.
Až se časem večer napije a po přeložení do postele už spát nebude, můžeš zkoušet jak uspávat jinak : )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6180
3.1.24 09:37

U starší režim byl prakticky od narození, u mladší kolem dvou tří měsíců - ale my jsme s manželem oba taky takoví, takže jsme prostě ty mimina nějak nenásilně směřovali k tomu, aby se přizpůsobily chodu rodiny. Ne na minutu přesně, ale aby ten den měl nějakou strukturu a řád. Starší se dokonce hlásila na kojení každé cca tři hodiny a spala sama v postýlce, mladší se kojila první rok furt a spala s náma, teď ve skoro dvou a půl letech usne v pokojíčku se sedmiletou ségrou a buď mnou nebo manželem (přečteme pohádku a sedíme s nima než usnou) a stejně se o půlnoci přesune k nám.

Nejlepší je moc to netlačit a dělat tak, jak je tobě a miminu přirozený :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí