Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@petulagabi píše:
já vim:-)jen mě to nepřišlo tak děsný, prostě je vzteklej, zpruzelej, má svojí hlavu, nic se mu nelíbí, nic se mu nechce, když je to jen období, tak se určitě ještě několikrát objeví:-)
to právě doufám, že to je jen období, ale červíček hlodá. Mě třeba ráno totálně dožralo jak stál v té koupelně a kouká na vodu tečící z vany ven a nezastaví to, když vylije flašku nezvedne ji. Ničeho si neváží-viz. rozbitý ovladač-vypnu tv s tím, že tedy nic nebude-no a stejně mi ji zítra pustíš. ![]()
@PraženáKukuřice píše:
Co to je prosim „fucní se“?
nafukuje. ![]()
@Katchus píše:
Někde jsem četla, že chlap se nedá vychovávat, ale jen trénovat
No u nás tento stav úspěšně přetrvává již jedenáct let a přes moji nejlepší snahu se neměníTakže to nechám na nějakou snachu
Takže smíření se s tím je řešením ![]()
@Paradise píše:
to právě doufám, že to je jen období, ale červíček hlodá. Mě třeba ráno totálně dožralo jak stál v té koupelně a kouká na vodu tečící z vany ven a nezastaví to, když vylije flašku nezvedne ji. Ničeho si neváží-viz. rozbitý ovladač-vypnu tv s tím, že tedy nic nebude-no a stejně mi ji zítra pustíš.
ale mě příjde, že prostě charakterizuješ normální zdraví dítě:-)nebo mám štěstí, že mám okolo sebe jen čertíky:-)buď ráda, že je zdravej a obrň se trpělivostí, oni mu to pak jeho děti vrátěj:-))je jasný, že seš třeba unevaná z péče o druhýhoo prcka a potřebuješ si odpočinout, já když v noci taky nespim kvůli kojení, prdíkům, tak jsem nepříjemná a pak okolí je nepříjemný na mě, zapoj o péči rodinu
Hele kdybych měla ráno vstávat na budíček a hned se někam vypravovat, taky budu koukat do blba..v tom lepším případě, v horším všechny pošlu do pr.. ![]()
@petulagabi píše:
Jak si o něm psala ten příspěvek, tak mi přišlo, že seš na něj nabroušené, tak nějak neosobně, ale to je jen dojem, jako by si psala o dítěti sestry nebo tak..
já se snažila zhustit to do co nejkratšího příspěvku, aby z toho nebyl román. Spíš mě to mrzí, dřív jsme spolu vycházeli líp, byli jsme parťáci a teď se musím stavět do té zlé role rodiče a trochu mě to rozhodilo, ale vím, že když povolím, tak bude ještě hůř. Vždy jsem stavěla pevně mantinely, měl chvilkové období než si zvykl a přijal to a bylo to ok, ale teď
S tím sourozencem mě to ani nenapadlo, řešila jsem toto hodně, když jsme přišli z porodnice a než jsme se zajeli, ale nenapadlo mě, že by to mohlo být i takto zpětně, zkusím na tom zapracovat, mladšího dám víc manželovi a uvidíme.
@Paradise píše:
já se snažila zhustit to do co nejkratšího příspěvku, aby z toho nebyl román. Spíš mě to mrzí, dřív jsme spolu vycházeli líp, byli jsme parťáci a teď se musím stavět do té zlé role rodiče a trochu mě to rozhodilo, ale vím, že když povolím, tak bude ještě hůř. Vždy jsem stavěla pevně mantinely, měl chvilkové období než si zvykl a přijal to a bylo to ok, ale teďS tím sourozencem mě to ani nenapadlo, řešila jsem toto hodně, když jsme přišli z porodnice a než jsme se zajeli, ale nenapadlo mě, že by to mohlo být i takto zpětně, zkusím na tom zapracovat, mladšího dám víc manželovi a uvidíme.
za zkoušku nic nedáš, těžko říct, jestli se u něj plně rozvinula jeho osobnost, nebo zkouší co mu dovolíte, nebo je to reakce na miminko, určitě to musí být těžké, ještě s dalšim prckem..ve školce se mu líbí?
Jo ve školce je spokojený od začátku-spíš dostanem vynadáno, když pro něj přijdeme brzy. Má kroužky, aby přišel do kolektivu a neměl jednotvárný režim celý týden. Snažím se s ním něco podnikat, abysme neseděli na prdeli, chodíme do knihovny, do cukrárny, na brusle, na hřiště, se sousedovic klukama mají pod barákem postavený bunkr, s dědou chodí obhospodařovat zvířectvo a o víkendu,.když je muž doma tak buď někam jedem nebo děláme geocasching.
Asi to moc řeším, chci stejně jako každá máma vychovat slušného člověka a mám strach, abych nepochybila ![]()
@Paradise píše:
Jo ve školce je spokojený od začátku-spíš dostanem vynadáno, když pro něj přijdeme brzy. Má kroužky, aby přišel do kolektivu a neměl jednotvárný režim celý týden. Snažím se s ním něco podnikat, abysme neseděli na prdeli, chodíme do knihovny, do cukrárny, na brusle, na hřiště, se sousedovic klukama mají pod barákem postavený bunkr, s dědou chodí obhospodařovat zvířectvo a o víkendu,.když je muž doma tak buď někam jedem nebo děláme geocasching.Asi to moc řeším, chci stejně jako každá máma vychovat slušného člověka a mám strach, abych nepochybila
tak mě to sedí na tu regresi, vyžaduje pozornost, chce aby ses o něj starala stejně jako o miminko, nebo ty si potřebuješ odpočinout, nabrat energii, abys na něj třeba nebyla zbytečně nervózní
A bude hur a hur
. Je to normalni. Dceru tohle obdobi preslo a opet s evratilo. Ted je ji 10 let a je to tak dvojnasobek toho, co predvadela v tech 4. letech ![]()
@petulagabi píše:
tak mě to sedí na tu regresi, vyžaduje pozornost, chce aby ses o něj starala stejně jako o miminko, nebo ty si potřebuješ odpočinout, nabrat energii, abys na něj třeba nebyla zbytečně nervózní
Energii ani nabírat nepotřebuju, mimčo je hodný i v noci se vyspím. Ani bych neřekla, že jsem zbytečně nervozní-už jsem se to naučila držet v sobě a pustit to ven osamotě, ale spíš jde o to, že jak teď po něm častěji vyžaduji splnění nějaké věci, tak on se na mě nafucní a já i když se rozkrájím, tak než on vychladne a přijde, tak s ním nic nesvedu-spíš mi předvede nějaký ten naschvál (zalže, apod.)ještě se přifoukne a takhle to jde dál.
Ale jak nad tím teď uvažuju, dnes jsme v knihovně byli bez mimča a tam s ním byla naprostá pohoda.Asi si budem muset udělat solo jízdu vícekrát, aby mě měl taky jen sám pro sebe.
@Paradise píše:
Energii ani nabírat nepotřebuju, mimčo je hodný i v noci se vyspím. Ani bych neřekla, že jsem zbytečně nervozní-už jsem se to naučila držet v sobě a pustit to ven osamotě, ale spíš jde o to, že jak teď po něm častěji vyžaduji splnění nějaké věci, tak on se na mě nafucní a já i když se rozkrájím, tak než on vychladne a přijde, tak s ním nic nesvedu-spíš mi předvede nějaký ten naschvál (zalže, apod.)ještě se přifoukne a takhle to jde dál.Ale jak nad tím teď uvažuju, dnes jsme v knihovně byli bez mimča a tam s ním byla naprostá pohoda.Asi si budem muset udělat solo jízdu vícekrát, aby mě měl taky jen sám pro sebe.
tak to vyspání závidim, to já se teda v noci nevyspim:-))moje druhý dítě by bylo chudák, kdyby nějaký bylo:-)takhle to odnáší jen partner:-)tak zkus s nim trávit čas sama, předtim si byla jen jeho, teď se o tebe musí dělit
@Paradise Připadá mi jako normální pětileté dítě. V žádném případě to není hyperaktiv. Tak malé děti ještě moc nelžou, jen fantazírují. Jestli se nějak změnil tak má možná období vzdoru. Plno maminek se bojí jak to děti zvládnou ve škole třeba s oblékáním a tak. No holt děti chodí neupravené ze školy. Bydlela jsem u školy a dost jsem se bavila. Ráno holčička načesaná upravená, odpoledne rozcuchaná, culíka na půl dole, sukni v kalhotkách, tašku táhla za sebou po zemi…to je normální. (ne že by to rodiče měli přecházet jen tak) Ráno jsem dělala to že jsem mu natáčela budíka za jak dlouho si má co obléknout. (stopky) Dala jsem vždy víc času aby měl radost že byl rychlejší.