Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj všem,
Minulý týden mi volal gyndař, že výsledky z cytologie vyšly špatně, že jsou tam patrné nějaké změny a že mám přijít na kontrolní vyšetření za 4 měsíce a na test na HPV infekci. Dost mě to sebralo. Už kvůli tomu, že jsem něco zlého tušila. Před rokem a půl jsem porodila 3.dítě a nikdy nebyly žádné problémy. Ale poslední půlrok jsem často krvácela po sexu. Nebo aspoň špinila. I menses mám silnější. Na gyndě jsem to říkala, dělal kultivaci a byla v pořádku. A pak volal tu cytologii.
Další věc je, že před 3 lety mě manžel nakazil jeho oparem, který měl na rtu a já mám od té doby tak 2× do roka opar také, ale ne na rtu že jo. I proto prý je nutný ten test na HPV.
A proč to píšu.. Nemáte některá podobnou zkušenost? Co mě čeká nebo jestli je to průser? Nebo se to může ještě zlepšit?
Taky mi takhle volali, špatná cytologie. Nakonec jsem musela na konizaci děložního čípku a byla jsem 2 roky sledována v centru onkologické prevence. Teď jsem naprosto v pořádku ![]()
Držím palce aby vše dopadlo co nejlíp.
@Lamantin A taky jste měla nějaké problémy k tomu? A jak to probíhalo od těch prvních špatných výskedků? Omlouvám se za tolik otázek, jen se bojím 🤷♀️
Já chodila co půl roku na kontrolní stěr. Po skoro 2 letech mi konečně výsledky vyšly v pořádku. Ale žádné špatné tušení jsem neměla.
Já měla změny na čípku a to až takové, že jsem 2019 musela na konizaci. Od té doby je vše v pořádku a jsem podruhé těhotná.
Pokud jste hlídaná, chodíte na kontroly pravidelně a poctivě, bude to v pohodě ![]()
@Suelinda jj, to chodím, ale stejně mě to rozhodilo no 🤷♀️ Zase si říkám, že kdyby to bylo tak zlý, tak nečekají 4 měsíce na další stěry, ale dělo by se něco hned…
![]()
Žádné problémy jsem předtím neměla, šla jsem na klasickou prohlídku a pak mi volali že cytologie nedopadla dobře, doktor mě poslal na vyšetření do nemocnice kde mi řekli že je potřeba odstranit tu postiženou tkáň. Dělali mi ji v celkové anestezii, kus tkáně poslali na patologii, rakovina se nepotvrdila. Pak už jsem chodila jen kontroly. Ale co jsem si tak zjišťovala od lékařů tak není vždy nutná konizace i když cytologie nevyjde úplně dobře. Někdy prostě jen častěji kontrolují a nakonec je vše ok. Myslím že vás může trochu uklidnit to, že vás doktor nepotřebuje vidět hned ![]()
@crazymisha píše:
Ahoj všem,
Minulý týden mi volal gyndař, že výsledky z cytologie vyšly špatně, že jsou tam patrné nějaké změny a že mám přijít na kontrolní vyšetření za 4 měsíce a na test na HPV infekci. Dost mě to sebralo. Už kvůli tomu, že jsem něco zlého tušila. Před rokem a půl jsem porodila 3.dítě a nikdy nebyly žádné problémy. Ale poslední půlrok jsem často krvácela po sexu. Nebo aspoň špinila. I menses mám silnější. Na gyndě jsem to říkala, dělal kultivaci a byla v pořádku. A pak volal tu cytologii.
Další věc je, že před 3 lety mě manžel nakazil jeho oparem, který měl na rtu a já mám od té doby tak 2× do roka opar také, ale ne na rtu že jo. I proto prý je nutný ten test na HPV.
A proč to píšu.. Nemáte některá podobnou zkušenost? Co mě čeká nebo jestli je to průser? Nebo se to může ještě zlepšit?
Ja to mela pred 10 l prednador.stav, displazie. Konizace, rekonizace, Hpv prokazano, semtan nejaka jina zmena, ale onkol. negat. Pak zmeny ustaly a hpv zmizel…celou dobu sledovaa.
@crazymisha píše:
@Suelinda jj, to chodím, ale stejně mě to rozhodilo no 🤷♀️ Zase si říkám, že kdyby to bylo tak zlý, tak nečekají 4 měsíce na další stěry, ale dělo by se něco hned…![]()
Většinou se to prostě jen hlídá a nic z toho není. A když náhodou, udělá se konizace. Nechci to zlehčovat samozřejmě, ale v dnešní době, když chodíte pravidelně, tak v podstatě o nic nejde. Navíc to má každá druhá, málokdo dnes nemá hpv vir…změny na čípku jsou tak velmi časté, naštěstí žijeme v této době ![]()
@crazymisha píše:
Ahoj všem,
Ale pravda je, ze jsem nekrvacela
Já krvácím už několik let a doteď se nepřišlo na to, čím to může být. Měla jsem vřídek na čípku, ale intaktni, už ho nemám. Mám myomy, ale neprorustaji, takže tím prý ne. Pravidelně chodím na kontroly a cytologie vždy v pořádku. Test na Hpv taky. Prý to může být vysokou a citlivou sliznicí. Po nasazení HA se to trochu zlepšilo. Ale nezmizelo. Za pár dní jdu zas na kontrolu, tentokrát k jinému Dr, už třetímu. Třeba na něco přijde. Je to nepříjemné a protivné.
Také mi to vyslo špatně, takže me doktorka pozvala za 3mesice znovu na cytolku..po těch 3mesicich zase špatně takže jsem šla do centra onko prevence. Tam naznano ze je potřeba konizace..byla to fik fik během 5min nebylo co dělat, nebolelo nic jen nepříjemný zápach a ten pocit ze mate “uzemenej zadek” a nesmíte ho zvednout 😅 😂dle výsledku odebráno všechno špatné, za další 3 měsíce další kontrola v COP..potom zpět ke gyndarce..jediný problém mi to delalo u porodu, kde kvůli zjizveni čípku jsem se neotevirala podle tabulek, pomohl až epidural:-)..od te doby všechny výsledky v poradku..bylo to nepříjemné období, nicméně sám doktor z COP(jedna z největších kapacit) mi řekl, ze pokud zena chodí alespoň jednou za rok na prevenci, tak je sance na špatný průběh mala;-) ze většinu špatných konců má pouze ve chvíli, kdy zena “zapomínala” par let chodit na prevenci
@crazymisha jsem 8 měsíců po konizaci celý život cyto v pořádku pak mi Dr udělala HPV vyšel pozitivni( 45 jeden z tech akresivnich )byla jsem COP centru na podrobnější vyšetření zjištěno nález na čípku byl tak jsem šla na konizaci v lokální anestezii do 20 min jsem šla domů a měla 6 neděli 14 dní klidový režim nic netahat atd…teď jsem byla na cyto vše ok (ale nevěřím ji tak si nechám udělat lepší cyto) HPV v lednu test zda mám ci ne
@crazymisha píše:
@Lamantin A taky jste měla nějaké problémy k tomu? A jak to probíhalo od těch prvních špatných výskedků? Omlouvám se za tolik otázek, jen se bojím 🤷♀️
Ahoj, já to měla podobně jako ty. Ale vzali mě hned na konizaci a tam objevili zhoubný nádor… nepravidelne krvácení jsem měla měsíc, pak následovaly operace, ozarky, lazne a teď jsem sledovaná co 3 měsíce na onkologii, 37 let, tři děti
Opar na rtu je herpes simplex a není to stejný kmen, který způsobuje genitální opar. Ten je pohlavně přenosný - HPV. Ne?