Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Zdravím. Je mi 24 let a od minulého týdne jsem začal mít problém s vyslovovaním S, Z, C. Nechápu to 😃. Mluvení mi nikdy nedělalo žádný problém a teď se mi slova s těmito písmenky špatně vyslovují. Začal jsem si toho všímat cca před týdnem na dovolené. Když se na to zaměřím a chci nějaké slovo s těmito písmenky vyslovit, tak to jde, ale cítím, že se mi to nepohodlně říká. Jako bych hodně namáhal jazyk. Lidi kolem říkají, že si u mého mluvení nevšimli žádné změny. Když ale normálně mluvím a nesoustředím se na to, tak mi přijde, že slova s těmito písmenky vyslovuji nějak špatně. Nemá s tím někdo nějaké zkušenosti, popřípadě rady, co s tím dělat? A nenapadá někoho, co to mohlo zapříčinit 🤔? Moc děkuji za odpovědi.
Zajdi na ORL a pokud nemas neco zdureleho v krku, tak na neurologii. Logoped je kdyztak i pro dospele, ale vysetrit by se to melo, pokud se to samo rychle neupravi (a mozna i v tom pripade).
Jak jsi na tom s osmičkami /zuby moudrosti/? Nezačaly ti teď teprve růst a nedostal se tvůj skus do jiného postavení…? Když se trochu změní skus, tak se může změnit i výslovnost - osobní zkušenost.
@vulpes Děkuji moc za odpověď. Když jsem byl naposledy u zubaře, tak mi dělal rentgen a říkal, že ty osmičky budeme hlídat, že tam můžou časem dělat problémy 🤔. Můžu se zeptat, jakým způsobem vám to přesně změnilo výslovnost? Popřípadě, jaké bylo řešení?
@Jacob815 píše: Více
já mám ten problém, že když rovnátky srovnám předkus, tak jsem s výslovností v pohodě, ale když se mi následkem okluze ty zuby rozjedou a udělá se mi výraznější předkus, tak už tam špatně dotlačuji R a vnímám v řeči, jak ho sice technicky umím, ale přesto mi začne dělat problémy a začne znít dívně. Taky jsem v dětství dlouho ráčkovala a spravilo se to až korekcí toho předkusu - bylo to pro ten jazyk prostě daleko.
@vulpes Aha jasně. No já mám zuby celkem rovné a zubař si to vždycky chválí 🤔. Já fakt netuším, čím by to mohlo být. Ty osmičky se mi ven nedostaly, to bych nejspíš viděl nebo alespoň cítil. Že by se třeba nějak pohly a změnilo se to postavení čelisti?
@Jacob815 to jestli jsou rovné nebo křivé je úplně jedno… jde o okluzi a skus, o postavení čelistí. To se může měnit stále, růst dalších zubů do toho pochopitelně zasahuje nejvíc