Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Jondinko, děkuju
. U nás je ovšem problém na obou frontách, takže by nám to moc nepomohlo
. Tak zítra ![]()
no není to zrovna levná záležitost, ale vyzkoušet se má asi všechno. díky za rady. a vám to pomohlo? nebo znáš někoho komu jo?
a vám se nakonec podařilo otěhotně přirozeně? a jaké byly prognózy lékařů?
no mě je doporučila kamarádka,a těm to nabídl lekář spg. pak ale stejně byli na umělim,já nevím,myslím co jsem četla že někomu vitamíny pomůžou a někomu vůbec.nevím jestli nám pomohli, protože manža je začal brát 2 krát denně asi 10.3 plodny den jsem mělala cca27-28.3 a nejspíš se to povedlo 11.4 jsem to měla dostam a nic jenže pět dní před tim jsem byla na ultrzvuku a to mi doktor našel malou cystu ani né 3 cm říkal že to nic není,je fakt že jsem v životě cystu neměla až tet,tak doufám že test nevyšel pozitivní díky ní
no uvidím zítra…Jinak doktor mi říkal že si nemám s manžou co vyčítat že za to můžu i já ale neřekl proč tak myslim jestli to neřekl kvůli té cystě.Ale četla jsem mnohopříspěvků od holek co se jim na začatku těhu udělala cysta a bylo s toho mimo,tak doufám že jsem ten případ taky…doktor řekl že nám dá ještě tři měsíce na snažení a pak že nás doporučí do caru,prej kdyby se to povedlo tak by to byl nejspíš zázrak,ale že tam pár taky takovích měl
jo a ještě mi řekl at si koupim vitamin E 200mg femibion 800 a nějaky leky agnucaston jedno balení stálo 150 a měla jsem 2,vzala jsem si stoho 3 prášky a pak jsem zjistila na testu //
Ahoj všem.
Tak jen jsem chtěla napsat,že my se snažíme o miminko 5 tým rokem.
To,že máme horší spermio,jsme zjistily až vloni na jaře.Do té doby jsme to nějak neřešily (jedno dítě už mám,tak jsem si nemyslela,že nějaký ten problémek bude).
Rozhodli jsme se teda,že zatlačim na gyndaře.No..to,že to trvalo..a na co a proč ,jste mladá (31 let),počkejte si.
Nečekala jsem a zrovna v gestu v praze byo spg vyšetření zdarma,objednali jsme se a vyšlo nám oligoastenoteratozosp.pro chlapa ,kterej tomu nerozuměl..to bylo něco jako výlet na planetu opic..
Až když mu to vysvětlili,tak mu spadla čelist a první co bylo..myšlenka jestli je vůbec první dítě jeho.
Samo ,že je…prostě jsme měli štěstí.
No nicméně nám bylo doporučeno okamžitě car..A JEDINĚ IVF..icsi.
Takže jsem naklusala k mudrovi,on mě objednal ještě na laparoskopii,která teda proběhla v pořádku.
Dal doporučo na car.A už to frčelo..
Kontrolní spermio –kde nám v létě řekli že dokonce v ejakulátu nenašli ani jednu spermii–či li závěr azoospermie.
![]()
A doporučení na urologii–kde nám nic nenašli.
Genetika–taky v poho až na mutaci,která je běžná,ale se spermiema nesouvisí.
DOPORUČENÉ VITAMÍNY vitamin E 400 mg..koenzym q10 ,alespon 30 mg.
Dokoupila sem eregmu max power,ace selezin.+ pití čaje don chuan.
To vše bral chlap-já pouze listovku.
Nicméně zlepšení žádné..takřka stejný stav. ![]()
Následovalo ivf,kde jsem měla i případně dárce,kdyby se zase nic nenašlo.Spermijky teda byly..ale maličko,špatný pohyb-teda skoro žádný,nízký počet,zlá morfologie.
ivf+ icsi u 6 zralých vajíček.
4 oplodněna.
2 zavedena.Nic na zamrazení.
Bohužel.. ![]()
IUI zkouška s dárcem letos v zimě-nic.Dle mě špatně načasováno.
No a nyní jsem ve fázi čekání..peníze na další ivf není tj cca 20 000 + někde i víc..
A já nemám momentálně sílu se ani do car objednat..i když bych ještě chtěla vyšetření imunologické.
Tím teda závěrem chci říct,že ne každému vitamíny můžou pomoc.Ale neházejte flintu do žita..my je bereme taky -skoro rok ..a doufáme,že co kdyby náhodou se tělo moje, nebo chlapa zbláznilo a vyšlo by to. ![]()
Jinak která půjdete na umělko..jděte rovnou na icsi..šance jsou mnohem vyšší.
krásný den..a jondinko tobě gratulace
ahoj holky,
Anonyme tak vidím, že i ty jsi toho prožila víc než dost. Ale nezoufej, píšeš, že jedno dítko už máte. Co já bych teď dala alespoň za to jedno ![]()
Ale věřím, že to jednou vyjde, i když nemáme tak špatný spermio jako vy. Ale u IVF umí zázraky a jak říkáš, třeba se to zlepší a stačí jedna dobrá spermijka a může to vyjít.
A v tobě žádný problém není? Jak teda budete pokračovat dál? Další IVF s dárcem? Jsem stejného názoru, že IVF bez ICSI je poloviční úspěch. I když je super spermiogram, klasické IVF nemusí vyjít.
Drž se, držím Vám palce
ahoj, přidám vám svou zkušenost - začínali jsme na oligoasthenoteratozooospemii, občas jenom oligoasthenospermie (za loňský rok byl proveden spermiogram asi 7×, příčina nezjištěna - HP vpořádku, sono varlat, genetika). Každopádně po nevydařeném IVF s ICSI (z 8 vajíček jen 2 embrya) jsme k Selzinku přidali Wobenzym. Manžel nejen celou zimu nebyl nemocný, ale spermiogramy z února (dělaný v rámci imunologie) a březnu (IUI) hovoří celkem jasně - normospermie.
Teď už jenom zbývá, aby z toho bylo i nějaké to mimino ![]()
takže je vidět, že někomu vitamíny opravdu pomohou, jinému zase ne. Každý jsme prostě jiný. Ale je fajn vědět, že na někoho to funguje a že to není zbytečné.
Já se v těch názvech spermií vůbec nevyznám, je to hrozně složité. Mohu se zeptat, kolik bylo spermií a jaká morfologie a pohyblivost?
Normozoospermie - Normální ejakulát dle normy WHO
(Objem 2 ml a více, Koncentrace spermií 20 mil/ml a více, Morfologie 15% spermií a více s normální morfologií, Pohyb 50% spermií a více s progresivním pohybem vpřed, Příměs buněk < 3, pH > 7)
Oligozoospermie - koncentrace spermií menší než 20 mil/ml
Asthenozoospermie – méně než 50% spermií s progresivním pohybem vpřed
Teratozoospermie – méně než 30% spermií s normální morfologií
Oligoasthenoteratozoospermie – kombinace tří předchozích vad
Aspermie – nepřítomnost spermií v ejakulátu
Náš nejhorší výsledek byl zhruba 2mil, 30%pohyblivych, 20% normalnich…
my jsme měli teď při IVF 8mil. a říkal že morfologie i pohyblivost byly v normě. Ale problém je asi s počtem. Někdy je menší pohyblivost, ale spíš ten počet. Nejhorší na tom je, že veškeré spermiogramy při IUI má CAR u sebe, takže nemáme ani žádné porovnání.
Ejva píše:
my jsme měli teď při IVF 8mil. a říkal že morfologie i pohyblivost byly v normě. Ale problém je asi s počtem. Někdy je menší pohyblivost, ale spíš ten počet. Nejhorší na tom je, že veškeré spermiogramy při IUI má CAR u sebe, takže nemáme ani žádné porovnání.
Ze zákona máš právo nahlédnout do zdravotní dokumentace nebo si pořídit opis, tak si o ni požádej.
máš pravdu, asi tam zavolám a vyžádám si to. Snad nebudou nějací nepříjemní, že je s tím otravuju, ale co, i to bych přežila
Ejvo,,ještě pro vysvětlení,že jsem psala anonymně.Jsou to ted už pro mě citlivé infošky-v momentě.kdy jsme zjistily,že k určitým věcem budeme možná potřebovat dárce.
Jinak na mimino běžně přispívám,jako přihlášená,. ![]()
A ted k odpovědím
Problém může být i ve mě-mám sníženou funkci štítné žlázy-zjistilo se taky vloni,takže sem na letroxu 100.Ale dl dr–je to v normošce.Že by to už bránit nemělo.
Pak u mě bude problém s ovulí si myslím.Měřím se -bazálku,sem tam dělam ovu testy a kdoví no.Brala sem i jeden čas clostilbegit-to funguju dobře.
Ted přemýšlím,že si koupím aspon gravozen (stejně zas budu objednávat chlapovi toho don chuana,tak to vemu naráz).No a pár známých si libuje –že je dobrá soja na růst folikulu.Já sama to odzkoušené nemám.
No a další plán-musim se konečně dokopat a objednat se znovu do car a vyprosit si ještě imunologii.
Pak možná zkusim IUI s dárcem..(stojí to 2000 tis dávka spermií).
A když nic tak asi na jaře 2012 IVF.Jestli teda na to ušetřím.
A mezitim doma snážo..
I když to už je takový všecko nucený.
Ejvi jinak klukovi je 8 let.Letí to..
Co bych dala za to..mít zase tu možnost mimíska. ![]()
přeji ti, aby vše vyšlo, jak si přeješ a samozřejmě chápu, že pro někoho můžou být informace citlivé.
Já mám taky nemocnou štítnou žlázu, sníženou funkci takže beru Eutrylox každý den. Ale jak říkáš, doktor říkal, že když se berou prášky, tak by to nemělo ničemu vadit. Já jsem ještě navíc po operaci děložního čípku ![]()
Ahojky, přišla jsem vás podpořit.
I my máme špatné spermio, po 1. nepodařeném IVF a KETu nám doporučili dárce. Dost mě to sebralo a vzalo všechnu odvahu na další boje. Za pár měsíců jsme se ale rozhodli, že se nevzdáme a s téměř ročním odstupem jsme do toho šli znovu. Spermio stejně tragické jako rok předtím (vitamíny prostě nezabrali), ale i přes to všechno máme 5 týdenního kluka. Přeji všem, ať máte stejné štestí jako jsme měli my!! ![]()
P.S. I já doporučuji ICSI, my měli nakonec i AH a vyplatilo se.