Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj, je mi 28 a manželovi 35. 3/4 roku se již pokoušíme o mimi. V květnu 2012 vyšel manželovi špatný spermiogram. Další spermio bude v půlce července. Pokud opět špatně dopadne, čeká nás ICSI?
Ják to zvládnem?
Není na tom někdo podobně?
Paty, co vás čaká vám řeknou u dr.Ale určitě to zvládnete.My máme po IVF s ICSI obě dcery.Je to běh na dlouhou trať ale stojí to za to.
To je normální,ale ničeho se neboj.Možná to nedopadne na poprvé ale miminka se určitě dočkáte.manžel měl špatný spermio a já cykli kdy jsem neměla ovulaci.A teď máme dvě princezny.Nebylo to vždycky jen Ok ale dočkali jsme se.
ICSI to je dneska už naprosto běžné, snad už to dělají většinou a všem, u nás byl problém u mě, manžel absolutně vynikající spermiogram, takový prý neviděli, ani nepamatují, přesto dělali ICSI, prý škoda riskovat a oplodnila se všechna vajíčka a včechna držela. Neboj
Uvidíme jak dopadne druhý spermio. Manžel baští selen, zinek a koupila jsem mu ještě Macu. Já bych snad měla být už OK, měla jsem problémy po vysazení HA, ale teď už mám hormonální profil v pořádku. ![]()
Ahoj, můj partner má hodně špatný spermio, jen 9% dobrých co se dají použít, a jsem těhu
taky nás čekalo ICSI, ale zázraky se dějí
přece jenom k oplodnění stačí jedna ![]()
hlavu vzhůru. my jsme začínali s totálně špatným spermiogramem - malo, špatná kvalita, špatný pohyb. doporučili hned IVF ISCI, ale doporučili zároveň jeeště druhý, kontorolní spermiogram. Manžel hned začal baštit vitamíny - E, selen, zinek, L-carnitin, koenzymQ10, co já vím co jsem mu tehdy všechno nakoupila. zavedl studenější sprchy, volnější trenky a kalhoty a ten další spermiogram byl už s výsledkem normosperimie. ![]()
mohl třeba prodělat jen nachlazení a už se to v tom odrazí..
Četla jsem, že spermie se tvoří 3 měsíce. Manžel někdy v dubnu prodělal střevní chřipku, kdy měl 40st. horečky. No a spermio nám dělali teď v pondělí. Myslíte si, že špatný výsledek může být poznamenán těmi horečkami?
Tak my jsme se o mimi snažili půl roku. Kvůli tomu že jsem změnila gynekologa, tak ten nový mě hned udělal testy na průběh mého cyklu a pro manžela rovnou žádanku na spermiogram. Na něj sme šli v půlce února. Měl hooodně velké stresy z toho jaké to tam bude. Šel na to úplně poprvé. Né že by vyšel moc špatně, ale taky nevyšel úpně dobře. Měl sníženou pohyblivost. V závěrečném hodnocení bylo psáno, že zplodit dítě vlastní cestou není vyloučeno, ale sníženo. V té době kdy jsme byli na ten spermiogram jsem byla takových 14 dnů už těhu. Možná druhý vyjde lépe. Hned když jsem měla výsledek v ruce, jsem projížděla net, tak jsem narazila i na to co všechno výsledek ovlivňuje. Je to špatná životosprává, alkohol, kouření a stres. První tři jsem vyloučila nekouří, alkoholu neholduje skoro vůbec a jí pravidelně. Takže mi vyšel pouze stres. Jo a doktor mi doporučil nějaké vytamíny na zvýšení pohyblivosti. Koupila jsem mu tehdy komplet vitamínů FERTILMAN (ale v té době jsme ho už nepotřebovali - ale to jsem nevěděla). Zkusila bych ty vitamíny a pak ten spermiogram
@patyzek píše: Četla jsem, že spermie se tvoří 3 měsíce. Manžel někdy v dubnu prodělal střevní chřipku, kdy měl 40st. horečky. No a spermio nám dělali teď v pondělí. Myslíte si, že špatný výsledek může být poznamenán těmi horečkami?
Jako jo tvoří se 3 měsíce. Ale dozrávají postupně. Takže každý den má ve váčku zralé sperma. S těma horečkama to fakt netuším, ale všechno je možné. Nemoci a stresy naše tělo hodně ovlivňuje.
Manžel taky nekouří, alkohol nepije vůbec, ale stresy v práci má. Ale kdo ne, že? Já se ptala gynekologa jakou máme šanci na přirozené početí, když manželovi v červenci vyjde opět tak špatný spermio. No a šance je prý 1% ![]()
Ahoj, my jsme na tom byli stejně tak, pravděpodobnost přirozeného početí byla po všech vyšetřeních „velmi nepravděpodobná, nikoliv však zcela vyloučená“. Syna máme po dlouhé době přirozeně, dceru po IVF+ICSI na první pokus. Jak psala marki77, je to opravdu běh na dlouhou trať, ale hurá hurá, díky za tuto možnost!!!
U mého mažela se hodně velké stresy projevovali i výkonností v posteli. Takže když jsem si zpětně přehrála, jaký strach a depky měl z toho, že ho posílám na spermiogram, tak mě výsledek vlastně ani nepřekvapil. A vám ten výsledek nedali do ruky?? Nám ho dali a doktor mi pak řekl že si z něj mám udělat kopii. No tak jsem si hned na netu našla, co má mů manžel vlasně za diagnózu. Při čtení těch článku jsem byla taková dost rozpačitá. Ale podle některých diskutujících na jiných diskuzích a i podle lékaře, který vlasně výsledek předával, je fakt většina mužů, kterým na poprvé výjde spermiogram špatně a na podruhé už dobře. Proto se všude doporučuje že se toto vyšetření má po třech měsícíh opakovat. Takže neházet flintu do žita.