Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, prosim vas, mate nektera zjusenost s tim, ze by vam miminko pravidelne usinalo u krmeni? Maly dnes konci paty tyden, zatim se stale snazim kojit, ale vzdy musim jeste dokrmovat UM. Maly usne nekolikrat jak u prsu, tak u lahvicky. Co s tim? Velmi tezko pak dokazu cokoliv planovat, jedno krmeni muze trvat i hodinu a pul az dve, nebo kdyz ho dam do postylky, tak za 20 minut place
a ani pak nedokazu odhadnout, kolik mu dat, nechavam ho, aby si rekl sam, ale pak to kolikrat vrati cele zpet :-/ ![]()
Jeste dodam, ze kdyz usne, tak ho nedokazu probudit a kdyz uz se mi to povede, tak do munuty spi zas…
A dalsi otazka, kdyz se po jidle sousrredi a snazi vykakat, tak si i ublinkne, nekdy hodne… to je normalni?
Zaroven se vas chci zeptat na vase pocity? Jak jste se s malym miminkem citili v pocatcich? mam prvni, Nekdy se citim paradne, vse klape a nekdy zoufale, nevim co driv
kvuli zminovanemu krmeni nemame zatim ani naznak nejakeho pravidelneho radu..
Diky vsem moc za vase rady, komenty… omlouvam se, jestli jsou to hloupe dotazy, jsem prvorodicka a nemam se s kym poradit
nebo alespon nabrat trochu sebevedomi… dekuji
Ahoj, doporucila bych ti zavolat si domu laktacni poradkyni. jinak na budovani nejakeho rezimu mate cas. my ho poradne nemame ani ted v 10 m (kojim na pozadani, prikrmy podle toho jak stihame a spanek podle toho jak pres den cestujem a cvicime. uzivej si miminko. dulezite je aby trochu probiral na vaze ![]()
@hoty1 Ahoj, to co píšeš mi silně připomíná mě, kromě UM, plně kojím. Malá zezačátku hodně spala, měla i novoroz žloutenku, musela jsem jí budit na kojení a usínala u prsa. Drbala jsem jí oušku, pod bradičkou a tvářičku. Ze začátku jsem kojila skoro hodinu tímto zpusobem, akorát jsem mezitím i třeba třikrát odříhávala. Ona totiž začala plakat a kroutit se někdy, když jí to tlačilo, strašně totiž hltala, pak si odříhla a pokračovaly jsme dál. Pokaždé si něco ublinkla, někdy víc, někdy míň, ale pokud ti mimčo vyloženě neblinká pokaždé vodotrysk obloukem, pak i když je toho víc tak to nevadí. Oni někdy ta mimča nevědí, kdy mají dost. Nic to neznamená, naopak, uleví se jim. Moje je vyloženě poblion do teď, máme 4,5m. K tomu pláči v postýlce, možná jen chce být u maminky, možná ho trápí prdíky, možná chce dudlat (zkus dudlík). My jsme ho nasadily ve třetím týdnu a z uplakaného miminka se zrodilo miminko klidné a spokojené. A taky jsme zavinovaly, ono to ta mimča taky uklidní. Nelekej se, když pláče při zavinování, mimčům trvá déle než jim něco dojde do mozku, a když zavineš a pustíš bílý šum, uklidní se.
Jinak k pocitům, šestinedělí bylo něco hrozného. Naprosté vyčerpání z nevyspání, pořád jsem jen bulela, měla jsem náběhy na záněty prsou. Neměla jsem chuť nikam s dítětem jít, jen sem jí nosila na rukou, zpívala jí, kojila, přebalovala a pokoušela uspat. Do teď v noci mě budí až 15×, mám velkou spánkovou deprivaci a nejsem na tom úplně psych. dobře. Jsem agresivní, napjatá, občas si říkám, že miminko nebylo dobrý nápad, že nejsem připravená na roli matky. Ale je tu a miluju jí. Alespoň tedy po skončení šestinedělí se mi srovnala ta prsa, přestala bolet a taky už v noci nebdím xy hodin, protože malá hned po kojení usne.
Do teď se nedá nic moc neplánovat, budeš se muset smířit s tím, že s mimčem a navíc takhle malým nenaplánuješ nic. Zkus neplánovat, nemá to smysl. Já do teď dělám to, že když malá usne, splním nejdřív biologické potřeby tj. hlad, wc případně spánek a pak řeším teprv ostatní věci. Zkus to taky tak. A jestli usíná u kojení, ležte si spolu, je to krásný.
@hoty1 Ještě by mě zajímalo, proč dokrmuješ UM? Myslíš že je hladové? Píšeš, že někdy vyblinká hodně, necpeš to do něj třebas zbytečně? Zkus nakojit, odříhnout, zkusit znovu nakojit, odříhnout a nakonec zavinout, pustit bílý šum a dát spinkat. Nevím zda ho nekrmíš tím UM zbytečně? Někdy miminka pláčou ne z hladu, ale protože by potřebovali cokoliv jiného, například to zavinutí, dudlík, maminku, ohraničení v postýlce, suchou plenku, bolí je bříško. Přibírá ti miminko? Mělo by přibírat týdně 100-200 gramů. Zkusila bych i tu laktační poradkyni.
@Hermio dokrmuju, protoze jsem ze zacatku kojila jen z jednoho prsu a v druhem nic nebylo
ted uz se mi podarilo, ze pije z obou, ale vzdy kdyz uz je (asi) prazdno, tak porad pusinkou hleda a dava najevo, ze chce vic… jinak dokud nespinka spokojene spankem a ne jen „spankem“ v kojeni, tak ho chovam, hraju si s nim, apod.. u dr. Jsme dvakrat prevazovali a pribral pokazde cca 300-350g za 10 dni.
Zkusim den, dva prevazovat kazde kojeni, kolik si toho vezme, z pocatku si vzal treba jem 20-40 na jedno kojeni a to je preci malicko, ted vazi 4100g.
Dudlik jsme nasadili ted v nedeli, ale vetsinou ho vubec nechce..
Mate nejaky tip na laktacni poradkyni v Brne?
@Hermio k prvni odpovedi
ja neanuju nic velikeho, hlavne uklid apod., bych rads stihala, ale ani to se mi poradne nedari ![]()
Budim ho stejne, jako ty malou, ale i tak to trva desne dlouho.. zkousim ted prsa po 15 min. Prostridat a konec, na radu doktorky (ta rikala uz po 10min), ale prave pak jeste hleda prso a place.. kdyz place, tak ho konejsim, ale vetsinou to vydrzi jen chvili, tak do pul hodiny, obcas jsou to prdiky, obcas hlad a jindy netusim
ma suchou plenecku je haklivej, tip top, kolikrat mam pocit, ze ho na jedno kakani musim prebalit 2×, nebo prave i kdyz ho krmim, tak aby dojedl zbytek, tak musim prebalit ![]()
Moc dekuji, za Tvuj prispevek, trosku jsem si zase srovnala myslenky a musim zkouset i neco jineho, nez ho uklidnovat jen jidlem…
Mrkni na LP Misa Topinkova. je i lektorka noseni v satku. jinak ja mela vahu doma (syn narozen predcasne a mel nov zloutenku takze taky spavy) a akorat me stresovala. navazila jsem treba 50-70 ml, i kdyz uz mel pit pres 100. nikdy jsem nedokrmovala um a pribiral 270 g tydne. kojila jsem treba 10 krat denne pul hodky. s dobrou LP dokrm odbouras. syn blinkal silene a azmted v 10m se to zlepsuje. dudlik
respektuje jen tento http://www.usa.philips.com/…hie-pacifier
@Teresa.p dekuju
nevim, jak si vybrat nejakou laktacni poradkyni, abych ji mohla trochu duverovat, ne, ze bych byla neduveriva, to prave presne naopak, ale jedna z porodnice mi prave radila, at ho necham hkdovet, jen na MM a v te dobe jsem kojila jen z jednoho prsa a po troskach, coz se malemu vubec nelibilo a ja to vydrzela den a zavolala jsem ji to, a to se jen zhrozila a rekla mi v podstate, ze jsem uplne hloupa, ze jsem ji poslechla.. :-/… maleho si uzivam a diky vam vsem, zveda mi kazdy prispevek naladu ![]()
Co se radu tyce, vsichni mi rikaji, ze mam krmit kazde tri hodiny, max. 2,5 hod a to taky neni uplne dle meho presvedceni, ale nechci, abych ho na prsou mela poveseneho cely den a udelal so ze me „krmici polstar“
![]()
V Brne je dobra Sandra Okacova
Jinak mi prijde, ze ho krmis az dost, z kojenistaci kdyz mimco pribere 150g za tyden, ten vas pribira az dvakrat tolik, tak bud ho nemusis budit tak casto, pak bude i odpocatejsi a lip se nakoji a nebo jen koj a bud… jinak tech nakojenejch 40ml na zacatku bylo super, koj casto kdyz je vzhuru ale pak ho zas nech vyspat, mimca se lip kojeji kdyz se koji kuze na kuzi
@Tarinka dekuju za tip ![]()
Zkusi to UM odbourat, jen ted nevim, jestli bude chtit, heh.. asi budu muset postupne, ze? Prave kdyz ho jen nakojim, tak vydrzi spat treba jen pul hodiny a u prsu pak usne jak kdyby to bylo zaklinadlo ![]()
Mrkni na jeji stranky jestli ti bude sympaticka…ja jsem malyho nechavala na prsu porad. bud sal nebo spal. neboj se toho. ted v 10 m kdybych mu prso nedala tak sam si nevzpomene.
sestinedeli je narocne a ne kazdy si dokaze pripustit, ze je to sila a ze neco nezvlada. ja jsem si nikomu nerekla o pomoc, protoze jsem nechtela svedky u toho jak selhavam v roli matky…hlavu vzhuru vse se srovna od toho je to sestinedeli, ale trva to i dele.
@hoty1 píše:
@Tarinka dekuju za tip
Zkusi to UM odbourat, jen ted nevim, jestli bude chtit, heh.. asi budu muset postupne, ze? Prave kdyz ho jen nakojim, tak vydrzi spat treba jen pul hodiny a u prsu pak usne jak kdyby to bylo zaklinadlo
Tak treba chce jen blizkost, co nosit v satku, bude u prsa a ty budes mit volny ruce. A cim dokrmujes, pres strikacku? Jinak takovy ty kecy, ze deti se kojeji co 3 az 4 hodiny… to u nas nikdy nebylo… oni by ty mimina u toho prsa nejradeji bydleli ![]()
@Tarinka satek mam, ale zatim ho nepouzivam, maly dostal v porodnici kvuli jedne kycli frejkovu perinku, tak nevim, jak ho uvazat, aby mu to tu fejkovku nahradilo, jinak by to bylo supr reseni, mela bych ho u sebe a k tomu volne ruce ![]()
@Tarinka od pondeli dokrmuju z lahvicky, aby polykal mene vzduchu, hodne mu to pomohlo od prdiku i za tady ty 4dny, zatim saje u prsa v pohode, ale mam strach, aby si to brzo nerozmyslel ![]()
@hoty1 aha, tak to satek asi nepujde, tak co nejvic lezet s nim asi… vyslec ho a sebe do pul tela a ty deti jak citej mamincinu kuzi, tak se pak vic proberou a nakojeji. Co nejvic si ho uzivej.
Zkus tu Okacovou, mne moc pomohla, takova baculatejsi vesela zenska, pokecaly jsne o vsem moznym, byla hrozne fajn.
Hele… ale jinak, pro kojeni zdelej maximum, ale kdyz to nepujde, s radosti se na to vyprdni.