Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Tak pokud sníš kaše, tak i to maso jde rozmixovat a i to pečivo. Doktor může být v klidu s ty taky.
To je tedy názor, že bez pečiva nedonosíš dítě
Třeba různé obilné kaše ho v pohodě nahradí a jsou i zdravější. Co se masa týče, bílkoviny se dají nahradit jinak, třeba těmi nutridrinky, luštěninové kaše, silné vývary atd. Pokud bych se s někým radila, tak s dobrým výživovým poradcem.
Jsou vegetariáni, Vegani…a také mají děti…
Důležité je, abys v tom co jis měla vše důležité. Proteiny (jasně maso je ideál, ale dá se nahradit, ať už čistým proteinem tak různými pudinky atd…no vlastně i to maso se dá rozmixovat na kaši…), vlákninu (pr i psyllium se dá rozpustit a vypit), vitamíny (co odstavnovac?)…atd atd…
Já bych se toho nebala, jen si fakt pohlídat aby v tom co dokážeš sníst bylo vše důležité. Klidně bych oslovila i vyzivoveho poradce aby ti pomohl
![]()
@Anonymní píše:
Zdravím, předem se omlouvám za anony, ale pro mě osobně je to trochu citlivé. Rádi bychom s přítelem miminko, ale.. Trpím disfagií (poruchou polykání), tudíž se má strava zakládá převážně na nutridrincích, jogurty, pudinky, kaše bramborová, krupicová, zkrátka vše tekuté. Mám trochu obavu, abych takto miminko „udržela“ a hlavně, aby se narodilo zdravé. Doktor je velice skeptický, podle něho, pokud nejím pečivo, maso apod.,neměla bych se o dítě vůbec snažit. Máte s tímto problémem se stravou někdo zkušenosti? Děkuji za Vaše rady a poznatky.
V kaši jsou obiloviny, sacharidy, takže pečivo jíst nemusíš. Maso jde taky rozmixovat. To je jako doživotní nebo to jde upravit v nějaké terapii?
Nemám osobní zkušenost, ale čistě laicky nevidím důvod, proč by zrovna bez masa a pečiva nebylo možné donosit dítě. Důležité živiny do sebe přece můžeš dostat i v tekuté a kašovité formě. Přijde mi jako nesmysl řešit, že si v těhotenství nedáš třeba řízek s chlebem.
A konkrétně to maso a pečivo nejí spousta lidí zcela záměrně a bezdětní kvůli tomu taky nejsou.
Jestliže trpíš poruchou příjmu potravy, bude zapotřebí, aby tě v těhotenství kontroloval nutriční terapeut. Zvládnout se to jistě dá, ale je třeba vzít v potaz i různé potíže typické právě pro těhotné (zvracení, nechutenství).
Těhotenství je pro tělo zátěž, takže správná výživa je zásadní pro vývoj plodu i zdraví matky, ale že by to bez flákoty a pečiva nešlo, to bych se nebála ![]()
Taky si myslím, že to musí být možné… Max byste si vše mixovala, no. Ale určitě to bude těžší s ohledem na to být schopna do sebe dostat dostatek vitamínů a minerálů. Asi bych to zkusila konzultovat s nutričním terapeutem (pozor, ne nutričním/výživovým poradcem, koučem, apod.), ten by měl být schopen dobře poradit i nemocnému člověku s ohledem na jeho stav.
Mrkni na složení KendaMum drinku, já ho piju s mlékem, dá se i s vodou. Můžeš ho pít už když se budete snažit. Pak i v těhotenství i při kojení.
A ještě Sunar dělá Gravimilk a tam jsou i nějaké přichutě, ale to nemám vyzkoušené.
@TeeeT píše:
Mrkni na složení KendaMum drinku, já ho piju s mlékem, dá se i s vodou. Můžeš ho pít už když se budete snažit. Pak i v těhotenství i při kojení.A ještě Sunar dělá Gravimilk a tam jsou i nějaké přichutě, ale to nemám vyzkoušené.
Nemůže být na tekuté stravě. Spíš by se měla pokusit řešit tu neschopnost polknout normálně s lékařem.
Tak zkusenost nemam, ale prijde mi to taky jak pitomost…to by nemela deti treba pulka Indie, kdyby to neslo bez rohliku a masa. Ale fakt to bude chtit hlidat, krome zminovanych mi napada hlavne zelezo, jeho nedostatek muze nadelat paseku…to same kyselina listova. Ale to se da doplnovat ![]()
@beruska9 píše:
Tak zkusenost nemam, ale prijde mi to taky jak pitomost…to by nemela deti treba pulka Indie, kdyby to neslo bez rohliku a masa. Ale fakt to bude chtit hlidat, krome zminovanych mi napada hlavne zelezo, jeho nedostatek muze nadelat paseku…to same kyselina listova. Ale to se da doplnovat
A prášky spolkne? ![]()
@Russet : nevim…rozdrtit? A zelezo je i tekute, ne? Nebo se opravdu soustredit na stravu, kdyz si denne udela nejake smoothie s kupou spenatu a susenych merunek? Probirala bych to s nekym, kdo tomu opravdu rozumi, ale neshazovala bych to ze stolu jako nemozne ![]()
@beruska9 píše:
@Russet : nevim…rozdrtit? A zelezo je i tekute, ne? Nebo se opravdu soustredit na stravu, kdyz si denne udela nejake smoothie s kupou spenatu a susenych merunek? Probirala bych to s nekym, kdo tomu opravdu rozumi, ale neshazovala bych to ze stolu jako nemozne
Měla by být v péči lékaře. Ještě než otěhotní. Pokud člověk nežvýká, jen pije tekutiny, je to špatně. Ne nadarmo jsme dostali v dospělosti zuby na rozmělnění potravy, enzym ptyalin do slin.
@Anonymní píše:
Zdravím, předem se omlouvám za anony, ale pro mě osobně je to trochu citlivé. Rádi bychom s přítelem miminko, ale.. Trpím disfagií (poruchou polykání), tudíž se má strava zakládá převážně na nutridrincích, jogurty, pudinky, kaše bramborová, krupicová, zkrátka vše tekuté. Mám trochu obavu, abych takto miminko „udržela“ a hlavně, aby se narodilo zdravé. Doktor je velice skeptický, podle něho, pokud nejím pečivo, maso apod.,neměla bych se o dítě vůbec snažit. Máte s tímto problémem se stravou někdo zkušenosti? Děkuji za Vaše rady a poznatky.
To je nejaky dedek dr? Kazdop ani to jeho neznalost neomlouva
Dr bych okamzite vymenila, k takovemu kusu nemuze byt duvera a jeste predtim chtela studii
Veganky treba nemaji deti?
Cekam sedme, rekla bych o sobe ze jsem skoro veganka, vyhybam se lepku, cukru prumysl potravinam
Deti na prani donosene do terminu
Segry to same