Specka, komb. studium, praxe při zaměstnání

Anonymní
6.7.23 15:22

Specka, komb. studium, praxe při zaměstnání

Ahoj, jsem zaměstnaná jako asistentka pedagoga na běžné základní škole, v současné době na RD. Ve škole jsem před RD pracovala 4 roky hlavně s dětmi s různým ZP. Po dlouhém zvažování jsem se rozhodla přihlásit na „specku“ (komb. forma, škola v pátky a soboty). Chci v životě ještě něčeho dosáhnout a zároveň mi přijde logické mít při práci ve školství VŠ vzdělání. Celkem dlouho jsem se připravovala, přijímačky nebyly až tak jednoduché a nakonec jsem byla přijata.
Součástí toho studia jsou i povinné praxe, a to každý semestr. Bohužel mi nechtějí uznat nic z praxe, co mám, protože jsem pracovala na běžné ZŠ.
Jste tu některá, která studovala specku a musela splnit praxe jinde než v zaměstnání? Vubec netuším, jak na to bude ředitel reagovat. Ptát se ho předem nechci, ještě mě čeká 1,5 roku RD. Je možné, že studium zvládat nebudu a byl by to trapas. Ani nechci, aby teď o mém záměru věděli kolegové. Řeší se to ve školství neplacenym volnem nebo jak? Poslední praxe ve 3. ročníku je celkem dlouhá. Je mi z představy, že to teď vzdám na nic, špatně spím. Mám zajištěno placené hlídání 1 týdně, babičky nejsou.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1243
6.7.23 15:50

Ahoj, zkušenosti zatím nemám, nastupuju v září :D
Taky si budu muset praxe plnit jinde než v zaměstnání, takže kdyžtak připichnu a budu sledovat rady.
Každopádně je podle mě super, že si chceš dodělat vzdělání! Drž se toho :hug: :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19388
6.7.23 15:56

Ty praxe máte asi přesně daně, kde mají probíhat, že?
Určitě školu nevzdavej, praxe se dá dělat o víkendech, pokud budeš muset plnit DD, SVP, a jiný zařízení s nepřetržitým provozem.
Pokud ti ředitel nevyjde vstříc, změň práci.
I jako studenta tě můžou vzít jinam, v oboru

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2374
6.7.23 16:22

Praxe ve tretim rocniku byva mozne zapsat si treba ve 2.rocniku ( pokud tam nejsou povinne prerekvizity, predmety ktere musis splnit abys mohla mit praxi ve 3.rocniku).
Nemusi se to plnit podle rocniku studia.
Dulezity je semestr…napr v letnim semestru si muzes splnit (a predtim teda zapsat) praxi z letniho semestru z vyssiho rocniku.
Splnit tak vsechny praxe na materske, jestli mas hlidani.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
6.7.23 16:37

Ale takhle to nefunguje, že jen přijdeš a řekneš: „Dělám ve škole, tak mi to uznejte“. Ty budeš mít třeba praxi asistentskou nebo jinak to budou mít nazvané.
A oni budou chtít, ať vypracuješ nějaký výstup té praxe. Takže budeš mít třeba 30h nebo 60 h za semestr. K tomu třeba budou chtít, ať máš i portfolio. Můžou mít přesně daný formulář a do něj budeš psát, jak praxe probíhala, co se dělo atd.
To by bylo moc jednoduché, že si naběhneš, že děláš ve škole. To nejsi jediná. Většinou se uznává, že můžeš dělat praxi, kde děláš, ale není to jen o razítku a podpisu ředitele. To je ta třešínka na dortu. Pokud mají své smluvní školy, tak si ve své vezmeš neplacené nebo dovolenou. Případně požádat vedoucího praxe, kde budeš studovat, jestli by mohl domluvit praxi jinde (jiný kraj v době jarních prázdnin). Jen pro strach z praxe to určitě nevzdávat. Škole se bude hodit, když budeš mít specku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
6.7.23 16:48

Ty máš specku učitelskou, poradenskou nebo nějakou učitelskou v kombinaci, jak má MUNI v Brně?
Každopádně držím palce, ať se daří.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.7.23 18:40

Studuji specku na osu, praxi jsem měla vždy mimo zaměstnání. Ředitelka mi odmítla dát razítko ( v družinové třídě jsem měla dítě s LMP, Dysfazii, OMJ…) Holky si plnily praxi na pracovišti, vždy muselo být vypracováno porfolio, přípravy, hodnocení. Souvislou praxi jsme mohli plnit až v 6 semestru, museli jsme napřed splnit zkoušky z logopedie a psychopedie. Ředitelka mě odmítala uvolnit i na státnice ( chtěla jsem neplacené volno), o podpoře jsem si mohla nechat zdát. Dala jsem v posledním ročníku v květnu výpověď. Udělala jsem si v klidu praxe a státnice. Od září nastupuju do logopedické třídy a mám slíbeno, že mě občas pustí na přednášky. Moc stojí o to, ať si dodělám Mgr. a zůstanu tam… Už se těším…

• Citovat
  • Upravit
44199
6.7.23 22:47
@Anonymní píše:
Ahoj, jsem zaměstnaná jako asistentka pedagoga na běžné základní škole, v současné době na RD. Ve škole jsem před RD pracovala 4 roky hlavně s dětmi s různým ZP. Po dlouhém zvažování jsem se rozhodla přihlásit na „specku“ (komb. forma, škola v pátky a soboty). Chci v životě ještě něčeho dosáhnout a zároveň mi přijde logické mít při práci ve školství VŠ vzdělání. Celkem dlouho jsem se připravovala, přijímačky nebyly až tak jednoduché a nakonec jsem byla přijata.
Součástí toho studia jsou i povinné praxe, a to každý semestr. Bohužel mi nechtějí uznat nic z praxe, co mám, protože jsem pracovala na běžné ZŠ.
Jste tu některá, která studovala specku a musela splnit praxe jinde než v zaměstnání? Vubec netuším, jak na to bude ředitel reagovat. Ptát se ho předem nechci, ještě mě čeká 1,5 roku RD. Je možné, že studium zvládat nebudu a byl by to trapas. Ani nechci, aby teď o mém záměru věděli kolegové. Řeší se to ve školství neplacenym volnem nebo jak? Poslední praxe ve 3. ročníku je celkem dlouhá. Je mi z představy, že to teď vzdám na nic, špatně spím. Mám zajištěno placené hlídání 1 týdně, babičky nejsou.

Ano. Hlavně na magisterském studiu speciální pedagogiky jsem měla přesně definované praxe v různých typech institucí. Měla jsem tříčtvrteční úvazek jako vychovatelka ve speciálním školství, ale protože jsem studovala poradenství, praxe jsem musela mít na ŠPP, v ŠPZ a v odborném sociálním poradenství. Díky kratšímu úvazku jsem k tomu měla nějaký prostor. V té konkrétní instituci jsou většinou taky shovívaví a napíšou potřebný počet hodin, i když to úplně nemůžeš splnit.
Většinou chtějí nějaký výstup, ten uděláš.

Neboj se těch praxí dopředu. Troufnu si říct, že Tě čekají daleko obtížnější věci :mrgreen:

A praxe z práce, kterou dosud máš, se Ti bude hodit k psaní různých seminárek.

Hodně štěstí a nestraš se dopředu. Ani si nepodsouvej, že by byla ostuda neudělat nějakou zkoušku, i to se prostě stává a je to život.

Držím pěsti :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
136
7.7.23 10:01

Bude to nepopulární názor, ale já si teda vždy praxe nechala pouze napsat. Normálně jsem přišla do zařízení a řekla jak to je, že chodím do práce a potřebuji odchodit 80h praxe. Vyšli mi vstříc, byla jsem tam třeba třikrát se podívat, abych věděla, jak to tam chodí a zjistila si, co budou třeba daný týden/měsíc dělat (vzala si v práci indispozici) a zbytek mi napsali, i když sem tam reálně nebyla. Deník praxe apod. jsem klasicky zpracovala za celých 80h.

U nás si holky taky dávaly praxe v zaměstnání, ale vždy jim ředitel nějak jinak nazval tu pozici, aby to splňovalo ty podmínky.

Za mě moc nedávají smysl praxe u pracujících a dálkově studujících studentů, kteří si většinou dělají školu kvůli titulu nebo už ví, kde chtějí pracovat a kam se posunout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44199
7.7.23 10:17
@donutka01 píše:
Bude to nepopulární názor, ale já si teda vždy praxe nechala pouze napsat. Normálně jsem přišla do zařízení a řekla jak to je, že chodím do práce a potřebuji odchodit 80h praxe. Vyšli mi vstříc, byla jsem tam třeba třikrát se podívat, abych věděla, jak to tam chodí a zjistila si, co budou třeba daný týden/měsíc dělat (vzala si v práci indispozici) a zbytek mi napsali, i když sem tam reálně nebyla. Deník praxe apod. jsem klasicky zpracovala za celých 80h.

U nás si holky taky dávaly praxe v zaměstnání, ale vždy jim ředitel nějak jinak nazval tu pozici, aby to splňovalo ty podmínky.

Za mě moc nedávají smysl praxe u pracujících a dálkově studujících studentů, kteří si většinou dělají školu kvůli titulu nebo už ví, kde chtějí pracovat a kam se posunout.

Tak narovinu, ono je to i pro tu organizaci náročné mít tam člověka, který není zaměstnancem, nic nemůže dělat, za nic nemá odpovědnost, co se týče dětí, stejně nemůže být s nimi sám( školství) a pokud se pracuje s údaji, je to komplikace k vůli GDPR(to poradenství). Praxi jsem chtěla, musela jsem si projít školením a podepsat mlčenlivost, i když jsem tam taky nebyla fakultou předepsaný počet hodin, to prostě nejde.
A pokud má být praxe v ŠPZ, ředitel školy pozici nijak neupraví, protože ji nemá :mrgreen:

Ale nesouhlasím s tím, že si hodně lidí dělá školy jen k vůli titulu. Můj čas je na to příliš vzácný a drahý. Taky jsem studovala s dětmi, když byly malé. A vlastně tato situace pořád trvá.
Od září budu pracovat přesně tam, kde jsem chtěla. Jako speciální pedagog na běžné ZŠ, která má i paragrafové třídy a jako druhý pedagog ve třídě.
Ještě jsem se přihlásila na celoživotní, chtěla bych si doplnit další kvalifikaci.

V hodně vzdálené budoucnosti- minimálně za 10let, spíš ještě později, bych chtěla vyloženě do nějaké poradenské instituce(PPP, SPC, SVP).

Jsem myslela, že dospělý člověk studuje z důvodu, že se chce někam posunout a už ví kam. To je výhoda oproti adolescentnímu věku. Tam je to častěji „k vůli titulu“, ale sám neví, co by chtěl pořádně dělat. Za chvíli nás toto čeká se synem po gymnáziu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19388
7.7.23 10:20

Já teda praxi vždy odhodila, spousta lidí ne, to je fakt. Nic proti to u nemám, každého vec

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44199
7.7.23 10:41
@g.sandova píše:
Já teda praxi vždy odhodila, spousta lidí ne, to je fakt. Nic proti to u nemám, každého vec

Já jsem odchodila tak 60-70 procent.
Ještě další aspekt, který jsem zapomněla zmínit, že pokud by se tomu praktikantovi stal nějaký pracovní úraz nebo si třeba zlomil nohu na schodech, nedostane zvýšenou nemocenskou ani peníze z pojistky. Většina praxí je bez jakékoliv formy dohody, jen „per huba“.

A naše fakulta ještě vyloženě nedoporučovala podepisovat dohody :zed: Naštěstí u dálkařů nejsou povinné deníky, ale pouze ucelený výstup, souhrn.

V sociálním poradenství jsem dohodu měla, vedení na ní trvalo, jezdili jsme i do terénu. Byla to vlastně práce navíc pro vedení té organizace.Plus tu mlčenlivost a souhlas s tím, že všechno toto postupuji dobrovolně, z vlastní vůle a na vlastní odpovědnost. Úžasné, když doma čeká několik dětí :roll:

Plně souhlasím s tím, že praxe jsou opruz pro všechny strany. Ale bez toho počtu hodin by obor nezískal akreditaci. A student by zase nezískal aspoň minimální vhled do oboru. Šidí se to, kde se dá. Moc se o tom nemluví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19388
7.7.23 11:59

@1Pears1 já byla fakt poctivej blb, no. Na druhou stranu, díky tomu jsem pak získala místo, teď další nabídku a hlavně představu, jak to na pracovištích chodí.
A byla jsem na rodičovské takže jsem měla vyhodu, prostě ten luxus, ze jsem mohla chodit.

Úraz, pojištění aj, to mi vůbec nedocházelo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.7.23 12:05

Moc díky za názor a rady. Tím jak znám jen základku, nedošlo mi, že praxe se dá splnit třeba i o víkendech někde s nepřetržitým provozem. Tušila jsem i, že 100% praxe asi často nikdo nedá. Na VŠ nastupuji téměř v 34 letech, ne jen kvůli titulu, ale abych byla „odborník“ a časem měla víc možnosti, kde pracovat.

• Citovat
  • Upravit
44199
7.7.23 14:31
@g.sandova píše:
@1Pears1 já byla fakt poctivej blb, no. Na druhou stranu, díky tomu jsem pak získala místo, teď další nabídku a hlavně představu, jak to na pracovištích chodí.
A byla jsem na rodičovské takže jsem měla vyhodu, prostě ten luxus, ze jsem mohla chodit.Úraz, pojištění aj, to mi vůbec nedocházelo

Tak mě na to uporňovaly instituce samy, že u denních studentů je to pojištěné smlouvou přímo s fakultou, mají pojištění.

A čím jsem starší, tím si tyto věci uvědomuji víc. Nebudu podstupovat akce, kde jsem(s trochou nadsázky) jednou nohou v kriminále a druhou v hrobě.

Ještě další problém byl, když chtěli stran fakulty praxi souvislou. Přitom jsem v průběhu studia bakaláře při RD pracovala na školním poradenském pracovišti jen na malý úvazek a pracovala jsem ze začátku tři hodiny dvakrát týdně, ale po celý školní rok, další školní rok jsem navýšila. Vše s ohledem na potřeby tenkrát nejmladšího dítěte. Navíc ŠPP té malé školy tenkrát před více než 5 lety nefungovalo každý den, nevím, co bych tam celé dopoledne denně dělala.

Škola mi praxi potvrdila, jak jsem potřebovala a výstup z toho jsem taky namašlila tak, aby to odpovídalo.

Kromě uzavřené covidové doby jsme měli i reflexní semináře. Samozřejmě jsme všechno toto připomínkovali.

Bakaláře jsem studovala s malým dítětem, od miminka. Měla jsem uznanou dobu rodičovství podle zákona o vysokých školách. Tím pádem se mi líp domlouvaly různé výjimky s ohledem na potřeby malého a v našem případě kojeného miminka. Šlo převážně o plánování zkoušek do termínů pro mě vyhovujících. Protože jinak některý vyučující vypíše 3 termíny a neptá se, jestli se to hodí nebo ne.

Tím bych chtěla i zaklaladatelce napsat, že pokud má dítě do 3 let, uznaná doba rodičovství by se měla vztahovat i na ni. Ale nejvíc výhod je po dobu standardní mateřské dovolené. Je nutno zažádat na studijním oddělení. Není to automaticky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze