Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Měla jsem to stejné ve 14tt. Placenta nízko. Jela jsem na kontrolu ke své doktorce. Asi tak 3 tydny jsem měla klidový režim, nezvedat nic těžkého, bez sexu. Pak to bylo ok, placenta se vytáhla a mohla jsme vše jako normálně.
@JancaS84 píše: Více
A za jak dlouho to přešlo? Nemám žasne bolesti nic…jen na toaletě sem tam hnědý výtok a to ne pravidelně. Děkuji
@Anonymní píše: Více
Za pár dní. Taky jsem neměla žádné bolesti nic. Jen hnědé špinění.
@Anonymní píše: Více
taky se to u mě projevilo 16 tt placentou nízko. špinila a krvácela jsem tak měsíc a půl. ted skoro 2 mes dobrý, ale placenta furt dole. dají ti klidový režim, bez sexu a ascorutin. ale samozřejmě příčin špinění muže být víc.. zkusila bych mudr…
@baru-ska píše: Více
Byla jsem prave v pátek a vše tak jak má byt…to by asi tu placentu nízko zjistila ne? Dělala jen ultrazvuk přes břicho, takže z vyšetření to byt nemůže ![]()
Hezký den,
od 15TT mě trápilo občasné špínění.
Mám za sebou dvě hospitalizace, v 17tt a 23tt vždy na 48 hodin, kapačky na zastavení krvácení.. Okamžitě to pomohlo a pak se krvácení nebo spíše špinění opět objevilo. Příčina byla údajně nízko položená placenta a vzniklý hematom, který se nacházel blízko vnitřní branky.
Na poslední kontrole mi paní doktorka navíc řekla, že to vypadá na zdvojenou placentu. Hematom byl menší a podle doktorky se,,přemístil".
Nedalo mi to a pátrala jsem dál.. Povedlo se mi najít lékaře, který se specializuje na krvácení v těhotenství, záněty atp. Pan prof. MUDr. Marian Kacerovský, Ph. D., který se momentálně vrátil do Mostu z Hradce Králové. Napsala jsem mu mail v pondělí odpoledne a hned večer mi napsal, že se mohu stavit v úterý nebo ve středu dopoledne.
Musím říct, že jsem se za celý život nesetkala s laskavějším a ochotnějším lékařem než je on.
Věnoval se mi hodinu a půl, vše mi detailně vysvětlil, miminko prohlédl a změřil ( 26+6 a odhad 1161g).. Našel opět hematom 4X5 cm nad vnitřní brankou a vysvětlil mi možnosti jeho vzniku. Poprvé jsem také slyšela, že se nejedná stále o ten samý, jak mi bylo tvrzeno u mé doktorky a v nemocnici, ale že se hematom vždy vstřebá a vytvoří se nový. Na jeho doporučení a důkladné vysvětlení jsem ihned podstoupila odběr plodové vody. Pan doktor mi za dvě hodiny volal, že se prokázal zánět v plodové vodě a bylo by nejlepší zahájit léčbu antibiotiky. Zároveň provedl test na funkci placenty, který vyšel v pořádku.
Jinak hrozí prasknutí vaku plan, předčasný odtok plodové vody a s nimi spojená veškerá rizika.
Nakonec jsme se domluvili na jiné variantě a to takové, že mě čeká další odběr plodové vody po 14 ´ti dnech, zkusíme zacílit na ten zánět jinak a pokud to nezabere, tak jiné schéma antibiotik..
Výsledky včerejších vyšetření jsou následující:
sFlt-1/PlGF 3,38 (sFlt-1 1526, PlGF 451)
IL-6 v plodové vodě 5208 pg/mL
jde tedy o mírný intra-amniální zánět
Navrhuji následující léčbu:
1.týden: Ceftriaxon 2 g á 24 hod i. v. + Metronidazol 500 mg á 8 hod i. v. + Klacid 500 mg á 12 hod p. o.
2.týden: Ceftriaxon 2 g á 24 hod i. v. + Klacid 500 mg á 12 hod p. o.
poté provedení follow-up amniocentézy (ke zjištění efektu léčby), a stanovena hladina IL-6
3.týden: Amoksiklav 1 g á 12 hod p. o + Klacid 500 mg á 12 hod p. o.
4.-6. týden: Klacid 500 mg á 12 hod p. o.
Bude-li to potřeba, tak budu brát ATB 3 dny po 12ti hodinách intravenozně - snad bez nutnosti hospitalizace, musela bych jezdit po 12ti hodinách na kapačky do nemocnice (snad by se to tak dalo domluvit) a pak tři týdny dvoje polykací..
Přiznám se, že jsem v šoku z toho, že se ani má doktorka ani v nemocnici o možnosti infekce nezmínili, přitom je to podle studií jedním z hlavních důvodů hematomu ve druhém a třetím trimestru.
Doporučili mi hlavně ležet a nic nedělat, což je pdole pana doktora naopak velmi kontraproduktivní a ničemu to nepomůže.
Na druhou stranu jsem strašně ráda, že jsem se nenechala odbýt. Pan doktor je neuvěřitelný. Nijak mě nestrašil, mluvil jasně, věcně a stále laskavě. Nabídl mi veškerá možná vyšetření a byl přístupný alternativním přístupům léčby. Čímž nemyslím bylinky, ale například nižší dávku antibiotik.
Špinění v těhotenství může být normální, zvlášť pokud je hnědé a ne intenzivní, ale určitě by bylo dobré se poradit s lékařem, i když kontrola ukázala, že je vše v pořádku. Klidový režim a vyhýbání se fyzické námaze může pomoct.
Prosím o radu. Jsem ve 14 tt a sem tam jak jdu na toaletu mám na papíře jako by hnědý výtok. Není to pravidlo, ale i tak mě to děsí. V pátek na kontrole vše v pořádku jak má byt. Nemáte zkušenosti? Děkuji