Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Zdravim vsechny, kteri budou mit cas poradit. Mate prosim nektera zkusenosti se spinenim pri stimulaci pred IVF? Zacatkem menstruace jsem zacala s injekcemi a hned po skonceni menzes jsem zacala spinit. Menzes mam obvykle 5dni, nyni byla kratsi a slabsi. Dnes Jsem 8.dc, sliznice dle ultrazvuku 3mm, folikul zatim 1 a ostatni drobne…zvysily mi davky leku a na dalsi ultrazvuk jdu v sobotu. Sliznice mi prijde malo, ale dr. nic nerikal, a to spineni me znepokojuje. Folikuly pry jeste narostou. Zac. pristiho tydne me ceka punkce a pravděpodobne nejpozdeji v patek 13.me ceka transfer, pokud bude vse ok. Je tu nekdo v podobne situaci? O druhe mimi se pokousime 2 roky po spont. potratu v zari 2010. IVF predchazelo par neuspesnych inseminaci. Diky predem za rady a vase zkusenosti.
Já teda špinila a pak i krvácela při klasickém krátkém protokolu, ale byla to moje blbost, nějak jsem nepochopila dr, že mám píchat ty dva druhy co nejdřív po sobě, takže jsem si mezi inejkcemi dala třeba hodinku dvě pauzičku. A ono se to mělo hned v oběhu jakoby smíchat ![]()
Takže mi dr pak naznačila, že jsem to podělala já, ale naštěstí folikuly nepopraskali nějak předčasně či co by to mohli udělat a bylo jich tam dost.
Moc držím palce, ať špinění neznamená nic špatného a klapne to ![]()
Aha, v Iscare me tedy az tak nepoucili, ze by to mohlo vadit, ja mam tedy jeste jeden problem, od 3. dne, co si to picham, kdy mi zacalo i to spineni po skonceni menzes, mam nejaky blok s pichanim si injekci, trva mito trebA i hodinu, nez se odhodlam…des. Nikdy jsem takovy cimprlich nebyla na injekce…jako by se telo branilo…asi psychika dela hodne…no a jak to toble probihalo, jestli se muzu zeptat? Jakous mela sliznici takhle na zacatku a vse klaplo? Nebo te to teprve ceka? Dekuju za reakci.
@ppppetra bohužel sliznici netuším, ani nic nepokračovalo, teda ne u mě, byla jsem vajíčka darovat. Takže tam šlo čistě o to, aby se vejce udrželi ve folikulech do punkce a tím to končilo. Ale když jsem ty poslední dny začla píchat společně, tak to celkem dost ustoupilo
A fakt mě ta dr na kontrolním utz dost zprcala, když jsem popisovala jak píchám, že ty hormony musí působit zároveň ![]()
Ok, dekuji, tak to zkusim překonat a nabodnout se hned rychle za sebou:-), treba to pomuze… A co te primelo k tomu, ze jsi sla darovat vajicka? Nevadi ti, ze po svete pak budou behat napůl tvoje deti a chces jen pomoci druhym, co nemuzou mit vlastni?
@ppppetra nevadí mi ten pocit, vždycky když si vzpomenu, že je vlastně skoro 50% šance, že někde už přes rok pobíhá nějakej prďola a dělá mamince radost, tak jsem dojatá ![]()
Mateřství vnímám jako trochu komplikovanější záležitost než jen DNA, takže tam fakt problém nemám, nikde neběhají nějaké neznámé „moje“ děti, právě těhotenství, případně porod vnímám jako stěžejní a je to zkrátka jiné než když je dítě adoptované.
Ale přiznám se bez mučení, že jsem „kompenzaci“ shrábla
Nedokázala jsem být natolik nezištná, abych ty peníze dokázala odmítnout ![]()
A fakt se zkus překonat a ďobat tak nějak za sebou. Mě tenkrát dr říkal při předávání píchadel, že si mezitím můžu dávat pauzu, ale nějak jsme se asi blbě pochopili s tou délkou a na kontrolním utz pak byla nějaká jiná dr a byla dost nepříjemná ![]()
A největší alchymie byla namíchat pregnyl
a hlavně, ten jsem musela bodnout běžnou stříkačkou, na to předtím jsem měla pero a takové malé předpřipravené injekcičky s krátkou jehličkou, zatímco pregnyl klasickou stříkačkou a dlouhou jehlou, to jsem před vbodnutím párkrát naprázdno polkla, píchala jsem podkožně, kdyby to bývali chtěli do svalu, tak bych asi sjela někam na pohotovost, ať mi to bodnou ![]()
Dekuju ti, i mne si pomohla, nakopla si me svou zkusenosti a ja si to dnes napichala oboji behem cca 5-10minut. Vykon po vcerejsi hodine premlouvani se:-).Tak snad rano spinit uz nebudu. Taky jsem prilis nedodrzovala stejnou hod. Rekla bych rozmezi 20:30-22:30. To pry ale nevadi. Tak snad v sobotu na ultrazvuku bude dost sliznice i par peknych folikuku.
Taky jsem dostala k vyplneni nejake papiry, kde mam nasat, zda souhlasim/nesouhlasim s darcovstvim „zbylych“ embrii, pokud budou. Zatim jsem se nerozhodla. Ale asi budu souhlasit. Nebylo by to fer a aspon, kdyz uz budou na svete par dni, nebudou muset byt zlikvidovany, kdyz by se dal nepouzili. Je to ale veda.
@ppppetra tak zbylá embrya na mráz a pak pořídit sourozenečka
Ale kdyby teda měla embrya zbýt a už jste je nechtěli, tak bych je klidně darovala, pro někoho takové darování může být to nejkrásnější, co můžeš udělat a přitom tě to v podstatě nic nestojí ![]()
Držím palce, ať to hezky klapne
(na sliznici je prý dobré červené víno a feferonky, tak hezky nějaký pořádně pálivý jídlo a zapít vínečkem a poroste určitě jak divá
)
To zni dobre! Dekuju za podporu a rady a jsem rada, ze jsme se tu potkaly). A vis, jak dlouho muze byt embrio zamrazene? Jedno ditko uz mam,3lete, ale rada bych jeste dve. Klidne rychle po sobe, kdyz to me telo zvladne:-).To cekani roky uz si nemuzu dovolot a bylo pro me vycerpavajici. Verim, ze ted uz se to pomoci doktoru povede. A pak trwba hned dalsi, nebo darovat. Lze si to pak rozmyslet pozdeji, nevis? Diky:-)
http://ona.idnes.cz/…/zdravi.aspx?… tak tady je to vse pekne vysvetleno…tak uvidime…jak to vse dopadne.
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.