Splatit hypotéku, nebo si nechat byt?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
1.1.23 10:21

Jsme (byly jsme) ve stejné situaci.
Byt jsme nakonec prodali, protože se do té lokality začali stahovat divní lidi.
To původní složení obyvatelů bylo super. V okamžiku, kdy senioři začali umírat a dědicové začali byty pronajímat, tak se z velkého domu začíná pomalu stávat velmi rizikové bydlení.

Takže je vicero faktorů, které mohou rozhodnout.
Prodávat jsme původně nechtěli, nakonec nás situace donutila. Poněvadž noví nájemci začali být buď studenti nebo dělníci.
Vlastně ty ne úplně šťastné kombinace. Po chodbách se začali pohybovat divní lidi, dům začal být špinavy, vzrostl počet výtržností.

• Citovat
  • Upravit
2452
1.1.23 10:22

Rozhodně neprodávat, zvláště v době inflace je nemovitost o mnoho lepší výhra, než peníze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anais Brno
1.1.23 10:23
@Anonymní píše:
Na byt 4 roky, na barák ještě 7. Na tohle jsme měli fakt štěstí

Tak to bych neprodávala v žádném případě. Byt v pohodě doplatite a nájem pak v klidu můžete použít na splátky hypotéky na dům…
A jsem si jistá, že pokud budete dobře s penězma hospodařit, tak se vám ještě jeden investiční byt ( tedy v budoucnu být pro druhé dítě) podaří koupit :palec:

• Citovat
  • Upravit
Anais Brno
1.1.23 10:24
@Anonymní píše:
Jsme (byly jsme) ve stejné situaci.
Byt jsme nakonec prodali, protože se do té lokality začali stahovat divní lidi.
To původní složení obyvatelů bylo super. V okamžiku, kdy senioři začali umírat a dědicové začali byty pronajímat, tak se z velkého domu začíná pomalu stávat velmi rizikové bydlení.Takže je vicero faktorů, které mohou rozhodnout.
Prodávat jsme původně nechtěli, nakonec nás situace donutila. Poněvadž noví nájemci začali být buď studenti nebo dělníci.
Vlastně ty ne úplně šťastné kombinace. Po chodbách se začali pohybovat divní lidi, dům začal být špinavy, vzrostl počet výtržností.

Tak jste snad peníze za prodeje jen tak neutratili a koupili něco v lepší lokalitě :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
1.1.23 10:33
@Anais Brno píše:
Tak jste snad peníze za prodeje jen tak neutratili a koupili něco v lepší lokalitě :nevim:
  • Citovat
  • Upravit
1869
1.1.23 10:40

Byt si urcite nechte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.1.23 10:42
@Anais Brno píše:
Tak jste snad peníze za prodeje jen tak neutratili a koupili něco v lepší lokalitě :nevim:

Neutratili. Použily se na doplacení hypotéky toho bytu a hodně se vložilo do nového domu. S ohledem na situace, které se dějí vlastně dobré rozhodnutí.
Především s ohledem na to aby se dům dostavěl s ohledem na čím dál dražší materiál a taky nižší hypotéka se ukázala jako výhodnější s ohledem na to jak vyletěly ceny všude kam se podíváš, včetně energii.

Jiný byt bychom nekoupili, bylo to přesně to období, kdy ceny bytů vylétly do astronomických částek. I my jsme na tom vydělali, protože byt, který jsme koupili za 1,5 mio jsme prodali téměř za 5 mio.
Bylo to období, kdy vse bylo jako na houpačce a že dne na den jsme se báli aby se dům vůbec dostavěl. Bylo málo materiálu, ten který se sehnal byl velmi drahý.

• Citovat
  • Upravit
74217
1.1.23 10:47

To je něco jiného. Oni v domě bydlí. Mají dostavěno. Nehoní peníze na materiál a dostavění. Je nic nenutí investiční byt prodat. Teda kromě hlouposti manžela, který potřebuje exotické dovolené. Až se on zvencne úplně a bude dohánět druhou mízou mládí. Ještě se jim může byt hodit, až si budou dělit majetek a vyplácet se. Při jeho uvažování k tomu reálně dojít může.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16281
1.1.23 10:50
@Anonymní píše:
Holky, děkuji za názor. Mě to taky přijde škoda byt prodat. Splácíme v pohodě, jen třeba letos nebude na dovolenou u moře, protože potřebujeme dodělat plot u baráku. Já taky samozřejmě na dovolenou chci, ale raději si ji odepřu a nechám si byt. Manžel by se chtěl prostě víc v životě rozšoupnout. Zakl.

Ja asi chápu i manžela. Zkusila bych to skloubit. Raději se omezit v běžné spotřebě (55tis. příjem po odečtu hypo je hezký a jde z toho šetřit) a na dovolenou jet třeba k polskému Baltu, je tam levné jídlo, benzín, ubytování třeba 1km od moře se dá sehnat za hubičku. Týden u moře pro 4 lidi v pohodě za 30tis.,pri vlastním vaření a bez návštěv atrakcí i míň. To by šlo i s plotem, ne? Jinak máte na dnešní dobu velmi nízký dluh v poměru k tomu majetku, a za směšný úrok, takže bych fakt neprodavala, děti vám jednou budou vděčné. Ale rozumím i jemu, že chce s těmi dětmi i zážitky teď, nejen zajištění do budoucna, to jde ale podle mě dělat i nizkonakladove.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3912
1.1.23 10:52
@Anonymní píše:
Holky, děkuji za názor. Mě to taky přijde škoda byt prodat. Splácíme v pohodě, jen třeba letos nebude na dovolenou u moře, protože potřebujeme dodělat plot u baráku. Já taky samozřejmě na dovolenou chci, ale raději si ji odepřu a nechám si byt. Manžel by se chtěl prostě víc v životě rozšoupnout. Zakl.

Tak ať víc mákne a můe se rozšoupávat podle libosti. :P

Nechala bych si i byt za tak krásný úrok. Nemáte ho jako závaží, tak by byla škoda se ho zbavovat.

Na lepší dovolenou bych volila přivýdělek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3600
1.1.23 10:59
@Anonymní píše:

prodat nemovitost, zvlášť teď, když je krize, hypotéky vysoké a ceny nemovitostí dočasně klesají, to je hloupost. A promiň, prodat byt proto, abych mohl na luxusní dovolenou, to už není hloupost, ale debiIita.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56282
1.1.23 11:01

Nechat, co bláznite? Až doplatite hypo, budou Vám ty peníze zbyvat a můžete vyrážet na víc dovolených…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3600
1.1.23 11:04
@Anais Brno píše:

my třeba před rokem taky prodali dům, jenže u nás nebylo zbytí, bylo to dědictví, byli na to 4 dědicové sourozenci a ti tři prostě chtěli peníze stůj co stůj, bez ohledu na to, jak výhodné bylo dům si nechat, jak by plynuly peníze z pronájmu, který jsem zařídila a bylo by dost i děleno čtyřma. Vyplacení nešlo, museli bychom vzít hypotéku, úroky jsou vysoké, takže se to prodalo. Doplatili jsme tedy komplet naši hypotéku, takže nemáme dluhy, pravda, že co jsme platili na hypotéku teď platíme na zálohách za elektřinu, teď od ledna ještě víc, než co dělala platba za elektřinu a hypotéku před navýšením, takže nula od nuly pošla, jen nemáme ten druhý dům. Něco v lepší lokalitě? Ceny nemovitostí v lepší lokalitě budou o dost vyšší, hypotéky v současné době nereálné a dobrovolně by si ji vzal jen cvok s těma úrokama. Myslím, že skutečně moc nevíš, když jsi napsala snad jste koupili něco někde lépe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3461
1.1.23 11:05
@Anonymní píše:

Já chápu Tebe i manžela. Chápu, že nechce čekat dalších 7 let až bude moci na dovolenou do Chorvatska. Nebo myslíte exotické dovolené typu Madagaskar, Zéland apod? :think: na tyhle dovolené by ale musel trochu víc maknout, na to mu váš příjem rozhodně nestačí.
Chápu ale i Tebe. Prodávat byt, který se splácí sám a nemáte s ním víceméně žádné starosti je investiční hloupost, pokud peníze nepoužijete do další investice. Investicí myslím nákup nemovitosti apod, ne stavbu plotu. Tohle by mělo patřit k běžnějším výdajům souvisejících s bydlením. To že jednou nepojedete k moři není nic strašného. A věřím, že když byste to vzali trochu na pankáče, tak se k moři podíváte i když budete stavět plot.
Byt tedy, dle mého názoru, jen kvůli dodělávám na domě, neprodavat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18724
1.1.23 11:16

Taky neprodavat a nedoplacet. To jako někdo v okolo (jeho vzor) jezdí na takové dovolené? Byt můžete prodat prakticky kdykoliv. Ceny budou spis stagnovat. Ve chvíli, kdy je hypo pokryta komplet nájmem, tak není co řešit. Přidáte byt, zůstanou třeba 3 mega (nevim kdo teď platí dan atp, ale předpokládám, ze stát si svoje vezme a nejlépe na obou stranach :roll: ). Takže byt za rok muže mít hodnotu 4,2 mega, ze 3 milionu dle aktuální inflace budeš mít 2,5 milionu… at počítám jak počítám myslím, ze 2,5 je víc než 4,2 :think: i kdyby ztratila byt na hodnotě půl milionu, stále ti ty peníze na účtu žere inflace.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí