Poradna o výběru kočárků a autosedaček
Lukáš Fiala
Ahoj maminy, děcko nám povyrostlo, už má 12 kg a přes 90cm a řeším sportovní kočárek. Vybrírám Valco snap 4 nebo Britax b agile, což není až tak podstatné. Hlavní je, že nevím, co je správné pro nožičky. U Valca se bude malý za chvíli dotýkat opěry a pak je bude muset mít pokrčeny, zato u Britaxu má ještě vůli, takže je bude mít položeny na podložce, ale nebude tak zatím dosahovat opěry. Můj muž tvrdí, že „visící“ nohy jsou nepohodlné, já si myslím, že sklon není 90 st., a tak je má spíše příjemně položeny… pořád lepší než skrčeny… co myslíte? Není tady někdo přes kostru? ![]()
@LenďaD Máme britax, je fajn že je prostorný i to že jdou trošku ty nožky polohovat, ale malej stejně nejraději jezdí v klasika sportáku než v golfkách… a tam mu nožičky nastavím podle potřeby.
![]()
Já se přiznám, že bych to teda vůbec neřešila. Když to vezmu ze svého hlediska, tak pro mě jsou právě příjemnější a přirozenější nohy „visící“.
Podle výšky už se nejedná o žádné miminko, zkrátka dle je mě naprosto zbytečné to u takto velkého dítěte nějak řešit. Navíc co dítě, to originál. Jedno bude preferovat nohy natažené, druhé dolů… děcka mi jezdily tak i tak, ovšem v 90 cm už měl kluk nohy rozhodně dole svěšené.
Nedávno jsem byla v poradně psychomotorického vývoje a mimitělocviku u nás v dětském centru a tam nám ta paní fyzioterapeutka říkala hodně zajímavou věc. Jakmile dítě samostatně sedí, mělo sedět v kočárku tak, že zádová opěrka je v pravém úhlu a nožičky taky tzn. sedí jako klasicky na židli a v ideálním případě by ploska nohy měla už o něco opírat a ne volně viset dítě by tam mělo mít trochu volnost pohybu a madlo. Nejhorší prý je, když se vozí tyto děti tak, že mají zvedlou nožní opěrku. Tento typ sedu dlouho nikdo nevydrží a brzy povolí břišní svaly a ukázala nám, ať si to vyzkoušíme samy na sobě. Vydržela jsem tak sedět s rovnými zády asi půl minuty ![]()
@alviola To je zajímavé. Nevím, jestli se u Britaxu dá nožní opěrka sklopit do pravého úhlu… Každopádne když se opírá nožičkami tak, že už je musí mít pokrčeny v kolínkách, tak to je asi horší, ne?
Já mám zrovna Britax. Ten posed mi tam sice nepřijde ideální kvůli té zádové opěrce, že je dost daleko a taky měkká, ale ty nožičky celkem v pohodě. A jak moc je tam mám pokrčené? Pod bradou je asi nemá, ne? Mi tak z toho, co nám říkala vyplynulo, že je asi lepší, když je má dole opřené (i když třeba trochu pokrčené), než když visí volně ve vzduchu.
@alviola No právě, že kočárek ještě nemám. Rozhodla jsem se pro Britax, že je větší a nožičkami ještě nedosáhne na opěrku, a tak kočárek bude mít na delší dobu. Druhá varianta byl Valco Snap 4, kdy mu do opěrky zbývají už tak 2 cm, myslím, že mu bude brzy malý… i na to ležení… ach jo. Moc na výběr není…
Asi bych to zas tak nehrotila. Tohle zrovna je nesplnitelná podmínka, protože to by ty kočárky musely mít nastavovací nožní opěrku a to snad nemá žádný. Ale Britax mi přijde docela fajn, kvůli tomu madlu. Malého poutám jenom kolem pasu a on si vždycky hezky sedne, chytne madla, kouká ven… ![]()
@alviola Hlavně, že se veze, co
Zítra razím do Slůněte, tak snad ho budou mít na skladě… díky
Dobrý den, máme Valco Snap 4. Kdy prosím hybete s opěrkou na nohy. Zatím sedí do tvaru,,L", ale mě to moc pohodlné nepřijde..kdy se mu to má dát dolů, aby mu nohy visely jako na židli? Dekuji