Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj, potřebovala bych poradit s užíváním clositbegytu. V IVF-institutu mi řekl doktor, že ho mám užívat 3.-7. den cyklu. Ale už jsem ho brala i dříve asi 5 měsíců na doporučení mé gynekoložky a to 5.-9. den. V příbalovém letáku píší užívání též až od 5. dne. Koho tedy mám poslechnout?.Přístí měsíc mne čeká 1.IUI.Díky za radu
Poslechni doktora, co ti to předepsal, dá se to brát různými způsoby, např. já brala 2.-6.DC. Pokud tě čeká IUI, budou asi při kontrolách vycházet z toho, jak jsi to brala, tak by to mělo být „po jejich“, ale určitě to není tak, že jeden způsob je dobře a jiný špatně.
Děkuji Ugluk za radu. Určitě poslechnu doktora, jen mi to přišlo divné. Ty máš nějaké zkušenosti s IUI? Co mně čeká dál po dobrání Clostíku? Určitě ultrazvuky a od kdy se začíná píchat injekce Pregnyl?Doktor se zatím o tom jen zmiňoval, ale nic víc.
Až na ultrazvuku uvidí, že má folikul tu správnou velikost (orientačně 18-20 mm), píchne se Pregnyl a den nebo dva dny po Pregnylu se absolvuje samotné IUI. Nic to není, jen ti tenounkým katetrem zavedou skrz čípek upravené manželovy spermie přímo do dělohy (nijak to nebolí) a pak už jen čekáš na výsledek. Držím palce! ![]()
Taky se pridavam, dej na doktora, urcite vi, co dela
… Ja jsem taky brala 3-7DC
ugluk píše:
Poslechni doktora, co ti to předepsal, dá se to brát různými způsoby, např. já brala 2.-6.DC. Pokud tě čeká IUI, budou asi při kontrolách vycházet z toho, jak jsi to brala, tak by to mělo být „po jejich“, ale určitě to není tak, že jeden způsob je dobře a jiný špatně.
jééé já jsem tak ráda, že jsem našla někoho, kdo bral clostík 2.-6. DC už jsem si připadala jak exot, všechny holky tu na emimi psaly že braly od 3. nebo 5. DC. Kolik pokusů IUI jsi absolvovala?
Ahoj holky, jaké jste měli dávkování clostilu?
Já jsem na naše 1. mimi čekala 10 měsíců, pak jsem brala clost. 5dní 1prášek a otěhotněla jsem druhý cyklus.
Teď chceme druhé, zkoušeli jsme to 5 měsíců a nic, tak mi dr. zas napsal clost. s tím, že mám zas brát 2cykly, prášky 5 dní po jednom a když to nezabere, že zkusíme další cyklus 2prášky brát 5 dní.
Lékárnice mi asi omylem dala 2balení, tak mám takové nutkání brát hned od začátku po dvou tabletkách. Docela na těhu spěchám, dala jsem si rodičák jen na 2 roky.
Co si o tom myslíte?
Já jsem ho brala taky a měla jsem od doktora napsané dávkování na 2 cykly - 2 prášky/den, 5 dní. Takže si myslim, že je to v poho ![]()
Anonymní píše:
Ahoj holky, jaké jste měli dávkování clostilu?
Já jsem na naše 1. mimi čekala 10 měsíců, pak jsem brala clost. 5dní 1prášek a otěhotněla jsem druhý cyklus.Teď chceme druhé, zkoušeli jsme to 5 měsíců a nic, tak mi dr. zas napsal clost. s tím, že mám zas brát 2cykly, prášky 5 dní po jednom a když to nezabere, že zkusíme další cyklus 2prášky brát 5 dní.
Lékárnice mi asi omylem dala 2balení, tak mám takové nutkání brát hned od začátku po dvou tabletkách. Docela na těhu spěchám, dala jsem si rodičák jen na 2 roky.
Co si o tom myslíte?
já si myslím, že klidně můžeš vzít dvě tablety, ale počítej s tím, že je tam vyšší pravděpodobnost vícečetného těhotenství. Od kterého dne cyklu tabletky bereš?
zadavatelka
Jééé, vy jste mě teda nahlodaly ještě víc než jsem byla
ale taky si říkám, že to tak bere spousta ženských hned na poprvé.
Mám to brát 5.-9. DC a brala jsem to tak i u prvního mimča.
Nevíte v čem je vlastně rozdíl, když se to bere jiné dny cyklu? Den cyklu teda měnit nehodlám, jen mě to zajímá ![]()
Anonymní píše:
zadavatelkaJééé, vy jste mě teda nahlodaly ještě víc než jsem byla
Mám to brát 5.-9. DC a brala jsem to tak i u prvního mimča.ale taky si říkám, že to tak bere spousta ženských hned na poprvé.
Nevíte v čem je vlastně rozdíl, když se to bere jiné dny cyklu? Den cyklu teda měnit nehodlám, jen mě to zajímá
možná je to podle hormonů, jak se ti tvoří. já jsem ho brala od 2DC a ovulka byla normálně v polovině cyklu, ještě o 2 dny později než jsem čekala (teda vyvolaná Pregnylem)
Proč jsme tě nahlodaly, kvůli tomu vícečetnému těhotenství?
O tom vím a s touto případnou „komplikací“ počítám, co taky člověk nadělá.
Myslela jsem ty 2 tablety, čekala jsem, spíš „sprduňk“ ,že se mám řídit pokyny dr. a tak ![]()
jo a taky ohledně těch hormonů. Mě dr. žádné hormony nenechal vyšetřet, nedělá mi ani kontrolu UZ na růst folikulů, …, jen mě dolem prohmátl, jestli nemám cystu. Když jsem tam šla teď, že si nechám napsat zas clostl., schválně jsem se objednávala 12DC, aby mi udělal Uz vaječníků a on zas nic. V našem kraji je to velice renomovaný dr., takže se mi nechce přecházet jinak, ale tohle mě štve.
Anonymní píše:
jo a taky ohledně těch hormonů. Mě dr. žádné hormony nenechal vyšetřet, nedělá mi ani kontrolu UZ na růst folikulů, …, jen mě dolem prohmátl, jestli nemám cystu. Když jsem tam šla teď, že si nechám napsat zas clostl., schválně jsem se objednávala 12DC, aby mi udělal Uz vaječníků a on zas nic. V našem kraji je to velice renomovaný dr., takže se mi nechce přecházet jinak, ale tohle mě štve.
teda nevím… jestli je tohle renomovaný doktor a ani ti neudělá UTZ (má ho v ordinaci?), mě ho doktorka dělala pokaždé, když jsem tam byla v době ovulky. Vyšetření na hormony mi dělali až v CARu, kam jsem napůl měla doporučení a napůl jsem šla sama (doporučení bylo na HSG ale šla jsem do jiného zařízení než mi doporučila doktorka, kde to vzalo rychlý spád). Asi bych se renomovaný nerenomovaný poptala po doktorovi jinde nebo zašla do CARu.
Co se týče 2 tbl. Clostíku, není proč ti to vymlouvat, myslím, že jsi velká holka a příbalový leták sis četla, ale spíš mě zaráží že ti ho doktor předepsal bez nějakých vyšetření, protože chyba může být i jinde a clostík ji třeba nevyřeší ![]()