Spropitné - souhlasíte nebo ne?

168
21.7.24 16:03

Spropitné - souhlasíte nebo ne

Souhlastině nebo ne? Dáváte více či méně? Nebo jak to vnímáte? - volná diskuse. Prosím, slušně :kytka:

Anketa

Hlasovalo:

Loreipsum doloret

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
16347
21.7.24 16:06

Nějakou drobnou nechám, ale nechápu, proč by se to mělo dávat. Každý má daný výdělek, tak ho má mít. Mimo služby taky nejsou peníze od lidí navíc a co si budeme povídat, ano, je super se třeba dobře najíst, nebo vyjít od kadeřnice hezčí. Ale víc je třeba záchrana života a za to taky nedávám peníze, že se o mě někdo dobře postaral :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33784
21.7.24 16:08

@brunhilda479 Souhlasim, ale dobrovolné. Kdy jsem spokojená, tak dám ráda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Svetluska55
21.7.24 16:08

Záleží na zemi, ve které jsem. Někde je spropitné zahrnuto v ceně, někde ti vrazi terminál a nejdřív musíš vybrat výši spropitného, někde se zaokrouhluje, někde dává 10%+… Zažila jsem servirku v Kodani, která mi se širokým úsměvem řekla, že bere dost a ať ji spropitné nedávám :mrgreen:
My jsme země, kde se spropitné dává, když je spokojenost 10% a víc, jinak se jen zaokrouhli.
A ano, samozřejmě dávám, je to moje vyjádření spokojenosti se službami.

• Citovat
  • Upravit
24993
21.7.24 16:10

Nesouhlasím, běžně dýško nedávám. Jen u větších akcí. (v čr)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Snorlaxik
21.7.24 16:11

Dávám tam, kde jsem spokojená.

• Citovat
  • Upravit
168
21.7.24 16:12

Já osobně to moc nedávám. Já jen zaokrouhluji menší částky, ale jinak ne. Zaměstnance má platit zaměstnavatel. Nejvíce asi souhlasím s @Dahlia0409

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24993
21.7.24 16:13
@Dahlia0409 píše: Více

souhlas

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
168
21.7.24 16:13

Já už jsem asi 4× zažila, že na mě kroutili v kadeřnictví nebo v reštice očima, ale tak zase já také nedostávám nic navíc. Čili mi to přijde zvláštní zvyk, moc mu nerozumím. Proč se to tak vyžaduje někdy,. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1244
21.7.24 16:14

Pokud dostanu nejake sluzby navic, tak davam. Sluzba navic je napr. Rada pri vyberu, parovani vina s jidlem, zajisteni jine prilohy u hotovky apod. Pokud dostanu zakladni servis, tak jen zaokrouhluji. V 99% vsech navstev dostanu jen nafoukly ksift, nevidim duvod proc bych tak tragicke obsluze mela davat neco navic. Zakladni servis maji zaplaceny ve mzde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16347
21.7.24 16:15
@brunhilda479 píše: Více

Vím, že je to ve službách prostě zažité. Ale proč, to vlastně nevím. Jak říkám, každá profese má něco a vždy jsem spokojená více, nebo méně. Někdy jsem třeba spokojená víc s tím, že mě rychle odbaví prodavačka. Taky ji za úsměv a rychlou práci nedám peníze navíc :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
168
21.7.24 16:22
@Dahlia0409 píše: Více
**Taky ji za úsměv a rychlou práci nedám peníze navíc ** souhlas
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69018
21.7.24 16:39

Pokud je obsluha mimořádně příjemná, dávám a ráda. Pokud mimořádně neschopná, nechám si vyplatit do poslední koruny. V našich končinách je to zvykem, ale je to zcela dobrovolné a nenárokové. Je to rozhodnutí každého a stejně jako se mi nelíbí kritika, že dávám málo a ne vždy, úplně stejně nepobírám přesvědčení, že bych neměla dávat nikdy, protože je to služba a plat i odměňování patří jen a pouze někomu jinému. Každý, jak to cítí a jak je mu příjemno. Je to podobná debata, jako jestli přinést na konci roku dárek paní učitelce. Někdo to vnímá jako strašlivý úplatek a nedělá to, někdo jako formu poděkování za nadstandardní služby. Tak jako tak, jediná špatná varianta mi přijde - vůbec se mi to nelíbí, ale očekává se to ode mne, tak to dělám taky, jak by na mne koukali.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45717
21.7.24 16:41

Spropitne davam, ale jen tak 20-30-40 korun pri bezne utrate treba za rodinny obed.
Kdo nedavate, nechate si vse vratit do koruny? Nebo radsi platite kartou? Ja davam i kartou, je mi blby vubec nic nedat, je to proste tradice.
V Americe se musi povinne dat 20 procent a to mne pekne stvalo, pri tamnich cenach je to dost. Ale holt servis neni v cene.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45717
21.7.24 16:43
@ugluk píše: Více

Tak to jsem ja ten spatny priklad. 😀Moc se mi to nelibi, ale davam protoze to povazuju za zvyk a slusnost v podstate.

Takze ty davas jen kdyz je obsluha mimoradne prijemna? Jinak ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Revoluce v medicíně? Japonským vědcům se podařilo odstranit chromozom, který způsobuje Downův syndrom. Zjistěte jak!