Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@azalia normalni bylo mysleno bezna populace duchodcu, tedy tech okolo 70.
A teda prekvapuje mne to, ze lidi pod 70 nevi, neumi. Pocitace byly uz v jejich padesatinach. Priznam se, ze moje mama (69) se tomu taky branila dlouho. Musel jsem ji i tete vysvetlit co a jak, jake jsou vyhody a pocitac jsem ji koupil a nainstaloval. Od totalniho odporu se za poslednich 10 let vypracovala na vrchniho prodejce/ nakupciho na aukru, posila porad nake keaviny z youtube atd. Intenretove bankovnictvi mama objevila pred cca 6 lety a je nadsena. Predloni jsem mame dal k narozkam smartphone a donutil jsem ji vymenit tlacitkovy. Prislo zdeseni. A ted mi vola jak na zahrade v noci pozoruje appkou oblohu kde je jaka hvezda a planeta a jak je to bozi.
Muj otec sel dal, ten sjizdi Netflix a hleda si na webu volne dostupne streamy. Tomu sem nic rikat nemusel, je otevreny novym technologiim.
Mamka pak zacla ockovat tetku, ze brat v hotovosti duchod od postaka a jit s nim do banky zaplatit slozenky neni proste bezpecne. A platit vse online je pohodlne.
A dalsi veci, tem lidem je treba ukazat a verte, ze do toho pak velice radi vleti. Navic digitalizace bude cim dal tim vetsi i v komunikaci s urady
@Anonymní píše: .Já z toho mám srandu. Ale tohle ještě před půl rokem nedělali a bojim se, aby se nejednalo o začátek stařecké demence nebo něčeho podobného.
Jakože pře půl rokem celá rodina normál a po půl roce u všech nástup demence? Od rodičů přes tetičky, babičky a bratrance se setřenicema? Všichni z té korony zdementněli?
@Galitea píše:
Nikdo preci nezil v izolaci, ale pokud je k tomu nevedla prace, velmi velmi casto vubec nemaji k PC ani k chytrym telefonum ci tabletum vztah.Ale psala jsem uz predtim, ze o tom se tu prit nechci, nikam by to nevedlo
A zakladatelce jsem radila zrusit darky
A pokud prinese nekdo i tak capinu, zopakovat a proste ji hodit do ksa.
Ja se taky v zadnem pripade nechci přít. Zijeme v ruznych socialnich bublinach, toť vše.
@OldaJ píše:
@azalia normalni bylo mysleno bezna populace duchodcu, tedy tech okolo 70.A teda prekvapuje mne to, ze lidi pod 70 nevi, neumi. Pocitace byly uz v jejich padesatinach. Priznam se, ze moje mama (69) se tomu taky branila dlouho. Musel jsem ji i tete vysvetlit co a jak, jake jsou vyhody a pocitac jsem ji koupil a nainstaloval. Od totalniho odporu se za poslednich 10 let vypracovala na vrchniho prodejce/ nakupciho na aukru, posila porad nake keaviny z youtube atd. Intenretove bankovnictvi mama objevila pred cca 6 lety a je nadsena. Predloni jsem mame dal k narozkam smartphone a donutil jsem ji vymenit tlacitkovy. Prislo zdeseni. A ted mi vola jak na zahrade v noci pozoruje appkou oblohu kde je jaka hvezda a planeta a jak je to bozi.
Muj otec sel dal, ten sjizdi Netflix a hleda si na webu volne dostupne streamy. Tomu sem nic rikat nemusel, je otevreny novym technologiim.
Mamka pak zacla ockovat tetku, ze brat v hotovosti duchod od postaka a jit s nim do banky zaplatit slozenky neni proste bezpecne. A platit vse online je pohodlne.
A dalsi veci, tem lidem je treba ukazat a verte, ze do toho pak velice radi vleti. Navic digitalizace bude cim dal tim vetsi i v komunikaci s urady
Ale vzdyt se tu nikdo nehada ze by to nezvladli kdyby nad nimi nekdo neposedel. Ja ti gratuluju, ale neni to bezne, ze to ovlada nekdo nad 70. Proste neni.
Fakt je to zbytecne resit, nech to byt. ![]()
@Ijen píše:
Ja se taky v zadnem pripade nechci přít. Zijeme v ruznych socialnich bublinach, toť vše.
Tak na tohle radu asi nemám. Nic podobnýho se mi neděje. Pochybuju, že by někdo chtěl rozhodovat, co bude nosit na sobě můj muž, nebo jak bych měla přestěhovat svůj byt. To by si ke mně vážně nikdo nedovolil. A to mám matku manipulativni psychopatku. Obávám se, že budeš muset zapracovat na sobě. Evidentně ze sebe vyzařuješ pochybnosti a neschopnost( nemyslím to zle) a proto se ti do toho ostatní montuji a rozhodují za tebe. A dárky neřeším a co se mi nehodí nebo nelíbí, to pošlu dál a jsem ráda, že to nakonec udělá radost. Ale je pravda, že když se mně někdo zeptá, kde mám dárek, řeknu že se mi nehodil, proč se mi nehodil a že jsem ho poslala dál. Chvilku je kyseláč a pak mám klid.
@bigl píše:
Jakože pře půl rokem celá rodina normál a po půl roce u všech nástup demence? Od rodičů přes tetičky, babičky a bratrance se setřenicema? Všichni z té korony zdementněli?
Jojo, a priznakem je nedodrzovani predepsaneho seznamu daru.
@Anonymní píše:
Holky jak bojujete když vás poučuje rodina a neustále dává nevyžádané rady?.
Po vánocích se tomu už jenom musím smát. Ačkoliv si celá rodina píšeme seznam dárků, od poloviny lidí jsem dostala ručníky, povlečení, utěrky, kterých mám milion a jsou v barvach, které se mi nehodí a plno lapačů prachu, které nesnáším.
Tetičky poučovali jak a co mám vařit, snidat, obědvat, večeřet, jak si mám doma přestěhovat nábytek apod. Asi se v důchodu moc nudí. Babička nám místo dárků na kterých jsme se domluvili dala plno lapačů, už jsme je obratem prodali. To stejné kdysi dělala snaše, mé matce, ale ta jakož to neodolna má její věci ve skříních dodnes a před návštěvou pověsí její záclony, použije její povlečení, vytáhne všechny dekorace. Rodiče mě neustále poučují jak mám žít, kde mám pracovat, jak mám šetřit, co kupovat. Matka se mě neustále ptá kde jsem si koupila oblečení, ať ji koupím stejné, do toho mě všude pomlouvá že chodím oblékaná jako bezdomovec. Babička i matka nás neustále zásobují oblečením, které se nosilo před sto lety a diví se že tak nádherné oblečení vyhazujeme do kontejneru. Minulý týden jsme byly u rodičů, prý proč chci manželovi ke kulatinam koupit samé zbytečnosti (které využije a o které mě sám poprosil) a že mu raději koupí bundu, protože ta jeho už je nemoderní a stará deset let. On má dva roky starou, značkovou bundu za 5 000 a ona mu chce koupit bundu, která se mu nelíbí v řetězci podobnému Lidlu za 400,– Kč. Vysvětlení nepomáhá.
Ještě před půl rokem se s rodinou dalo normálně bavit. Asi jim leze na mozek koronavirus nebo se jedná o počínající stařecké demence.
Pojďte mě uklidnit že naše rodina není jediná na hlavu.
@Anonymní píše:
Po vánocích se tomu už jenom musím smát. Ačkoliv si celá rodina píšeme seznam dárků, od poloviny lidí jsem dostala ručníky, povlečení, utěrky, kterých mám milion a jsou v barvach, které se mi nehodí a plno lapačů prachu, které nesnáším.
Tetičky poučovali jak a co mám vařit, snidat, obědvat, večeřet, jak si mám doma přestěhovat nábytek apod. Asi se v důchodu moc nudí. Babička nám místo dárků na kterých jsme se domluvili dala plno lapačů, už jsme je obratem prodali. To stejné kdysi dělala snaše, mé matce, ale ta jakož to neodolna má její věci ve skříních dodnes a před návštěvou pověsí její záclony, použije její povlečení, vytáhne všechny dekorace. Rodiče mě neustále poučují jak mám žít, kde mám pracovat, jak mám šetřit, co kupovat. Matka se mě neustále ptá kde jsem si koupila oblečení, ať ji koupím stejné, do toho mě všude pomlouvá že chodím oblékaná jako bezdomovec. Babička i matka nás neustále zásobují oblečením, které se nosilo před sto lety a diví se že tak nádherné oblečení vyhazujeme do kontejneru. Minulý týden jsme byly u rodičů, prý proč chci manželovi ke kulatinam koupit samé zbytečnosti (které využije a o které mě sám poprosil) a že mu raději koupí bundu, protože ta jeho už je nemoderní a stará deset let. On má dva roky starou, značkovou bundu za 5 000 a ona mu chce koupit bundu, která se mu nelíbí v řetězci podobnému Lidlu za 400,– Kč. Vysvětlení nepomáhá.
Ještě před půl rokem se s rodinou dalo normálně bavit. Asi jim leze na mozek koronavirus nebo se jedná o počínající stařecké demence.
Tak z takovéhle rodiny by mi asi hráblo ![]()
Naštěstí tohle už neznám. Moje rodina ví, že si chci věci do domácnosti vybrat sama, mám ráda vše sladěné a např. nádobí od stejné značky, svou kosmetiku apod. Jídelní sety nebo povlečení měníme po roce nebo po dvou, pro ně je to ale nepochopitelné. Prý proč když to ještě může sloužit. No protože prostě proto. Hodně věcí si pak rodina i rozebere, což mě těší, že to nemusím dávat na bazary apod. Přiznávám, že je to z mé strany často rozmařilost, ale prostě si odjakživa potrpím na pěkné věci. Mám hodně náročné zaměstnání, které mě baví, ale musím pracovně trávit dost času, tak proč si to pak nedopřát. Oblečení v Čechách v podstatě ani nekupujeme (krom toho vyloženě spotřebního jako jsou ponožky apod.), takže tam se ani nesnaží. Pár dárků jsem kdysi od rodiny s díky odmítla a vysvětlila, že to buď není můj vkus a nebo se mi to domu nehodí. Manželova sestra miluje dekorace z Pepco, což já k smrti nenávidím
Tam jsme si to vysvětlily hned. Možná se budu někomu zdát nevděčná, ale neumím předstírat radost a nadšení. A rozhodně nehodlám tuhle hru hrát po zbytek života.
Když někdo chce něco dát, dá peníze nebo voucher a nebo si to máme vybrat.
Co se týče rad, buď chvíli předstírám, že poslouchám a pak stejně řeknu, že my to děláme po svém. Ale většinou to říkám narovinu, že o rady nemám zájem.
@Galitea píše:Jojo, a priznakem je nedodrzovani predepsaneho seznamu daru.
Ony ty úžasné webovky na seznamy dárků budou asi jako jídelníček v Pelíškách, odškrtne se rajská a pod stromečkem kuře ![]()
@zrcadlo píše:
Ony ty úžasné webovky na seznamy dárků budou asi jako jídelníček v Pelíškách, odškrtne se rajská a pod stromečkem kuře
Mne prijde vubec uhozeny system seznamu darku
Ten at si napise treba doma na svou tabuli prani
.
Ale pak bych to resila individualne a podle financnich moznosti kazdeho. Pokud mi nekdo chce dat darek, vetsinou mame osobni vazby a mluvime spolu, tak si rekneme. Od ostatnich dary fakt necekam a nejaky seznam mi prijde fakt neosobni.
Seznamy daru pochopim maximalne na svatbe a s odrenyma usima na velmi vyznamna jubilea (a ani to bych ja osobne neudelala).
Nevim proc mam z toho dojem “Obdarujte me, zde mate seznam. S pozdravem, Vase Vysost.”
@Anonymní píše:
Z toho si nic nedělej. Já jsem třeba dřív měla snahu nosit oblečení, které jsem dostala od tchýně a nelíbilo se mi. Ale teď to klidně přijmu a hodim to do kontejneru na charitu. Mockrát jsem jí říkala, že moc děkuju, ale že si nemá dělat starosti a něco kupovat, že to nepotřebuju a pak už jsem i řekla, že mám jiný vkus, že to prostě nechci. Ale stejně to koupila. Tak co můžeš dělat. Ručníků, povlečení a utěrek už jsem taky dostala dost. Samozřejmě uplně mimo můj vkus. Takže letěly.A rady pouštím jednim uchem tam a druhým ven. Vyslechnu, ale řeknu si svoje a myslim si svoje. A nebuď hodná a nenech si do všeho kecat. Oni pak ty lidi mají pocit, že tě můžou ovlivňovat a kecat furt a uplně do všeho. Já už jsem to taky musela utnout a přestat být slušná, když mi tchyně chtěla vybírat přátele, kteří jsou pro mě vhodní a kteří ne.
Nejsme náhodou příbuzné
?
@Anonymní píše:
Já každý rok už několik let říkám při každé návštěvě u tchyně, že nemám ráda Avon protože se mi udělá všude vyrážka. A taky že používám pouze jeden jediný parfém a můj muž hlídá kolik ho mám a vždycky včas dostanu od něj nový. Každý rok už několik let ke každé příležitosti dostanu sprcháče a šampony Avon a smradlavou voňavku… Takovou tu jak mají všechny stejnou lahvičku a nejdou použít ani jako vůně na WC.
Avon posílám dál moji mamce, voňavky skladuju a pak vyhazuju.
@orionk Ti lidé jsou snad hluší.
Hrůza. Prostě si jedou svoje za každou cenu a názory ostatních je nezajímají. A pak jsou ještě uražení, když ten dárek nechcete, že. Já mám to samé. Já nevím, co jim jede v hlavě za program. Aspoň má pak teda radost někdo, kdo má opravdu hluboko do kapsy. Myslíte, že na charitě berou i kosmetiku.Taky mám „voňavky“ od Avonu apod. ![]()
@Anonymní píše:
Nejsme náhodou příbuzné?
Jakože jste moje tchýně?
Nebo máte stejnou tchýni?…
![]()
@Anonymní píše:
Jakože jste moje tchýně?![]()
![]()
Nebo máte stejnou tchýni?…
![]()
To spíše máme stejnou tchýni
.