Poradna o zdravém nošení dětí
Iva Gondeková
Ahojky.
Chodila jsem současně do dvou cvičení pro miminka do 6. měsíců. A z každého mám úplně jiné pocity, ráda bych se s vámi podělila, když se budete třeba rozhodovat. (Je to ryze můj subjektivní názor, s ostatními maminkami jsem to nerozebírala.) Kde, co, za kolik viz odkazy. Koncept cvičení není stejný, na dotazy ráda odpovím.
Začala jsem se synáčkem ve 2. měsících chodit do Kenny v Řečkovicích, mám to 5 minut chůze.
V první hodině jsem se dozvěděla jak přetáčet na bříško, správné nošení, polohování, jak s hrazdičkou a spoustu praktických tipů. Paní Alena taky každé mimi prohlídla a doporučila pár individuálních věcí ohledně PMV (psychomotorický vývoj). Nicméně jsem odcházela docela smutná, protože malý to většinou probrečel, já se musela taky uklidňovat, protože mi nešlo správné držení. Náplň dalších hodin byla více o cvičení a hraní - říkanky, válení sudů, cvičení na míči, atd. Většinou jsme tam byli ve 4, ale jen 2 děti když řvou, udělají pekelný rámus. Paní Alena je asi zvyklá, ale poznámky typu, že je dobrý si to lépe načasovat - kojení, spaní - mi nepřišly zrovna vhodné. Chápu že má hodina 30 minut a je fajn to využít, ale dítě má svůj režim, své chvilky a nevydrží celou dobu. V oficiálním popisu cvičení, je i pár věcí, které se neprobíraly vůbec! (nošení v baby vaku, porod, denní režim). Jistě jsou to odborníci a dělají svou práci dobře, ale já měla často pocit, že to dítě se tam musí co nejvíc „strhat“, nehledě na to, že ho to nebaví, aby pak dalo asi pokoj. (Mám první dítě, ještě jsem si nebyla v mnoha věcech jistá, ale vždy mi tam něco nesedělo.
Až po návštěvě Laty mi to došlo). V Kenny je stále plno, po cviku už dole čekají další maminky na cviko. Dole v herně se dá nakojit, přebalit, ale je to tam někdy docela obsazené.
http://www.bc-kenny-brno.cz/cz/cviceni/
Asi ve 3. měsících jsem se přihlásila ještě do LATY v Žabinách na doporučení kamarádky, že lektorka Lucie Nečasová je skvělá a dovím se hodně informací. Lekce trvá 2 hodiny a je pro 10 maminek s mimi. Toho počtu jsem se bála, jak to bude když se děti rozpláčou… Ale světe div se
tam dětičky skoro neplakaly. Hned na začátku nám bylo nabídnuto tykání a řečeno že si to máme užít a zachovat dětem režim. Když budou spát, nechat je a cvičit samy, když budou mít hlad, je tam připravené křeslo a koj. polštář. A tak to bylo se vším, super servis, informace na papíře, osobní a vřelý přístup, pohoda. Po lekci se tam dalo posedět, nespěchalo se. Dokonce to vychází o hodně levněji než v Kenny.
http://lata.luzanky.cz/…/cviceni.php
Máte některá podobnou zkušenost v Kenny? (to by mě tak zajímalo
)
Moje zkušenost je , že cvičení pro mimča v Kenny je „fabrika“ - rychle…další… A cena za 30min hodinu je taky poměrně vysoká. Plavání je o něčem jiném - s tím jsem byla v Kenny spokojená, chodili jsme tam rok.
Do Laty jsem chodila jen na předporodní kurs, takže nemám srovnání.
V Brně bych ještě doporučila cvičení pro děti od (tuším) 1 roku u Salesiánů - výborné ! Cvičení, volné hraní - v klidu, žádných spěch, cena výborná.
JJ fabrika.
Díky za tip na Salesiány, zkusím to až bude mít rok.
Ahoj, synovi (1 rok) doktorka doporučila pro posílení břišních svalů cvičení na míči - máte někdo aktuální zkušenost s brněnskými studii, příp. lektorkami? Budu ráda za doporučení, kam chodit, příp. i video odkaz, pokud by se dalo cvičit jenom doma.