Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Maminky, pomohlo někomu stáhnutí ze školky a dát třeba za půl roku znovu? Nebo se situace opakovala?
Naše situace - dítě 2,5 roku, od září ve školce, veselé, šťastné, potom nemoc, 9 dní doma a po nemoci už do školky nechce. Brečet začne už v 7 ráno až do předání před osmou hodinou. Ve školce prý občas pobrečí, když si na mě vzpomene, nebo udělá velkou scénu… Učitelka mi nedoporučila jí stáhnout a dát třeba za půl roku, že prý to bude stejné… ale nemám na to… jsem z toho nešťastná a to je tam 4 hodiny, vyzvedávám hned po obědě. Situace trvá týden.
Dnes ráno malej (3,5) poprvé brzdil a trochu zaplakal, jinak taky chodil moc rád doposud. A taky dnes po tydení nemoci… ![]()
@Renaku klid.. u nás to samé - 2 roky, nástup super, sluníčko, miláček učitelek, 9 dní nemoc, naprosto negativní dítě, nezapojuje se, sem tam brekne.. ale postupně se to lepší. Prý je to po nemoci normální. kor pokud je tam jen na 4 hodiny, neřešila bych to vůbec, my ho tam máme např tenhle týden až do půl 4 ![]()
To se po nemoci stává. Nestahuj. Jen si tím přitížíš, malej bude vědět, že to projde.
@Renaku píše:
Maminky, pomohlo někomu stáhnutí ze školky a dát třeba za půl roku znovu? Nebo se situace opakovala?Naše situace - dítě 2,5 roku, od září ve školce, veselé, šťastné, potom nemoc, 9 dní doma a po nemoci už do školky nechce. Brečet začne už v 7 ráno až do předání před osmou hodinou. Ve školce prý občas pobrečí, když si na mě vzpomene, nebo udělá velkou scénu… Učitelka mi nedoporučila jí stáhnout a dát třeba za půl roku, že prý to bude stejné… ale nemám na to… jsem z toho nešťastná a to je tam 4 hodiny, vyzvedávám hned po obědě. Situace trvá týden.
dítě je hodně malý..Já osobně bych ho nechala doma, pokud tam nemusí být. Syn šel poprvé ve 3,5 letech..brečel, nechtěl tam. Nelámala sem to přes koleno, nemusel tam být, dala sem ho znovu za rok ve 4,5 a chodí uplně bez problému, líbí se mu tam a je spokojenej, ale už je starší
Může to být stejné a nemusí, zatím je tam jen týden to se třeba ještě změní.
Se stáhnutím ti neporadím. Syn první dva dny šel do školky s radostí a pak se to čím dál víc horšilo. Skončilo to tak, že jsem ho vozila na kole a do školky musela dotáhnout, hrozný pláč. Vůbec jsem to nedávala, přitom jsem ho brala ze školky po obědě.
Pak skončil manžel na PN a v rámci vycházek ho začal vodit sám, dokonce se s ním nemazlil a nechával ho na spaní. Najednou to šlo a nebyl problém. Teď zase vodím já. Sice se ve třídě drží futer, ale jinak nebrečí, ani neříká že nechce. Ve školce prý lumpačí s ostatními a chodí spokojený. Učitelka říkala, že když ho vodí táta, normálně si šel hrát, když já, tak si stoupne a hledí do země, nebo se chytne dveří a nechce dál.
Já bych ho nestahovala a dala mu ještě 14 dní čas aby si zvyknul, když učitelka nic neříká. Nebo u nás tam jedna maminka je celé dopoledne s dcerkou. To by nešlo?
Je jeste male řekla bych, my dáváme o rok staršího a nemá problém.. Pokud můžete tak bych si ho nechala do příštího roku doma. Ono zalezi hodne na povaze urcite, třeba to ponese spatne i pak.. Ale to musíte vedet vy.. Každopádně ten třetí rok je takový milnik na školku a v tomhle veku dělají obrovské pokroky rychle.. Nas by před rokem absolutně nemohl nikam jít.. Byl divoký a rval by taky jako tur. Ale pokud ho musíte mít ve školce kvůli praci asi je lepsi vytrvat. Aspoň učitelky to říkají.. Já bych na to taky nemela nervy kdyby plakal. At se to zlepsi a hodne sil
U nás to bylo podobné - nástup v 2r 8m (plán na 2 dopoledne v týdnu). První den v pohodě, podruhé docela dobré, ale brečící děti ho asi trochu rozladili. Pak byl ještě jednou a přišla první týdenní nemoc. Po nemoci se mu do školky nechtělo. Probrečel to tam (nikdo mi nezavolal
). Pak nechtěl se i v noci budil s brekem a nechtěl být ani s babičkou a dědou. Školku jsme tedy odložili. Znovu šel až za 4 měsíce (musela jsem do práce), tedy ve 3r. Začali jsme hodně pozvolna - nejdříve šel s nimi jen na procházku, kde jsem byla i já. Pak jen na cca 2,5 h a asi po 1,5 týdnu šel na celé dopoledne. První dny seděl bokem - nezapojoval se a nejedl. Na celé dopoledne jsem ho tedy dala až když se zapojoval do aktivit a jedl. Takže u nás se vyplatilo 4m počkat. Syn to pak pěkně zvádnul a do školky chodil rád.
Moc dekuji za nazory. Dle pani ucitelky je to normalni a mam vyckat jeste. Pry se zapoji do cinnosti, ale kratkodobe… no ty rana me znici.
No záleží, jestli to potřebuješ, aby chodila do školky nebo ne. Pokud ne, klidně bych jí stáhla, je ještě dost malá. Mě se stalo to samé s dcerou, dala jsem jí do soukromé školky a to už jí byly tři roky, pár měsíců chodila ráda, byla nadšená a pak přišel zlom, každé ráno dělala hysterické scény, stěžovala si na bolest bříška atd. Tak jsem jí stáhla, řekla jsem si na co platit drahou školku když se jí tam nelíbí. A za pár měsíců jí vzali jinam do státní a tam už chodila bez problémů, teď chodí také bez problémů. Takže u nás ta pauza taky pomohla a možná i ta změna školky.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.