Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Mě by zajímalo, proč to tedy tak často kontrolují, když pak výsledky vůbec neporovnají. Vzhledem k anamnéze bych to určitě konzultovala jinde.
Uz to ze te ma pokazdy jiny lekar by me stvalo. Staci aby mimco nameril krapet jinak..byt tebou urcite bych chtela vetsi peci a vic bych prudila. Preci jen tam nechodis pro nic za nic ze jo, takovy pristup bych netolerovala. Miminko bude jiste v poradku, neboj se. A zkus trvat na tom aby te vzdy mel stejny lekar, pro to mereni to je fakt dulezity
@Payus bohužel tady to není možné. Na příští kontrolu jdu zase k jiné lékařce. Chodila jsem tam už v předešlém těhotenství a jen výjimečně jsem potkala dvakrát stejného lékaře. Mne jen přijde divné že prcek za měsíc vůbec nepribral a přitom vědí jaký problém jsem měla minule. Ptala jsem se ale oni mi právě tvrdí že odpovídá teď i tehdy před měsícem že je tam nějaké rozpětí a odchylka v měření, to je pravda, ale aby třikrát vážil úplně stejně mi přijde zvláštní. Minule byli také dlouho v klidu, že asi odchylka při měření a pak se to řešilo honem až byl rozdíl skoro 1000g. ![]()
Opravdu velmi záleží na pečlivosti, s jakou lékař plod měří. Příště se určitě neboj zeptat! Máš přece právo na informace o prospívání svého dítě, tím spíš s předchozí anamnézou.
Moje první dítě také mělo růstovou retardaci, začalo to v 28 tt, následovaly uzv vyšetření co 14 dní i častěji, dítě stále rostlo byť se opožďovalo před porodem až o 6 týdnů. Pokaždé detailní váhový odhad, zhodnocení množství plodové vody, zralosti placenty, průtoků (v pupečníku, v ductus venosus a mozkové tepně miminka). Určitě bych se nenechala odbýt vágním vyjádřením že je „vše v pořádku“.
U druhého dítěte mě také sledovali často, růstovou retardaci nemělo, směřovalo k porodní váze 2800 g. Jednou měřil jiný lékař, bylo i laickým okem vidět jak to odflákl - odhad 3200 g - jen jsem se tomu smála a dítě se za dva dny narodilo s vahou 2770 g.
Prosím anonym kvůli zdravotním informacím o dětech.
Ještě napíšu, že první dítě mělo odhad váhy dva dny před porodem 2140 g a narodilo se 2200 g takže když se to měření plodu dělá skutečně pečlivě je dost přesné. Samozřejmě v indikovaných případech kdy je/byl problém s růstem.
@Amandine děkuji, já se ptala, až tak že lékařka už byla nepříjemná že mi řekla že dítě odpovídá ale ty zprávy mám doma a ve všech ke stejná váha plodu a to mi přijde minimálně zvláštní že poté co to mělo naše starší dítě to nikdo aspoň nezvážil jestli tam není nějaký náznak. Jsem z toho teď špatná, ale nevím co jsem proto měla víc udělat, ptala jsem se jí několikrát ![]()
Možná by nebylo od věci zvážit návštěvu na jiném pracovišti a uzv si zaplatit
Upřímně takový přístup nechápu, mám zkušenost z více porodnic a ač se mnou dělali první poslední nikdy nebyl problém vše vysvětlit.
Urcite to nechci zlehcovat. Ale fakt to mereni dela hrozne moc, kazdy mm hraje roli. Miminko muze rust normalne, jen ty dovedove blbe meri..kazdopadne bych se casteji ozyvala, vsak oni tam jsou pro tebe a pro mimco tak at delaj co maji a delaji to poradne. Vezmi sebou nekdy chlapa, uvidis hned jiny pristup.
No mně přijde ta váha na začátku 24tt nějaká divná, to je celkem dost
a dítě nevyrostlo, hlava, stehenní kost?
@Tarinka mne se také zdála ta váha tehdy vysoká, i malý odpovídal vyššímu týdnu, po těch 14ti dnech byl ten rozdíl menší a teď už byl zase o kousek míň. Pořád to je jakoby v normě, jen mě stále zaráží že za měsíc ani o gram více. Jaké byly hodnoty měření stehenní kosti a hlavy nevím, v té zprávě co mám v prukazce to není, tam je jen ta váha. Doktor to ale určitě měřil, hlavičku jistě. Ale nic neříkal. ![]()
@Anonymní píše:
@Tarinka mne se také zdála ta váha tehdy vysoká, i malý odpovídal vyššímu týdnu, po těch 14ti dnech byl ten rozdíl menší a teď už byl zase o kousek míň. Pořád to je jakoby v normě, jen mě stále zaráží že za měsíc ani o gram více. Jaké byly hodnoty měření stehenní kosti a hlavy nevím, v té zprávě co mám v prukazce to není, tam je jen ta váha. Doktor to ale určitě měřil, hlavičku jistě. Ale nic neříkal.
podle mě to někdo před tím blbě změřil, protože 900g ve 24tt je blbost, normální je tak 500g. Jinak hlavičku a stehenní kost určitě měřil, protože z toho oni získávají tu váhu, škoda že neznáte hodnoty
Je to fakt, samotná hmotnost je jen odhad, ty míry a obvody jsou dost pčesná čísla a tam by měl být posun zřetelný. Ona ta váha dost sedí u „tabulkových“ miminek, ale pokud má některé napíklad kratší nohy nebo velkou hlavu, tak to umí ten odhad hodně zkreslit. Ale samotný růst je jedno kliknutí, žádný výpočet, a v tomhle tt už nějaký milimetr nehraje roli. Neznepokojovalo by mě, že je tam pokaždé jiný doktor, však ten samý si ta kvanta pacientek taky nemusí pamatovat, ale že i když tam mají k dispozici čísla z minula, tak je neporovnávají. I když je mimč na světě, nevadí, že je menší či větší, ale musí si v průběhu času držet svůj percentl. Ale když je na osmdesátém a měsíc nato na čtyřicátém, tak i když je pořád zcela v normě, doktor zpozorní, že neprospívá.
Ahoj. Jsem v rizikové poradně. Na kontrolu chodím každých 14dni. A anamnéze mám u předchozího dítěte růstovou retardaci. Nyní jsem už na třetí kontrole, tzn. před měsícem, před 14ti dny a dnes měla podle ultrazvuku stále stejnou odhadovanou váhu miminka. V nemocnici mě pokaždé vyšetřuje jiný lékař a když jsem se na to včera zeptala, bylo mi řečeno, že stále váhově odpovídá. Já nepribiram vůbec. Na začátku 24tt. mělo dítě odhad váhy 900g, na začátku 26tt. opět 900g a na začátku 28tt., dnes, znovu 900g. Jak jsem psala lékařka staré zprávy nečetla a dle ní dnes je váha normální a dítě odpovídá TG. Já mám stále o 4kg méně než před tím než jsem otěhotněla, sice už nehubnu, ale nepribiram vůbec. K placentě, průtokům a pupečníku, nebo plodové vodě mi neřekli nic konkrétního, jen vše v pořádku. Dokonce mě objednali teď až za měsíc. Ta váha miminka mě s ohledem na předchozí zkušenost znervózňuje když jsem si to přečetla že je 3× stejná. Prosím uklidnete mě jestli jste to někdo měl také tak a děti byly v pořádku. U předchozího dítka byl začátek celkem náročný, hrozila spousta problémů, na rychlo vyvolání porodu atd.