Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@AnastazieB píše:
@mari1912 tak můj instinkt mi teda velí abych dítěti nepomáhala dělat něco, co samo nezvládne… Myslím, že pravěké ženy určitě neposazovaly dítě na klín, ani ho ničím neobkládalay, aby sedělo. Prostě ho nechaly někde válet a občas nakojily… A připadá mi, že samice do mláďat nežďuchají, jen je tak spíš olizují… každopádně se postaví vždycky sama, určitě je samice nepřidržují
souhlass ![]()
@mari1912 píše:
@AnastazieB
A víš s jistotou, že tvůj instinkt není ovlivněný? Já bych si to takhle asi s jistotou netroufla říct.
Já myslím, že je asi hodně nosily, podle mého je měli zabalené v kůži a co mi říká selský rozum, tak se asi snažily, aby vše uměli co nejdřív a mohli zdrhat před dravou zvěří
A olizuje, ale žďuchá do něj a pomáhá-viděla jsem to, dělají to i sloni a další savci
ale s posledni vetou taky souhlasim ![]()
@Kamila Jakub no myslela jsem to podle dětí od sestry.. ty s tím co moje začínali a začínají o hodně později, ale o todle mi vůbec nešlo co tady řešíš já se ptala jestli ji to nemůže nějak ublížit jako kloubečky nebo zádička
@Maja25 Díky, to jsem právě chtěla vědět jestli se to může nebo ne a nechtěla jsem se ptát doktorky, protože jsem se ji už ptala snad na tisíc věcí a kouká na mě už jak na blbečka:) ale je to mé první a tak u spousty věcí váhám a radši se ptám
@LadyTommy píše:
Mari nevidelas dokument Mimina? Pred casem to bezelo na CT2, bylo to o vyvoji deti v ruznych zemich…vyspele Japonsko, domorodci v Africe… paradoxne mi ta mimina z chatrci prisla mnohem prirozenejsi a spokojenejsi, nez nase cvicene opicky
Já taky napřed stála, chodila, pak terve lezla. Mamka mě dávala do chodítka. Teď mám špatné držení těla a začínající skoliózu.
Se mnou tohle vše taky rodiče dělali, ale skoliozu jsem si přivodila sama asi ročním spaním na matraci na zemi…
Zase bych vše nepřikládala vození, nebo sezení ![]()
Ahoj já mám tříměsíční holčičku a ta pase krásně koníčky už od 1.5 měsíce už všechno bere do rukou a chce se všeho dotýkat snaží se také nadzvedávat a když jí mám v náručí staví se na nožky ale já jí krom pasení koníčku toto nedovoluji. Mám první dětátko. Vždycky když vidím manžela že se mu staví na nožky hned ho upozorním že tohle ne.
@Maja25 A ty máš prokázané, že vaše záda jsou výsledkem chodítka??
@Kamila Jakub píše:
@Maja25 A ty máš prokázané, že vaše záda jsou výsledkem chodítka??
no ať je nebo není, každopádně chodítka zdravá nejsou a mimo to na nich taky ani já nevidím nic prospěšnýho pro dítě
Neposazovat, nepostavovat, nedelat nic, co sama nedela. az bude dost zrala na to aby se postavila, sedla si, tak to udela. tim, ze ji v tom pomahas ji jenom uskodis.
kdyz jsem se na to ptala, dostala jsem odpoved, ze prvnacek uz taky umi cist, psat, pocitat, ale latku 9 tridy jeste nezvladne… a podle me je to presny! nedelej s miminkem nic na co neni jeste pripravene
@Maja25 Tak to už je zase extrém, myslím, že snad do chodítka nikdo nedává dítě, které ještě samo nestojí nebo nechodí? Já teda v pěti měsících mimino ještě v chodítku neviděla. Ale pokud už se dítě samo postaví a chodí kolem nábytku, tak jaký je rozdíl jestli chodí tak a nebo v (za) chodítkem??
hm, ja temu neverim no…ale tj fuk. Verim te, ktera s detma cvici