Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@vulpes píše: Více
no právě tím, že si najde smysl života, který jí pomůže prožít i tak naplněný život a vytvořit si kolem se sebe okruh lidí případně nevlastních dětí…prostě nezůstat sama v depresi..
To, abys nebyla ve stáří sama ti spíš zajistí partner. Osobne třeba ja (i ségra) jsme odstěhováne z rodného města o 60 a 100 km a rodiče nás vidí (včetně vnoučat) několikrát do roka. Jakmile tvoje dítě (a vnouče) nebydlí ve stejném městě nebo dvojdomku, tak sama budeš tak jak tak. Obcasne návštěvy asi nic moc nezachrání. Klicovy je partner a koníčky (seberealizace).
Pokud vlastníš nějakou nemovitost, tak se o starou bezdětnou příbuzní ještě poperou. ![]()
Mě přijde tohle uvažování zvláštní. Já děti chtels, abych zažila tu maminkovskou roli. Ne aby mi ve staří měl kdo utírat zadel.
@Mandarinka104 píše: Více
A jak to má udělat, má si to dítě někde ukradnou? ![]()
To jsou zase rady.
Zakladatelko, holt si musíš na stáří našetřit a péči si zaplatíš. Těžko vymyslíš něco jiného. ![]()
@hopsahejsa píše: Více
Partner jo? Tak pokud to spolu vydržíte, tak nejspíš umře dřív než ty a předtím ho ještě budeš nemicného opečovávat ![]()
Partner je ze 3 sourozenců, v rodném městě nezůstal nikdo, takže jeho rozvedená matka žije beztak sama v domě. Vsichni tři si na ni udělají čas na narozky, Vánoce, povinne akce apod, a jednou týdně s ni telefonuji, ale jinak s ni samozřejmě žádné z dětí nežije a tim, ze zůstala zahrabaná na vesnici a oni šli do měst (poměrně vzdálených),tak je sama většinu roku i tak.Maji už své rodiny, víkendy rozdělují i na čas pro své děti, návštěvy jiných příbuzných, oslav a akci, takže proste realita, ze dnes si nekdo z deti vezme matku ba vejminek neni zrovna častá.
A já bych zase ten význam dětí ve stáří tolik nepřeceňovala. Kolem sebe mám mnoho starých lidí, kteří sice děti mají, ale tak nějak se na péči o ně téměř nepodílí (bydlí v zahraničí, mají nějaké rozepře, nemají zájem). Dle mého je základem se zajistit, aby člověk - až už nebude zvládat žít sám, měl prostředky na nějaké důstojné žití. A taky je fajn přemýšlet, aby bydlení bylo v dobré lokalitě (na dosah lékařských zařízení a jiných služeb), aby bylo pohodlné i pro žití ve stáří (ne čtvrté patro bez výtahu apod.). Vždyť kolik lidí si bere staré rodiče domů, aby o ně do smrti pečovalo?
Tak nemusí jí vzít zrovna na vejminek. Občas vidět vnoučátka je taky hezké
@Vyzvědačka však si může najít partnera klidně ve 40 nebo 50, nikde nepíšu, že musí jít o školní lásku, aby spolu vydrželi 50 roku. A ano, je logičtější, že samotná bude bez partnera než bez dětí nebo znáš nějakou mladou rodinu, kde s nima bydli matka/tchyne, aby jim hlídala deti? V mem okolí se stari rodiče navštěvují, ale bydleni mají vždy vlastní, proto mi přijde logické, ze pokud denne koexistuješ s partnerem, tak jsi min sama než když máš dospělé děti, které se staví jednou měsíčně na tři hodiny.
@Vyzvědačka píše: Více
No to vidi, ale jen někdy. Pokud se někdo cítí sam, tak ho asi moc nezachrání občasné návštěvy ne?
Predala by dom, zaplatila domov dochodcov a neskakal by okolo nej syn, ale plateny personal ![]()
Ta koexistence ti taky může pěkně lézt na nervy. A u nás v rodině třeba chlapi umíraj tak o 10 let dřív než žensjý a ten konec mnohdy nebyl pěkný. Takže s chlapem si moc nepomůže.
@Vyzvědačka no vidíš a v naši se drží skoro nastejno, ale to je fuk.Jde snad o dobu delší ne? I člověk, co deti má, je tak uz od 50 doma bez nich, protoze uz bydli jinde nebo maji svoje rodiny/zivoty. Takze mluvíme (pro zenu) treba o 30 letech života, kdy většinu času deti doma nejsou bez ohledu na to, zda dotyčná byla bezdětná nebo deti mela.
Mám bezdetnou tetu. Je jí přes 80, žije sama, se vším, co potřebuje (úklid, nákupy, úřady) ji pomáhá pečovatelská služba. Vzhledem k tomu, že žila společensky bohatý život, tak nedostatkem kontaktu netrpí. Ani deset dětí nezajistí zájem a péči na stáří a myslím, že je kratkozrake to od dětí očekávat.