Starší děti a alkohol

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3328
9.7.23 18:44

Ked som bol este malicky tak nikdy nebol problem, vzdy som si mohol vyskusat co maju rodicia naliate. Za prve mi to nechutilo a za druhe som mal dost dobry prehlad co je co, kolkobto ma alkoholu atd… velmi mi to pomohlo, pretoze aj ked sa v skole bavili kto co pil bol som v obraze.
Ako hovorim nechutilo mi to uz vtedy a doteraz sa na tom nic nezmenilo.
Mozno by situacia bola ina keby mi to zachutilo, to neviem posudit.
Kazdopadne sa pridavam k taboru ktory tvrdi za tabuizacie je slepa ulicka. Urcite by som detom dovolil ochutnat cokolvek mam naliate - aj na oslavach/akciach to bezne robim a ziaden rodic ma zatial nezabil ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
411
9.7.23 18:45

Já si myslím, že to o tom není. Mám děti zatím malé, takže jsem o tom nepřemýšlela. U nás doma se nepije. Jen příležitostně, víno, šampáňo nebo na oslavě i panáka. Ale i když dáš třeba v 15 dítěti cucnout pivo nebo víno, tak si pak třeba stejně dá někde i s těma kamarádama a klidně to může i přehnat. Když mně bylo kdysi 15, tak jsme občas chodili do baru a noormálně nám nalili třeba víno s colou nebo vodku s džusem. To si myslím, že už si dneska dávají větší pozor. Jednou právě asi v 15 jsme měli nějakou oslavu na chatě a kamarádka se během chvíle šíleně zlila Fernetem. Byla úplně mimo sebe, zvracela. Měla fakt snad otravu alkoholem. Nevím co nás tenkrát osvítilo a i když jsme věděli, že to bude průser, tak jsme zavolali její mámě, aby si pro ní přijela. Si myslím, že bude lepší děti poučit jak se mají chovat, když to někdo takhle přežene, aby přesně nedošlo k tý tragédii jako u toho kluka, že ho asi nejspíš všichni nechali napospas. Nepustit toho člověka z očí a nejlíp zavolat 155 nebo někoho dospělýho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81480
9.7.23 18:55

Moje zkušenost - alkohol jsem na oslavách pila tak nějak od těch 14ti až patnácti. Nedovedu si představit, že by mi od toho něco odradilo. Doma rodiče alkhol nikdy nedémonizovali ani mi ho nedávali. A víceméně to samé mám v plánu já- počítám, že se k alkoholu před osmnáctkou dostanou, budou s ním experimentovat. Budu jim i sobě držet palce, aby to proběhlo v co největším poklidu. Co jednoznačně budu stále hlásat, at s tím neblbnou na školních akcích, protože v dnešní době z toho je obrovské halo. Zkusím apelovat na to, aby to do sebe neklopily bez rozmyslu. Ale nevím, zda to bude mít efekt. Podávat jim to preventivně doma nemám v plánu. Ale nebudu dělat Zagorku a v 17,5 půl jim dávat na přípitek Vineu fakt nebudu.
Jinak u nás uplně nejhůř vždy dopadly děti z puritánských rodin ( ne ve smyslu abstitnentů, celkově, děti, co byly drženy zkrátka ve všech směrech). Ne kvuli nezkušenosti s alkoholem, ale ze strachu - nalili všechno do sebe co nejrychleji, aby je náhodou někdo nechytil. Plus snaha si něco dokázat, když byli chvíli mimo dosah rodičů.

Příspěvek upraven 09.07.23 v 18:57

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5837
9.7.23 18:55

Za sebe, ze své zkušenosti…je asi jedno zda alkohol dítě ochutná už s rodiči :nevim: záleží s jakými kamarády potom ochutná více. Výběr kamarádů hodně ovlivní výsledek.

Určitě je rozdíl pokud se sejdou kamarádi a jedna láhev při celovečerní grilovačce „do nálady“ nebo banda machýrků „jdem pařit na koncert až do rána“

Děti mám ještě malé, ale snad se mi povede téma alkoholu netabuizovat a zárověň jim dostatečně vštípit, že pít není normální (i když to tak ve společnosti vypadá) Zkusit o. k. a udělat si svůj názor, zda to ve svém životě potřebuju.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4383
9.7.23 19:01
@Anonymní píše:
Já samozřejmě nejsem naivní, abych si myslela, že děti nemají šanci se k alkoholu dostat před 18. rokem. Vážně ne. Jen mi prostě přijde zvláštní jim ho podávat jako rodič. O tom byl dotaz. Ne o zoufalé snaze je udržet na řetězu a myslet si, že nečuchnou ke špuntu, dokud jim to máti nebo zákon nepovolí :nevim: Prostě co je menší zlo - podávat jim drogu kontrolovaně anebo doufat, že budou mít rozum. A ani vlastně nechci radu z pléna emimina, spíš jen zmapovat terén, jaký k tomu mají přístup ostatní rodiče.

A on tě někdo nutí jim ho dávat? Nenutí. Tak pak nechápu co se tu řeší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26569
9.7.23 19:10

Ja jsem take pro nedemonizovani. U nas se treba tvrde vubec nepije, pivo jen muz, ja jen obcasne vino. 15lety dostal 2× sklenicku pri velkych oslavach. Starsi ma 18, chodi si uz po zabavach, ac on jeste legalne tady nesmi, kamarady ma starsi, tak mu nekde nekdo nabidne. Ale nebyva to vino, to mezi mladyma zda se moc neleti, takze nepije. Obcas si da se mnou jen to vino.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ludmilaadamkova
9.7.23 19:24

Mám zkušenost že otravu měli děti co alkohol neznaly…

Na maturaku měl otravu alkoholem kluk co šel na matfyz a byl kapku jinde.

• Citovat
  • Upravit
9.7.23 19:55

Za mne zákazy povedou k větší touze to ochutnat. Na tvém místě, když budeš si sama dávat víno dej malinkou skleničku i dospívajícím na zkoušku. To samé klidně u piva. Mne naši dali nějaký ten alkohol poprvé ochutnat tak v 11-12 - v te době mě to nechutnalo, a pak mě to ani později nelákalo. Přišla jsem tomu na chuť později

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
9.7.23 20:00
@LolaAA píše: . Si myslím, že bude lepší děti poučit jak se mají chovat, když to někdo takhle přežene, aby přesně nedošlo k tý tragédii jako u toho kluka, že ho asi nejspíš všichni nechali napospas. Nepustit toho člověka z očí a nejlíp zavolat 155 nebo někoho dospělýho.

Taky detem porad tlacim, ze je zasadni, s kym kam jdou, ze je potreba se navzajem jistit a nenechat byt. Snad si neco z toho vezmou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1389
9.7.23 20:12

Nevlastni dcera bez meho pricineni ochutnala alkohol tak poruznu, nic ji nechutnalo, jen koktejly, coz je podle mne nejzradnejsi piti, nejde odhadnout sila. Tak jsem ji (se souhlasem jejiho otce) vzala pred maturitnim plesem na prochazku po par barech, daly jsme si spolu nekolik ruznych koktejlu, neopily jsme se, ale zkusila si, jak na alkohol reaguje. Plus teda vi, ze se ma pred pitim primerene najist, pit v prubehu vecera taky vodu a tak dale.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31281
9.7.23 20:40

Nemam v planu démonizovat. Na druhou stranu, jedna sklenka vina těžko ukáže, co umí s ditetem provest lahev vodky, a lahev vodky, aby si to zkusil pod dohledem, mu fakt nedám :lol:
Syn ted, v pate tride, přišel s tim, ze jedna holka přitáhla na vylet malou lahvicku s alkoholem :roll:, a ze mu holky nabidly. Od pry jen oliznul vicko a nechutnalo mu to.
Neservala sem ho, ani nešla do skoly delat sceny, jen jsem mu rekla, ze alkohol je pro ně jeste porad hrozne nebezpečný, když toho vypije vic než skleničku a ať neblbne. Že by se tim mohl otrávit a at je opatrny.
U nas doma se pred synem vlastne vubec nepije, doma bezne alkohol nemáme, nemame tu potřebu. U taty se obcas rozjede na zahrade nejakej mejdan a syn uz párkrát otáčel oči, ze to nekdo prehnal a bylo mu špatně. Takze jistý příklady vidí.
A zbytek prostě doufám, ze mu v hlavě tyhle příklady uvíznou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8302
9.7.23 21:12

Já si myslím, že sklon k alkoholu, drogám a kouření už je v tom déčku zakódovaný. Buď k tomu bude mít sklony nebo nebude.
U nás doma žádný alkohol, ani pivo. Rodiče abstinenti, ani v rámci prevence mi ho nenabízeli. Já jsem alkohol poprvé ochutnala až jako dospělá, s odporem, ale musela jsem abych neurazila :roll: dodnes nepiju žádný alkohol, nikdy jsem neměla cigaretu v puse a drogy to už je pro mě úplný sci-fi.
Můj sourozenec to samé. Takže nevím, jestli geny nebo geny i výchova.
Takový ty partičky co hulily, chlastaly a soulozily na druhým stupni na základce jsem kolem sebe měla, ale nezajímalo mě to, přišli mi všichni mimo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.7.23 21:42

Zákazy obecně u starších dětí nefungují, ať se týkají čehokoliv.
Dcera si kolem deseti cucla domácího vaječňáku, zkonstatovala fuj, jsou tam cucky a byl na několik dalších let klid. Na Nový rok jsem ji nalila trochu sektu, manžel byl marod, abych si měla s kým ťuknout. Nechutnalo ji to, dopila jsem to já a sekt byl v lednici ještě 2 dny :lol:. To už ji ale bylo 15. Takže z toho neděláme kovbojku a díky tomu i vím, že když byli se spolužáky u kamošky na zahradě, na oslavu ukončení školy, tak jich tam bylo asi 10 a měli tam 2 lahve Avanti ( asi obdoba nějakého ovocného vína naší mladosti)… v půl desáté byla doma úplně v pohodě. Ale to je ta část “s kým” a “co” kromě toho alkoholu. Tahle parta si na zahradu nosí kytaru, ukulele, bubínek.
Ale taky doma si občas dáme pivo nebo deci vína, rum mám do pečení a vždy vydrží několik let, ale nikdy mne neviděla nějak v nepořádku. Manžela občas ano, po nějaké společenské události, co akorát viděla, že teda není o co stát :lol:
 E.

• Citovat
  • Upravit
34322
10.7.23 00:25
@Mar__tanka1983 píše:
Nemam v planu démonizovat. Na druhou stranu, jedna sklenka vina těžko ukáže, co umí s ditetem provest lahev vodky, a lahev vodky, aby si to zkusil pod dohledem, mu fakt nedám :lol:
Syn ted, v pate tride, přišel s tim, ze jedna holka přitáhla na vylet malou lahvicku s alkoholem :roll:, a ze mu holky nabidly. Od pry jen oliznul vicko a nechutnalo mu to.
Neservala sem ho, ani nešla do skoly delat sceny, jen jsem mu rekla, ze alkohol je pro ně jeste porad hrozne nebezpečný, když toho vypije vic než skleničku a ať neblbne. Že by se tim mohl otrávit a at je opatrny.
U nas doma se pred synem vlastne vubec nepije, doma bezne alkohol nemáme, nemame tu potřebu. U taty se obcas rozjede na zahrade nejakej mejdan a syn uz párkrát otáčel oči, ze to nekdo prehnal a bylo mu špatně. Takze jistý příklady vidí.
A zbytek prostě doufám, ze mu v hlavě tyhle příklady uvíznou.

Je dulezite umet a nebat se rict „ne“ i za cenu toho, ze bude za exota.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
576
10.7.23 07:56
@Anonymní píše:
Téma bude trochu kontroverzní, ale nejsem ani nudící se puberťák ani troll, ale máma dvou dospívajících dětí.
V poslední době jsem se setkala s dvěma případy, které mě donutily hodně přemýšlet o tom, jak přistupovat v naší české kotlině k dospívajícím a alkoholu. Zastávala jsem názor, že dětem do 18 ani kapku. Jenže před prázdninami proběhla médii zpráva o tragickém úmrtí 15letého kluka, který se opil na rozlučce se ZŠ (očividně ani on ani spolužáci netušili, jak rychle se zvládnou zkárovat a co pak dělat s opilým člověkem) a zároveň po školním výletě mladšího dítka (6. tř.) padlo několik důtek TÚ za požívání alkoholu. Vzhledem k typu školy a rodin, ze kterých děti pocházejí mě hodně překvapilo, že k něčemu takovému došlo tak brzo. Myslela jsem si (očividně dost naivně), že v prostředí, kde se děti pohybují k podobným excesům moc docházet nebude.
No a teď ten dotaz - vzhledem k tomu, že dřív nebo později se děti k alkoholu v kolektivu vrstevníků dostanou (a nemám jak tomu zabránit), tak nevím, jestli jeho tabuizace doma nepovede ještě k větší touze ho ochutnat (zakázané ovoce). Sice o tématu mluvíme, ale asi si všichni pamatujeme, jak moc jsme si v pubertě brali rodičovské promluvy k srdci.
A i když je mi to hodně proti srsti, říkám si, jestli třeba v 15 nedat ochutnat decku vína, ať aspoň mládě tuší, co to s člověkem dělá.
Když to vezmu z pohledu mého mladšího já, asi bych byla za podobnou zkušenost vděčná. Když to vezmu ze současného rodičovského pohledu, tak mi připadá jako úlet nalívat nezletilcům :nevim:

Nejvetsi parmeni byli deti z vericich a prisnych rodin. Jako by se utrhlinze retezu :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí