Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Kdo máte starší SUV, např. kolem roku 2008, jak časté jsou závady a je nutné jet do opravy? Zvažujeme koupi Volva XC90 a překvapily mě recenze tohoto vozu, kdy je nutné postupně vyměnit snad vše (převodovku, zavěšení kol a spoustu důležitých věcí). Díly na Volvo jsou šíleně drahé, takže cena oprav je prý i kolem sto tisíc za rok. Zajímalo by mě, jestli máte podobnou zkušennost i s jinými vozy? Např. Kiou Sportage, Hyuindayem SantaFe, atd?
Korejci mají náhradní díly taky drahé, ale Sportage a SantaFe jsou o něco menší a míň luxusní než XC90, takže by to nemuselo být takové
kdo chce mít opici, musí mít taky na banány ![]()
@jirik9 No právě. Tak, že jsou díly na Volvo drahé, to je jasné, ale překvapuje mě, že u tak prestižní značky se tak často objevují problémy. Že by to bylo tou váhou vozu? My měli dvě Fabie, obě najeto přes 200 tisíc km a krom torzních tyček jsme žádné vážné opravy neměli. Je mi proto divné, že kdo má Volvo a nemusí to být ani XC90, hodně často s ním má problémy.
@koala123 Osobne bych do 10 let stareho auta vubec nesla. To je vek uz temer na recyklaci ![]()
@koala123 No, ono taky to 10 let staré Volvo bude mít najeto o maličko víc než těch 200 tisíc
A jinak tedy máme Jeep 2004 a nic z popisovaného jsme měnit nemuseli, tu a tam nějaké čepy řízení a plus tedy brzdy, protože ty byly u našeho modelu špatné (blbá konstrukce, sekalo se kolo, když se člověk cachtal v bahně).
@cecetka Vidíš a já bych zas sakra váhala s nějakým mladším, protože to je samá elektronika a kurvítka…
My máme Tucson 2007. Aktuálně letos je načatá spojka - nájezd 160.000 km. Bude se měnit čerpadlo, uniká nafta - to není na výměnu celého čerpadla, ale my budeme měnit celé. Opravy brzd, čepů, ložisek apod. nepočítám do oprav věkových, ale průběžných, takže to jen tak bokem. Jinak nevím, jak je na tom s díly Volvo, ale u našeho díly taky nejsou zrovna levné. No s Fabií nesrovnatelné.
Obecne plati pravidlo nekupovat naftak, tam je po case potreba vymenit opravdu skoro vse. Pokud je to benzin, tak bych se toho tolik nebala. Ale jak uz vsichni psali, na Volvo je vse opravdu drazsi.
@j.a.n.i1 píše:
@koala123 No, ono taky to 10 let staré Volvo bude mít najeto o maličko víc než těch 200 tisícA jinak tedy máme Jeep 2004 a nic z popisovaného jsme měnit nemuseli, tu a tam nějaké čepy řízení a plus tedy brzdy, protože ty byly u našeho modelu špatné (blbá konstrukce, sekalo se kolo, když se člověk cachtal v bahně).
Tak podnikatelský Volvo jistě asi jo, ale my máme desetiletý a to má 160. A to fakt poctivých.
Máme SUV 2004 a měnili jsme čepy řízení a brzdové destičky.
@j.a.n.i1 Vetsinou maji tyhle rocniky najeto kolem 200 az 250 tisic, tak proto me to prekvapuje.
@cecetka píše:
@koala123 Osobne bych do 10 let stareho auta vubec nesla. To je vek uz temer na recyklaci
já teda nevím kterýma autama jsi zvyklá jezdit, ale i mezi 15 - 20 letými kousky je dost mnohem kvalitnějších a zachovalejších aut než mezi moderními. Zvláště co se týče kvality zpracování, motorů apod.
@j.a.n.i1 píše:
@koala123 No, ono taky to 10 let staré Volvo bude mít najeto o maličko víc než těch 200 tisíc: A jinak tedy máme Jeep 2004 a nic z popisovaného jsme měnit nemuseli, tu a tam nějaké čepy řízení a plus tedy brzdy, protože ty byly u našeho modelu špatné (blbá konstrukce, sekalo se kolo, když se člověk cachtal v bahně).
Proč? Takové nájezdy mají většinou business auta, náš kousek dosáhl 200 tis. až někdy v 17 - 18 letech. Do 10 letého s takovým nájezdem bych asi ani nešla, při běžném používání má to auto reálnou šanci mít naježděno něco kolem 100 - 150 tis. ![]()
@j.a.n.i1 píše:
@cecetka Vidíš a já bych zas sakra váhala s nějakým mladším, protože to je samá elektronika a kurvítka…
@Nimie Nějak moc nevím, kolik aut téhle kategorie si jako nové koupí někdo, kdo najede 10-15 tis. ročně
jasně, bude jich nějaké procento existovat, ale podstatně větší šance je potkat se s tím vyšším nájezdem.